Dodaj do ulubionych

Zaparcia....

22.07.11, 13:02
Córka ma skończony rok i trzy tygodnie. Zastanawiam się co mogę jeszcze zrobić by nie miała zaparć. Załatwia się co drugi dzień - królicze bobki. Z diety wyeliminowałam już kaszki kukurydziana/ryżowa. Przeszłam na chleb razowy. Małej podaje kompot z suszonych owoców. Pije soki owocowe - niesłodzone ( jabłko, brzoskwinia itp.)Śniadanie - jajecznica, twaróg z jogurtem, kanapki z wędliną. Na obiad zjada głownie zupy ( pomidorowa, jeżynowa, pulpety z mięsa indyczego. Kolacja - kaszka 8 zbóż. Między czasie dostaje przetarte jabłko, śliwki, pomidora do rączki. Słodyczy i cukru nie dostaje. Sporadycznie biszkopt do rączki.
Co mogę jeszcze zmienić by stolec stał się luźniejszy.
ps. pije mleko modyfikowane nestle junior.
[url=https://www.suwaczki.com/][img]https://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hc944jy3f.png[/img][/url]
Obserwuj wątek
    • oolaa1989 Re: Zaparcia.... 22.07.11, 16:27
      Witam, moja córcia miała/ma ten sam problem i zaczał sie w ok.13tyg.Teraz ma 21 m-cy i wyszlismy na prostą, jednak gdy nie przypilnujemy diety lub popuścimy za bardzo, problem powraca. Jak długo Pani utrzymuje taką diete? Wiem, ze u nas czasami nawet tydzien utrzymuje sie problem, jesli tylko jednego dnia pojdzie cos nie po mysli. Tak wiec córka musi codziennie zjesc porcje otręb owsianych- z reguły mieszam jej z owsianką i podaje na sniadanie( do owsianki takze dodawałam desrek "suszona śliwka" ale znudzila sie , zmieniałm na jabłko i gruszke Hipp i nawet jest lepiej i luzniej ;) ), jesli jednak bardzo sie wzbrania, je pomidorowke z otrebami na obiad. Z makaronu i bialego ryzu calkiem zrezygnowalam, czasem dostaje brązowy ryż. Pozatym odpowiednią ilosc warzyw co do reszty, szczególnie surowa marchewka, buraki, brokół, ogórki kiszone czy tez kapusta kiszona, itp. Różnego rodzaju kaszy, głownie jaglana.Zupy i owszem, jednak najczesciej pomidorowa ze swiezych dojrzałych pomidorów( bez koncentratu). Masło bez soli, w ogóle ograniczona ilosc soli ( jedynie troche do ryby).Jajecznica tylko na parze- nic smażonego.Wędlina to u nas prawie jak nagroda (ze wzgledu na sol), rzadko ja jada, do kanapek daje żółty ser, lub sama pieke mieso i kroje w cienkie plasterki-prwie jak wedlina.U nas najwieksze zaparcia powoduje kurczak- tak wyszło drogą eliminacji produktów z diety.Niewiem czy biszkopty szczegolnie nie zapieraja, w naszym przypadku niestety tak .mleko pijemy bebilon, a dodatkowo daje jej wieksza ilosc probiotykow. Do picia zaczelam jej dawac tylko wode, zwykłej wyjatkowo nie lubi, tak wiec poszlismy na kompromis i pije jabłkową, czasem herbatki Bobowity z rumankiem lub miętą. Z owoców to jabłka, i gdzies kiedys szłyszalam ze zielone banany maja za zadanie rozluzniajace, dajemy- nie szkodzi czy pomaga? nam tak. w zasadzie wszystkie owoce jak najbardzie wskazane.Aha, ostatnio zmienialam jogurty z danonków przeszłąm na Danio waniliowe, i widze jakby było jeszcze lepiej; pozatym wszelkiego rodzaju kefiry, maslanki itp. jesli nie naturalne zawsze mozna zmiksowac ze swiezymi lub mrozonymi owocami i bedzie pycha ( troszke cukru zeby nie było zakwasne).Gdy pilnujemy diety, to nawet jajko nieespodzianka nie zaszkodzi jako np.nagroda lub zacheta do czegos. Przy okazji: to wszystko dowiedziałam sie od Pani Ekspert tutejszego forum, DZIEKUJEMY- pomogło POZDRAWIAM Ola
    • agnieszka.lelen Re: Zaparcia.... 23.07.11, 23:05
      Najczęściej u małych dzieci są zaparcia tzw. czynnościowe; związane z nabywaniem umiejętności kontroli wypróżnień i przy jednoczesnym pojawianiu się bolesnych wypróżnień (co może prowadzić do "błędnego koła"). Warto zadbać by dziecko piło odpowiednią ilość płynów; zwłaszcza wody. Należy wyeliminować słodycze, potrawy smażone; głównie podawać warzywa(do każdego posiłku); produkty zbożowe z pełnego przemiału zbóż (kasze- zwłaszcza jaglana, płatki, musli, otręby) oraz owoce. Z owoców działanie rozluźniające na stolec mają np.: winogrona, czarne porzeczki, morele, pomarańcze, grejfruty, jagody, maliny. Z warzyw np.: buraki, szpinak, pomidor, brokuły, cukinia, groszek zielony, kukurydza. Warto podawać produkty nabiałowe, zwłaszcza jogurty,kefiry. Można też próbować wspomóc florę bakteryjną jelit podawaniem probiotyków. Duże znaczenie ma również regularność posiłków, dbanie o możliwość regularnych wypróżnień, zapewnienie spokoju i komfortu psychicznego. Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • agnieszka.lelen Re: Zaparcia.... 23.07.11, 23:22
      Można jeszcze rozważyć zmianę mleka na probiotyczne np.: HIPP BIO Combiotik
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • Gość: a-martusia1 Re: Zaparcia.... IP: *.olsztyn.mm.pl 24.07.11, 11:58
        Dziękuje bardzo za odp.
        Jestem bardzo wdzięczna.
        Pozdrawiam serdecznie Marta i Gosia :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka