Dodaj do ulubionych

serki kefiry

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 09:42
Witam
Jakie seki,kefiry mogłabym podawać 10 miesięcznemu dziecku??Przede wszystkim chodzi mi o firme i nazwę??Dodam ze córka nie chce jesc tych twarozków i jogurtów dla dzieci w słoiczku firmy hipp,czy mogłabym jej dać np dadonka??
I z czym bym mogła córce zrobić kanapeczkę??Dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: serki kefiry 04.02.11, 10:59
      Danonki to sam cukier i chemia, nie podawaj tego dziecku.
      Ja zaczęłam od jogurtów naturalnych (na początku Bakoma bo najmniej w nich chemii i różnych cudów, teraz już daję wszystkie jak leci). Kefir można (ja dawałam Danona bo taki akurat był w sklepie). Z serków polecany jest Bieluch, można wymieszać z owocami czy warzywami. Potem też zwykły serek wiejski.
      Na kanapkę domowej roboty wędlina (ja piekę pierś indyka w ziołach i kroję w cienkie plasterki na przykład. Albo schab ze śliwką). Pasty twarogowe, jajeczne, rybne, domowej roboty konfitury.
      • matka_karmiaca domowej roboty wędlina 04.02.11, 11:53
        ma_niusia napisała:

> Na kanapkę domowej roboty wędlina (ja piekę pierś indyka w ziołach i kroję w ci
        > enkie plasterki na przykład. Albo schab ze śliwką).

O, to to. Ja też tak robię pierś kurczaka - obsypuję ziołami prowansalskimi, pakuję to torebki do pieczenia i piekę ok. 40 minut. A kiedyś mi się wydawało, że pieczenie mięs to jakaś wyższa szkoła jazdy :)

Ad. serki - najlepiej czytać etykiety. Np. mojego osobiście ukochanego Rolmlecza Ci nie polecę - za dużo dziwnych składników :(
    • agnieszka.lelen Re: serki kefiry 06.02.11, 02:50
      Wg polskich zaleceń żywieniowych jogurt/ kefir/ twarożek zaleca się od 11mies. początkowo 1-2 x/tydz. Poleca się produkty zawierające naturalne składniki, bez konserwantów, stabilizatorów, aromatów, barwników, cukru itd. Oprócz wyżej wymienionych produktów nabiałowych, do chleba można podać jajka (w różnych formach), mięso/wędliny, różne pasty, dżemy/ konfitury. pozdr
    • greenola Re: serki kefiry 07.02.11, 09:23
      Ja podaję jogurt naturalny Danone, miksuję go np. z bananem czy biszkoptem. Czasami Mieszam go pół na pół z Danonkiem.
    • twinni Re: serki kefiry 10.02.11, 12:38
      Bieluch jest świetny, bo ma bardzo prosty skład, jest gęsty, więc dziecku nie wylewa się z buzi. No i w smaku nie jest taki kwaśny jak inne jogurty.
      Natomiast nie polecałabym serków wiejskich, zawierają sól. Lepiej zwykły twaróg+kefir/jogurt i do tego owoce.
      Danonki to sama chemia, a tych dziecięcych jogurtach mnóstwo cukru.
      • Gość: AnkaAnka Re: serki kefiry IP: *.jsn.osi.pl 10.02.11, 13:37
        Ja daję zwykły naturalny jogurt i mieszam go z sokiem własnej roboty. Pycha!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka