Dodaj do ulubionych

Problem z maluchem, szukam pomocy

17.06.11, 18:21
Moje dziecko za kilka dni skończy 6 miesięcy.
Waży 6900 i mierzy 68cm.
Ciężko jest w nie wmusić taką ilość posiłków jaką powinno jeść.
Jak się obudzi rano około 7 zjada oko 160ml mieszanki (Bebilon AR) po około 4 godz 180 ml mieszanki następnie zupkę ugotowaną przeze mnie 140-180ml (czasem muszę dodać mleka bo nie chce jeść). Później owoc - pół banana - tylko ten owoc wcina chętnie.
Kolejna mieszanka 180ml i wieczorem kolejna 180ml.
Na siłę wychodzi 5 posiłków, ale często jest to tylko 4 i w nocy muszę dawać na śpiąco jeden żeby było 5 pełnych.
Kaszki odstawiłam bo dziecko wymiotowało- na razie mam nie dawać ( zalecenie pediatry).
Jabłka nie znosi w żadnej postaci, wymiotuje.
PHmetria wykluczyła refluks- zalecona była ze względu na chlustające częste wymioty.
Dziecko słabo przybiera na wadze, zdarzają się spadki wagi.

Proszę o poradę jak je żywić.
Obserwuj wątek
    • waforki Re: Problem z maluchem, szukam pomocy 17.06.11, 21:06
      Moim zdaniem całkiem ładnie zjada. Moja córa w tym samym wieku ma taki schemat:
      5 rano - 150-200 ml mm
      11 - 130 ml mm
      13-14 - między 90, a 190 g obiadku
      16-17 - mały słoiczek deserku (czasem dojada 60 ml mm)
      19 - 180 - 200 ml mm z kleikiem
      24 - 150 - 200 ml mm
      W między czasie pije soczki. Przybiera prawidłowo - nie powiem ci ile dokładnie waży, bo dawno nie ważona... ale pewnie coś koło 7200-7500.
      Skoro wcina chętnie banana to spróbuj kupić jakiś deserek słoiczkowy - banan z brzoskwinką, jabłuszkiem itp. Może w ten sposób zje. Albo mieszaj jej samodzielnie bananka z innymi owocami, stopniowo zwiększając proporcję np. jabłka.
      Pozdrawiam mamę i córę ;)
      • od.czasu.do.czasu Re: Problem z maluchem, szukam pomocy 17.06.11, 21:15
        Boże 5 rano? Moje dziecko potrafi mi spac do 9 więc 5 to jeszcze noc.
        Tak z ciekawości, rano szykujesz 200 i jak nie zje to wylewasz? Tzn często się to zdarza?
        Bo moje czasem marudzi jak butla pusta ale rzadko, dziś cały dzień 140-160ml.
        Słoiczków w ogóle nie chce, tylko gotowane.
        Moje dziecko 1,5 tyg temu 6900, 2 dni temu 6800.
        Ja daje banana z warzywniaka, nie przetworzonego, inne owoce też mogę?
        • waforki Re: Problem z maluchem, szukam pomocy 17.06.11, 21:28
          Wylewam. Marnotrastwo straszne, ale trudno trafić ile to moje dziecię zje. Wolę zrobić więcej, żeby się najadła - sama decyduje ile zje.
          Hmmm, z tym ważeniem to dziwna sprawa. Nie mam pojęcia skąd mogą wynikać takie wahania wagi - nie chcę się wypowiadać. Ważysz o tej samej porze, po jedzeniu, przed, w pieluszce, przed kupą, po? To wszystko ważne.
          • od.czasu.do.czasu Re: Problem z maluchem, szukam pomocy 17.06.11, 21:41
            nie no właśnie nie, inna waga (poradnia, szpital) raz mi ją w ubraniu, w pieluszce.
            Niby tam sobie odejmują, ale ostatnio w body i pieluszce suchej ważyło 6900.
            W kompletnym ubraniu 7000 to pani doktor odjęła 200g i w sumie słusznie.
            Jaki wzrost ma Twoje dziecko?

• waforki Re: Problem z maluchem, szukam pomocy 17.06.11, 21:48
              nie wiem... ubrania na 80 zaczyna nosić.
              • od.czasu.do.czasu Re: Problem z maluchem, szukam pomocy 17.06.11, 21:53
                O matko boska, moje na 68 nosi
                • waforki Re: Problem z maluchem, szukam pomocy 17.06.11, 22:02
                  Spokojnie... 74 są na styk więc wolę większe włożyć.
    • agnieszka.lelen Re: Problem z maluchem, szukam pomocy 30.06.11, 11:07
      Według podanego spisu dziecko je prawidłowo. Jeśli mimo tego nie przybiera na wadze prawidłowo wymaga to poszerzenia diagnostyki.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka