Dodaj do ulubionych

problem z kupą- pomocy

08.05.11, 20:55
Moja córeczka ma ponad 6 i pół m-ca. A ja nie radzę sobie z rozszerzaniem diety. Mała ma zaparcia. Pierwszy raz jakieś 3 tygodnie temu byłyśmy na pogotowiu. Przepisano malutkiej czopki i lek wiatropędny. Wróciłyśmy do większej ilości karmień piersią. Teraz znowu rozszerzyłam: rano pierś, 11 kaszka mleczna z bananami-100 ml, 13-14 obiadek słoiczek najczęściej po 4 lub 5 m-cu, w międzyczasie pierś, około 16 deserek -słoiczek z jabłkiem, morelką lub bananem, ostatnio jogurty , no a potem do rana pierś na żądanie. Jak zaczyna się wypróżniać kupa staje jej w odbycie i jest nieziemski płacz. Bąki puszcza, widzę, że się napina ale nic nie robi. Na razie jest radosna ale jak się napina to ja mam łzy w oczach, bo wiem jak to się skończy. Nie chcę jej uzależnić od czopków. Pediatra poleciła gruszkę startą ale małej to nie rusza. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: problem z kupą- pomocy 08.05.11, 21:05
      najlepiej zwolnic z rozszerzaniem diety

odstawic banany, sloiczki z jablkiem (dodawane wszedzie prawie, to poddane obrobce termicznej jak w sloiczkach , zatwardza) odstawic kaszki ryzowe, sprawdzac sklady sloiczkow, wykluczyc tez ryzem , ziemniakami, marchwia (ta w sloiczkach, podobnie jak jablk, poddana obrobce termicznej zatwardza)
      surowe jablki i marcherwka rozluzniaja, wprowadz do diety suszona sliwke

tu
      forum.gazeta.pl/forum/w,1135,122191704,122194580,Re_jak_rozluznic_kupke_.html
      i jeszcze tu tez sie rozwinelo w temaie zatwardzen
      forum.gazeta.pl/forum/w,1135,123863194,123864942,Re_Kaszka_czy_kleik_.html

no i piers do oporu ( tak poki co posiilki stale wcale nie musza ZASTEPOWAC piersi a moga byc do niej dodatkiem; diete warto rozszerzac powoli, zwlaszca jak napotyka sie jakiekolwiek problemy
    • Gość: kde54 Re: problem z kupą- pomocy IP: *.play-internet.pl 08.05.11, 21:25
      kup w aptece laktulozę,bardzo pomocna przy zaparciach
      • tussiaa Re: problem z kupą- pomocy 08.05.11, 21:40
        Dziękuję za rady i linki. Nie mogę zwolnic z rozszerzaniem, bo za 2 tygodnie wracam do pracy. Chciałam małej oszczędzić stresu, by po moim powrocie do pracy brakowało jej tylko mnie a nie jeszcze pokarmu z piersi. Dlatego kombinowałam z karmieniem piersią przed pracą, po i w nocy. Poniosłam porażkę. Małej raczej dostarczyłam więcej stresu niż odjęłam. Buu a ze starszakiem poszło mi tak dobrze.
    • agnieszka.lelen Re: problem z kupą- pomocy 13.05.11, 22:07
      Zaparcia przy rozszerzaniu diety to nierzadki problem. Skoro nie będzie Pani karmiła piersią może warto byłoby odciągać i zgromadzić w zamrażarce mleka ile się uda. Warto dziecku podawać probiotyk, nawet długo. Leki przeczyszczające (np.: laktuloza) tylko sporadycznie (one nie rozwiązują problemu, doraźnie mogą pomóc ale stosowane przewlekle napędzają błędne koło: bez leku nie ma wypróżnienia). Przy zaparciach pomocne są informacje na etykiecie słoiczka o działaniu produktu na stolec; np.: HIPP umieszcza takie informacje. W diecie warto uwzględnić produkty (również ich ilość) działające rozluźniająco na stolec: buraki, szpinak, brokuły, cukinia, kukurydza, groszek zielony, suszone śliwki, pomarańcze, gruszki, jagody, morele, winogrona, maliny, porzeczki; kasza jaglana. Podawać kaszki probiotyczne (np.: Kaszki mleczne HIPP Probiotyczne). Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka