Gość: Emilia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 19:12 Witam jakie warzywa i owoce mogę podać córeczce do rączki,dodam ze córka ma 7,5 miesiąca.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mikrus Re: Do rączki IP: *.wroclaw.mm.pl 21.11.10, 19:03 moja w tym roku dostawala marchewke, jabluszko, gruszki, bananki, brokuły i kalafiorka. Oczywiscie wszystko gotowane na parze. Teraz ma 11 miesiecy i je wlasciwie tylko sposobem "do raczki", nie akceptuje lyzeczki - troche to klopotliwe, ale coz:) Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: Do rączki 21.11.10, 21:02 podduszane jablko (albo w mikrofalowce zmiekczone) (w jak najwiekszym kawalku - polowka albo cale) banan ryzykowny - bo w buzi sie slizga, najlepiej podac obrany do polowy ( tak by mozna trzeba bylo trzymac w raczce) - ale i tak w buzi niedoswiadczonego malucha moze byc zdradliwy forum.gazeta.pl/forum/w,97130,111289154,111289154,zdradliwa_trojca_Jablko_Banan_Marchewka.html teraz troche ciezko bo nie sezon, w lecie u nas przebojem byly brzoskwinie, morele, borowki generalnie przyjmij zasade sprawdzania wsyztskiego za pomoca 'proby podniebienia' - kazdy owoc czy warzywo najlepiej na poczatek bedzie dobre o ile ty sama mozesz je zgniesc podniebieniem , bez pomocy zebow. pytaj tez na forum.gazeta.pl/forum/f,97130,Baby_Led_Weaning.html Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: Do rączki 21.11.10, 21:06 aaa, czemu przeczytalam tylko o owocach :) a zignorowalam ze jednak o warzywa tez pytasz :) to dobrze;) najlepszy na samiuski poczatek jest brokul, kalafior - w rozyczkach moze dostaniesz slodkiego ziemniala - batata (tu w UK to popularny ziemniak); jesli nie sproboj zwyklego ziemniaka - ktory moze byc troche suchy ( i stawac w gardle) kurcze, dlugo mozna by pisac zajrzyj jeszcze tu forum.gazeta.pl/forum/w,97130,118801264,118801264,Nasze_Poczatki.html?wv.x=1 forum.gazeta.pl/forum/w,97130,118826638,118826638,Watpliwosci_jestem_nowa_.html Odpowiedz Link Zgłoś
k.nowicka_ekspert Re: Do rączki 22.11.10, 23:09 Witam. Do rączki może Pani podawać bardzo małe kawałki miękkiego pokarmu, mogą to być ugotowane różyczki brokuła, kalafiora, kawałeczki miękkiej cukinii, marchewki, ugotowane jabłko. Musi Pani mieć kontrolę nad tym co maluszek wkłada do buzi, aby nie pozwolić mu na włożenie dużego kawałka pokarmu na raz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś