Dodaj do ulubionych

Pomocy! 6 mies. anemia

IP: *.siedlce.domtel.com.pl 15.05.11, 23:35
Witam i proszę o pomoc w bardzo trudnej sprawie.
Mojego synka od początku karmię odciąganym mlekiem. Za tydzień skończy 6 mies. Do 5 mies. był na 50 centylu, wypijał 800ml-1 l mojego mleka, do czasu aż rozpoczęły się problemy z jedzeniem i zaczął zmniejszać swoje dobowe porcje. Spadł na 10 centyl. Zdiagnozowano anemię i pediatra zaleciła rozszerzanie diety o zupki, po 2 tyg. wprowadzenie mieska, tyle, ze on wcale nie chce jesc tych zupek. Juz 3 tyg. próbujemy łyzeczką i zawsze kończy się na płaczu (próbowałam wszystkich możliwych lyżeczek, aż po sylikonową). Jestem zmuszona wtedy dodać do zupki mleka i podawać przez smoczek, ale wtedy bardzo rzadko zje całą, ponieważ je bardzo małe porcje. Przykładowy schemat:
6-7- ok. 100 ml
10-11- ok.80 ml.
13-17 (właśnie tyle czasu potrzebuje na zjedzenie całej zupki!)ok. 125 g przecieru warzywnego + 40 ml mleka
19-20- ok. 80 ml mleka
ok.23 - ok. 120 ml mleka
Dotąd miał też karmienie nocne ok. 3-4, ale pediatra kazała zastąpić je herbatką, dzięki czemu miał więcej zjadać w dzień.

Proszę o podpowiedź jak zachęcić do jedzenia z łyżeczki. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę, dzięki której moje dziecko mogłoby zjadać więcej. Podawałam mu też do jednej porcji mleka albo do zupki kaszkę mannę (ekspozycja na gluten), ale od ok. 3 dni absolutnie nie chce tej porcji z kaszą.

Dodam, że wcześniej jadł jeszcze mniejsze porcje, a częściej, ale ok tydzień temu P. doktor kazała karmić rzadziej, w nadziei, że nauczy się jedzenia większych porcji.
Obserwuj wątek
    • Gość: joanka Re: Pomocy! 6 mies. anemia IP: *.siedlce.domtel.com.pl 16.05.11, 11:10
      Ponawiam prośbę o chociaż słowa otuchy:)
      • myszy80 Re: Pomocy! 6 mies. anemia 16.05.11, 12:29
        Podajesz słoiczkową zupę czy sama gotujesz? Może nie chodzi o fakt karmienia łyżeczką tylko o smak zupy i trzeba go zmienić. Powodzenia :)
        • terpuka Re: Pomocy! 6 mies. anemia 16.05.11, 16:26
          na początku rozszerzania dzieci jedzą po kilka łyżeczek i to jest normalne, dla takiego malucha twoje mleko to podstawa, nie zdaje sobie sprawy, że p. doktor kazała jeść większe porcje ;)
          rozumiem, że się martwisz, ale najgorsze co można zrobić to wpychać na siłę, im bardziej będziesz chciała, żeby dziecko zjadło tym mniejszą ono będzie miało na to ochotę
          jak napisała myszy80 próbuj z innymi smakami, inną konsystencją, cieplejsze chłodniejsze, dzieci mają różne gusta
          możesz spróbować takim małym kubeczkiem medeli
          skoro je niewiele, to może próbować kilka razy po niewielkich porcjach
          i pamiętaj, że twoje mleko zawiera najlepiej przyswajalne żelazo, więc warto zadbać o odpowiednią jego ilość
    • agnieszka.lelen Re: Pomocy! 6 mies. anemia 17.05.11, 02:36
      Proszę się nie zamartwiać - stres matki podczas karmienia może wpływać zniechęcająco na dziecko. Anemię trzeba leczyć - jeśli nie udaje się dietą (zakładam że nie jest duża skoro zaproponowano takie postępowanie) to można wprowadzić preparat żelaza w syropie. No i próbować nadal rozszerzać dietę. Podane ilości mleka są niewystarczające; trzeba zwiększyć jego ilość; może warto podawać z dodatkiem kaszki albo wprowadzić kaszkę mleczną np.: HIPP Probiotyczną. Trzeba również wdrożyć diagnostykę aby wyjaśnić dlaczego synek "zaczął zmniejszać swoje dobowe porcje" (i "spadł"w siatce centylowej z 50 na 10 centyl).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka