Dodaj do ulubionych

5,5 mies. alergik

17.05.11, 18:17
Moja córka ma 5,5 mies. i ma podejrzenie alergii. Była na mleku modyf. Nan Pro 1 ale teraz ze wzgl. na to, że ma częste wysypki na buzi od miesiąca pije Bebilon Pepti. Wysypka pojawia się, znika po kilku dniach. Przez ok. 2 dni córka ma buzię bez krostek i potem znowu się pojawiają. Oto jej zdjęcie:
[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ni/bj/s51u/vvLDIbsdRzinuRhajB.jpg[/img]

Chciałabym żeby córka jadła więcej posiłków innych niż mleko. Raz ja kilka dni dodaję jej do mleka 1-2 łyżeczki kaszki ryżowej z malinami Bobovity albo jaglanej Holle. Dostała kilka razy deserek, soczek marchewka z jabłkiem. W piątek dałam jej też pierwszy raz zupkę jarzynową ze słoiczka, zjadła pół słoiczka i następnego dnia niecałą resztę ze słoika. W niedzielę ją wysypało. Wydaję mi się że to od marchewki, która była w zupie.
Podpowiedzcie mi proszę jakie produkty mało alergizujące mogę podawać dziecku.
Obserwuj wątek
    • malenstwo2010 raz jeszcze zdjęcie 17.05.11, 18:19
      [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ni/bj/s51u/vvLDIbsdRzinuRhajB.jpg[/img]
      • bogna_78 Re: raz jeszcze zdjęcie 18.05.11, 17:12
        piszę drugi raz, bo wcięło pposta...
        mój mały tez alergik, więc napiszę ci, jakto u nas wygląda. ja zaczęłam od marchewki - wysypało małego. za radą lekarza odczekałam ok. 1,5 tyg i znowu dałam tą marchewkę - było ok. te uczulenie mogło byc od czegoś inego (ja karmię piersią). po tygodniu dałam ziemniak, znowu po tyg. dynię, po następnym tyg. brokuł. to jest kluczowa zasada przy rozszerazniu - wprowadzaj po jednej nowości na tydzien. najpierw zaczekaj, az wszystko zejdzie z buźki. owoce zostaw na później, nie są az tak istotne jak warzywa na tym etapie. jabłka bardzo często uczulają. i uważaj na słoiczki, bo składy czasami przyprawiaja mnie o zawroty głowy (cebula, sól, kwasek cytrynowy, pomidory po 4,5 mies.).
        • malenstwo2010 Re: raz jeszcze zdjęcie 19.05.11, 22:11
          zdjęcie coś nie chce się wkleić. Udało Ci się je zobaczyć? Ta wysypka to uczulenie czy bardziej AZS?
    • agnieszka.lelen Re: 5,5 mies. alergik 31.05.11, 16:55
      Niestety nie udało mi się obejrzeć zdjęcia. Zmiany skórne trzeba pokazać lekarzowi opiekującemu się dzieckiem, ew. skonsultować z dermatologiem, alergologiem aby wyjaśnić czy są to zmiany alergiczne i czy jest to alergia na pokarm. Jeśli chodzi o produkty to proszę pamiętać że uczulenie może wystąpić po każdej substancji; zdarza się po marchewce czy jabłku. Ważne jest też czy te zmiany skórne ustępują i w jakim czasie, czy się nasilają; skoro aktualnie po kilku dniach wysypka ustępuje trzeba rozważyć czy ma to związek z pokarmem (i którym). Raczej nie powinna Pani podawać córce różnych produktów w krótkich odstępach czasu; lepiej wprowadzić jeden produkt, podawać go i obserwować dziecko przez kilka dni, dopiero potem wprowadzić kolejny. Można skorzystać z informacji zawartych na etykietach słoiczków np.: HIPP umieszcza taką informację (symbol "A"=produkt na początek rozszerzania). Tradycyjnie rozszerzanie zaczyna się od marchewki, jabłka ale nie jest to obligatoryjne; można podać dynię ,ziemniak, brokuł, gruszki,winogrona, kleik ryżowy/ kukurydziany.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka