10.07.11, 10:06
prosze o pomoc, bo juz nie wiem, co robic. mam 6,5 mczna coreczke. waga urodzeniowa 2930 (wczesniak), teraz wazy 7200. nie chce pic mleka, karmie ja glownie na spiocha. ogolnie nie ma apetytu. badania moczu i kalu zrobione i nic niepokojacego nie ma. wydaje mi sie, ze cos zle robie, moze za rzadko ja karmie albo cos. sciagam pokarm i podaje z butelki. tak wyglada nasz dzien - godziny orientacyjne:
w nocy budzi sie roznie, czasme kilka razy i wypija w sumie do 100 ml mleka, ale to tak po lyczku
pobudka okolo 7ej, rzadko jest glodna, czasem uda mi sie wmusic okolo 60 ml mleka
drzemka
9-10 kaszka bananowa z moim mlekiem na gesto (120 ml)
spacer
12-13 pol sloiczka zupki z indykiem (tego malego 130g)
spacer
14-15 jesli wrocimy ze spaceeru i spi to jeszcze na spiocha podaje mleko (wypija okolo 50), do tego jak sie obudzi pol sloiczka (tyle ile uda sie wcisnac) zupka jarzynowa z kasza manna
drzemka lub spacer
17-18 kaszka jablkowa (100 ml) z 50g owocow
19.30 kapanie
po kapieli mala wogole nie chce jesc. zasypia i po godzinie karmie na na spiocha. wypija ok 120 ml mleka
w sumie w ciagu doby wychodzi okolo 500-600 ml mleka i max jeden sloiczek zupki i troche owocow. napewno to za malo, ale nie wiem juz jak sie zorganizowac...przyrost wagi slaby 400g w 6 tyg..
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: co robic? 10.07.11, 22:18
      Rozumiem że dziecko jest karmione mlekiem mamy? Podwoiła masę urodzeniową - to istotne. Przyrost masy ciała rzeczywiście nieco słaby ale proszę pamiętać że teraz tempo wzrostu będzie zwalniać. Cóż rzeczywiście niełatwa sprawa- wmuszanie, karmienie na śpiąco to metoda na krótką metę (niedługo dziecko nie podda się temu). Skoro dziecko nie ma apetytu być może warto skonsultować z gastroenterologiem i ew. wykluczyć niektóre choroby przewodu pokarmowego? Dobrze że jest ok. 500-600ml mleka; do tego dobrze byłoby zwiększyć ilość zupy, można też zwiększyć porcje kaszy; ew. wprowadzić 1 porcję Sinlac. Skoro Pani karmi odciągniętym pokarmem łatwiej z niego zrobić posiłek mleczny (nie musi pić samego mleka); można też podawać desery mleczno-owocowe np.: "Owoce &Jogurt" HIPP; "Owocowe Duety" HIPP.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka