Dodaj do ulubionych

proszę o ocenę diety, 6mc

28.06.12, 20:27
tyle się naczytałam o schemacie rozszerzania diety i jest tyle różnych sprzecznych informacji... że generalnie robię po swojemu. Ale nie wiem czy dobrze. Proszę powiedzcie, co o tym myślicie, bo kurde od kilku dni o niczym innym nie myślę tylko o tym, czy nie za mało/nie za dużo/kiedy co włączyć/czy nie za wcześnie itp...

ok 6.00 pobudka i pierś
ok 10-11 kleik ryżowy na mm (porcja ok 120 ml + owoc, pół jabłka, albo kawałek banana albo kilka malin/truskawek albo jak nic nie mam świeżego to pół słoiczka owocowego)
między 14-16 obiad- zupa (warzywa z mięsem i tłuszczem: masło lub oliwa z oliwek)
koło 17 (nie zawsze) trochę owoców świeżych- jak nie mam to nie jemy nic
ok 19-19.30 sinlac z owocami (zasada jak przy kleiku: świeże lub reszta słoiczka)

W nocy pierś 2,3 razy, przed wszelkimi drzemkami najczęściej pierś, i generalnie dużo cycka w różnych konfiguracjach godzinowych.

Za dużo tego jak dla takiego malucha? Pod koniec mca przechodzimy zupełnie na butle.

help :)
Obserwuj wątek
    • Gość: goha Re: proszę o ocenę diety, 6mc IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.06.12, 20:36
      Ja bym nie dawala sinlacu on dla alergików, lepiej inne kasze jeśli nie wprowadzałas glutenu beglutenowe jaglana, kukurydziana gryczana niepalona
      • martmarta Re: proszę o ocenę diety, 6mc 28.06.12, 21:29
        no własnie taki plan mam, kończę to opakowanie i zaczynam przygodę z jaglaną :) a jak przejdzie to potem reszta kasz. Mannę dodaję do zup, żeby ten gluten się gdzieś pojawił jednak.
    • agnieszka.lelen Re: proszę o ocenę diety, 6mc 29.06.12, 00:42
      A co się dzieje z dzieckiem ,że podaje Pani sinlac? Dlaczego nie wprowadza Pani zwykłych kasz? Skoro je sinlac + pierś+120 mieszanki to raczej zapotrzebowanie na białko jest zapewnione. Pierś nadal bez ograniczeń, "na żądanie". Dobowo owoców nie powinno być więcej niż 150g.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • mad_die Re: proszę o ocenę diety, 6mc 29.06.12, 07:55
      Teraz juz jest koniec miesiąca, to trochę za szybkie odstawienie.
      Lepiej robić to stopniowo - lepiej dla dziecka i dla Twoich piersi.
      I dlaczego chcesz odstawić? Przecież Twoje mleko ma w sobie wszystko, a sztuczne to tylko podróbka.
      • martmarta Re: proszę o ocenę diety, 6mc 29.06.12, 12:51
        mad_die pod koniec miesiśca- miałam na myśli lipiec :)
        odstawiam, bo wyjeżdżam na kilka dni bez możliwości odciągania, a poza tym niebawem wracam do pracy no i już chcę skończyć karmienie piersią.

Pani Agnieszko- sinlac podaje za zaleceniem pediatry po tym jak syn spadł z okolic 30 centyla na 3 i przez miesiąc nie przybrał prawie nic. Teraz jest już lepiej, tzn wróciliśmy na okolice 23 centyla no i kończymy z sinlackiem i zaczynami z kaszami.

Czy można zatem podawać rano kleik a wieczorem kaszę? Do kiedy powinno podawać się kleik? Czy dwa razy dziennie kaszka to nie będzie za dużo?

dziękuję :)
        • Gość: mamaniuni Re: proszę o ocenę diety, 6mc IP: *.centertel.pl 29.06.12, 22:29
          ale masła chyba jeszcze nie... ja dodaję trochę oleju lnianego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka