Dodaj do ulubionych

soki Bobo Frut

07.01.11, 23:41
mam pytanie , synek 6,5 m-c nie chce pić ani wody ani żadnych herbatek granulowanych, ani soków - próbowaliśmy wszystkiego - wypijał góra 20 ml dziennie - wziął łyka i więcej nie chciał - ma zaparcia - pediatra mówi że za mało przyjmuje płynów - spróbowaliśmy sok Bobo Fruta zagęszczany z jabłka, banana i marchewki (po 5 m-c)- od razu mu zasmakował - dalismy mu na początek 30 ml - to aż nerwowy był i płakał jak skończył pić -chciał więcej- czy te soki sa zdrowe ?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: soki Bobo Frut 08.01.11, 15:39
      Skład
      * sok jabłkowy (56,7%)
      * banany (21,6%)
      * marchew (12%)
      * woda
      * witamina C

Co podejrzewasz o bycie niezdrowym?

Tylko czytaj etykiety, bo niektóre bobofruty są z cukrem.

A dziecko piersiowe czy mm? Bo piersiowych nie trzeba dopajać, a zaparcia przy rozszerzaniu diety to praktycznie norma.
      • Gość: anoomalia Re: soki Bobo Frut IP: *.elomza.pl 17.05.15, 18:10
        jasne, że są zdrowe. sama również podaję je mojemu dziecku i smakują mu jak żadne inne. zresztą tu możesz o nich dokładniej poczytać www.bobofrut.pl/produkty.aspx
    • kiki1981 Re: soki Bobo Frut 08.01.11, 20:53
      Od cukru jeszcze nikt nie umarł...a to propo soków to ja mieszam z wodą. Moja córka ma zaparcia po tych przecierowych (nie klarownych). Fajne soki są z gerbera, choć czasem podaję nektary. Soki 100% uzywam do robienia kisielu.
      • kasienka43 Re: soki Bobo Frut 09.01.11, 00:33
        mimo składników, które w rzeczywistości powinny być zdrowe - to różnie to bywa - firmy też proponują marchewkową z ryżem od 5 m-c - a mi 2 pediatrów powiedziało jak mogłam podać dziecku coś z ryżem w 5 m-c !!! i z wielkim krzykiem ... różnie jest z tymi produktami słoiczkowymi.

Bałam się właśnie że te soki zagęszczane mogą spowodować zaparcia - już je ma - więc nie chce mu jeszcze bardziej zaszkodzić - mały dostał zaparć po glutenie - próba nie powiodła się - jak wyregulują mu się kupki to będziemy próbować jeszcze raz. tydzień temu przestaliśmy podawać gluten i już jest lepiej dziś zrobił 3 kupki ...
        • terpuka Re: soki Bobo Frut 09.01.11, 20:47
          wedle podanych składników powinny być zdrowe:) jeżeli chodzi o jakość produktów użytych w danej partii to nigdy nie wiesz, ale nie dajmy się zwariować
          nie ma cukrów, aromatów, barwników to już dobrze
          tylko trzeba pamiętać, że świeże jabłko działa rozluźniająco a obrobione termicznie ( pieczone, gotowane, słoiczkowe) może zapierać
          • vita175 Re: soki Bobo Frut 09.01.11, 21:36
            U nas te soki byly hitem , ale... marchew i banan raczej dzialaly u nas zapierajaco. Dlatego zaczelam je zageczszac, potem dawac tylko jablkowy - rozcienczany i tym sposobem przekonal sie do herbatki jablkowej.
            • kasienka43 Re: soki Bobo Frut 09.01.11, 22:21
              na szczęście wynalazłam jeszcze jeden soczek, który zasmakował synkowi , nie widziałam go nigdy wcześniej - z bobovity - winogrono z koprem włoskim i rumiankiem - wydaje mi się że będzie bardziej odpowiedni dla synka - nie jestem za zagęszczonymi sokami. Więc problem rozwiązany...
            • mrs.t Re: soki Bobo Frut 09.01.11, 23:15
              rzeczywsciw,klarowny sok lepszy, choc kazdy -a juz geste,przecierowe na pewno ,najlepiej liczyc jako owoc,nie napoj.-
              zeby (nawet u bezebnego malucha)trzeba miec na wzgledzie (bo mowimy na razie o ksztaltowaniu nawykow i przyzwyczajen) ,a takie soki osiadaja mocno na zebach (i warto by je popic-splukac-woda;)
              • kasienka43 Re: soki Bobo Frut 10.01.11, 20:04
                podzielam twoją wypowiedź mrst. - dziękuję wszystkim za porady
    • agnieszka.lelen Re: soki Bobo Frut 15.01.11, 01:13
      Witam! Do dodatkowej podaży płynów mogą skłonić zaparcia, choć często są one reakcją adaptacyjną dziecka na wprowadzenie nowych pokarmów. Jeśli chodzi o soki to przy zaparciach wybieramy te z owoców działających rozluźniająco na stolec, no i proszę nie zapominać o wodzie do picia! Dziecko musi się przyzwyczaić do nowego pokarmu, smaku, konsystencji, na to potrzeba czasu.
      Nadmiernemu spożyciu soków mogą towarzyszyć objawy: biegunka, wzdęcie, ból brzucha ( są soki ze zmniejszoną ilością kwasów owocowych - nie podrażniają przewodu pokarmowego), uszkodzenie zębów, soki niepasteryzowane mogą zawierać bakterie chorobotwórcze. Ocena czy są "zdrowe" zależy od składu: naturalne składniki użyte do produkcji, bez dodatku cukru(sacharozy, fruktozy, glukozy); konserwantów, wzmacniaczy smaków, barwników.pozdr. syntetycznych aromatów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka