Dodaj do ulubionych

Mleko prawdziwe a mm

23.09.12, 01:00
Witam, chciałabym zacząć podawać dziecku (13mcy) prawdziwe mleko, nie modyfikowane, głównie ze względu że zwykłe mleko mogę zagotować z różnymi dodatkami, a modyfikowanego nie można gotować. Mam zatem kilka pytań:

1. Z tego co wyczytałam, zwykłe mleko powinnam wprowadzać stopniowo i powinno być pełnotłuste. Czy tak?

2. Czy może to być mleko UHT (czyli pasteryzowane w skrajnie wys temp) czy lepiej szukać mleka pasteryzowanego w niskich temp, do 65st., przejrzałam wszystkie półki w moim sklepie spożywczym i wszystkie mleka są UHT... czy może nie jest to znowu takie super istotne..?

3. czy w ogóle mogę już faktycznie podawać zwykłe mleko?

4. synek dziennie je 3 posiłki mleczne: 2 x mleko modyf. z kaszkami/owsianką i 1 x jogurt z dodatkami - czy mogę zamiast jednego mleka podać np twarożek z owocami i makaronem/kaszą?

5. Jakie jest zapotrzebowanie na mleko (ilościowo) dziecka które ukończyło rok

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ironia-losu11 Re: Mleko prawdziwe a mm 23.09.12, 20:26
      Z tego, co wiem, to "zwykłego" mleka krowiego (tzn. nie w postaci jogurtów, kefiru i innych przetworów mlecznych, tylko w postaci "nieprzetworzonego płynu") nie powinno się podawać dzieciom aż do 3 r.ż.
      • azymut17 Re: Mleko prawdziwe a mm 23.09.12, 22:07
        ironia-losu11 napisała:

> Z tego, co wiem, to "zwykłego" mleka krowiego (tzn. nie w postaci jogurtów, kef
        > iru i innych przetworów mlecznych, tylko w postaci "nieprzetworzonego płynu") n
        > ie powinno się podawać dzieciom aż do 3 r.ż.

Ja też w to kiedyś wierzyłam - to chyba efekt propagandy mm. Zwykłe mleko krowie jest przecież nawet w słoiczkach dla niemowląt :-)
        • ironia-losu11 Re: Mleko prawdziwe a mm 23.09.12, 22:13
          Azymut, no niby racja - też czytam etykiety i się kiedyś nad tym zastanawiałam, ale zobacz ile tego mleka tam jest: jakieś śladowe ilości, typu 10% w objętości 190 ml czyli 19 ml. To tyle, co kot naplakał :-) No i na ogół raczej w formie "sproszkowanej". Chyba ;-)
    • agnosia Re: Mleko prawdziwe a mm 23.09.12, 22:04
      Opowiem Ci o moich doswiadczeniach z wprowadzaniem mleka krowiego. Moj synek (obecnie 21 miesiecy) zaczal jesc km w okolicy pierwszych urodzin. Kupuje mu mleko pelnotluste, pasteryzowane (ale nie UHT) bo u mnie w supermarkecie takie mleko jest dostepne. Widac roznice od innych mlek bo jak postoi to wytraca sie tluste maslo na gorze. Zdecydowalam sie na takie mleko bo generalnie wierze w dobroczynnosc zywnosci nisko przetworzonej. Dla mnie mleko modyfikowane to zbednie przetworzone i niekoniecznie potrzebnie wzbogacone MLEKO KROWIE. Producenci biora mleko, susza, proszkuja, cos tam z niego wyciagna, cos tam do niego dodadza a pozniej w domu my musimy od nowa dodac tam wody i znowu mamy mleko krowie tylko dla mnie jakies sztuczne. Gdy porownalam tabelki z zawartoscia skladnikow na obu mlekach, to nie znalazlam zadnych znaczacych roznic poza tym ze do mm pododawane byly witaminy. Osobiscie jestem bardzo zadowolona ze podjelam te niepopularna decyzje i przeszlam na mleko krowie. Na szczescie moj syn znakomicie je toleruje i bardzo je lubi a ja mam poczucie ze nie daje dziecku produktu przemyslu chemicznego tylko produkt naturalny. Wszelkie argumenty typu ze mm jest optymalne i zapewnia wszystko co dziecku potrzeba tez do mnie nie przemawiaja bo poza mlekiem, roczne i starsze dziecko zjada rozne inne posilki i generalnie powinno sie dazy do tego zeby zaspokajac potrzeby poprzez bogactwo i roznorodnosc zawarta w swiezych, niskoprzetworzonych produktach a nie za pomoca mm. Do tego wszystkiego ci wszyscy ktorzy przedkladaja mm nad mleko krowie zachecaja jednoczesnie do jedzenia serow, jogurtow i innych pretworow z tegoz mleka... O co chodzi? Dla mnie to genialnym biznesem producentow mleka modyfikowanego. Ja mieszkam w UK i tutaj mm nie maja takiej promocji, takich zlotych i luksusowych opakowan i nie sa az tak drogie jak ma to miejsce w PL. Gdybym sie zdecydowala na karmienie mm to nie mialo by to wplywu na finanse. Kierowalam sie wylacznie przekonaniem ze prawdziwe mleko jest lepsze niz jakis proszek. Natomiast kazda matka w PL, ktora uda sie przekonac do mleka modyfikowanego to lojalna i cenna, dojna krowa na jakies 3 - 4 lata i warto o taka klientke walczyc. Oczywiscie doceniam dobroczynnosc mlek zastepczych gdy dziecko ma nietolerancje mleka krowiego - super ze wymyslono cos w zamian. Jednak w sytuacji gdy wszystko jest OK przedkladam nature nad proszek.
      • tulimatka Re: Mleko prawdziwe a mm 24.09.12, 09:08
        No właśnie. A ja teraz czytam takie wielkie knigi "Pierwszy rok życia dziecka" i " Drugi i trzeci rok życia dziecka" autorstwa Heidi Murkoff z konsultacją naukową prof Mariana Krawczyńskiego z Katedry Pediatrii AM w Poznaniu i tam jak byk piszą że rocznemu dziecku można już podać mleko krowie... i też sobie tak myślę że nerki u rocznego dziecka to już są na tyle dojrzałe, że spokojnie "zniosą" mk, bo z tego co czytałam wcześniej to głównie rozchodzi się o nerki. Poza tym roczniak ma już wszystko jeść tak jak dorośli, poza konserwami, sushi, tatarem, no i of koz fast foodami - więc chyba mleko krowie mieści się w tym wszystko ;-). Ale bardzo chętnie przeczytam tutaj wypowiedzi Mam - jakie mają doświadczenia i Pani Ekspert - co sądzi. Dodam tylko, że moje dziecko na szczęście nie jest uczuleniowe.
    • jehanette Re: Mleko prawdziwe a mm 24.09.12, 10:21
      Można spróbować z przetworami i mlekiem kozim - jest ponoć znacznie lepsze niż krowie dla ludzi i ludzkich dzieci.
      • mae24 Re: Mleko prawdziwe a mm 24.09.12, 11:38
        Bardzo jestem ciekawa wypowiedzi pani ekspert. Moja coreczka ma prawie 10 m-cy i jest kp. Wracam do pracy i na te 2 m-ce mam zapas mojego mleka w zamzazarce, ale nie wiem co potem: dawac mm czy krowie. Na poczatek to i tak bedzie jedna dwie porcje dziennie jako uzupelnienie kp.
        • mae24 Re: Mleko prawdziwe a mm 24.09.12, 11:40
          dodam, ze po pierwszej lyzeczce "dzieciecego" jogurciku poszedl paw na pol metra, a zwykly dorosly jogurt z odrobinka owocow wciaga jak odkurzacz
        • Gość: infiniteness Re: Mleko prawdziwe a mm IP: *.xdsl.centertel.pl 24.09.12, 15:22
          Ale 10 miesięczne dziecko nie potrzebuje mleka jak mama jest w pracy, przez te 8-10 godzin opiekun podaje posiłki niemleczne, a jak wracasz mleko z piersi bez ograniczeń. Nic nie trzeba mrozić, a tym bardziej dawać mm czy krowiego.
          • mae24 Re: Mleko prawdziwe a mm 24.09.12, 23:15
            Mala jest przyzwyczjona do tego, ze przed drzemka dostaje mleko i jesli to jej pomoze zrelaksowac sie i zasnac w obcym miejscu, to powinna mleko dostawac.
            Mam nadzieje, ze juz niedlugo wyeliminujemy karmienie w nocy, a to znaczy ze karmic ja bede tylko raz rano i raz wieczorem. To chyba jednak troche malo, zwlaszcza, ze obawiem sie, ze jesli czestotliwoac karmien spadnie, to zmniejszy sie tez ilosc mleka.
            • pysia.78 Re: Mleko prawdziwe a mm 25.09.12, 03:47
              Mieszkam w usa i yu mleko krowie podaje sie po ukonczonym 12mz.Jak zapytalam pediatre,czy podawc sztuczne mleko po odstawieniu od piersi(14m),popatrzyl na mnie jak na kosmitke.
    • agnieszka.lelen Re: Mleko prawdziwe a mm 26.09.12, 00:20
      1. Tak, dla dzieci poniżej 2 r.ż.
      2. Może być UHT.
      3. Może Pani podawać mleko.
      4. Tak, od 11 mies. można wprowadzać produkty nabiałowe
      5. To zależy od tego ile zjada produktów mlecznych; do ok.500ml
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • tulimatka Re: Mleko prawdziwe a mm 26.09.12, 00:50
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
      • Gość: magda Re: Mleko prawdziwe a mm IP: *.aircity.pl 23.09.14, 21:31
        Pani Agnieszko,
        czy mogłaby Pani uaktualnić powyższe informacje mając na uwadze ostatnie zmiany w schemacie żywieniowym? Czy karmiąc piersią do roku można przejść na pełnotłuste mleko krowie - i czy lepiej UHT czy mleko po procesie mikrofiltracji, pasteryzowane w niskich temperaturach (czy jest koniecznosć przegotowania takiego mleka? Jakie orientacyjne ilości dla roczniaka? Z góry dziękuję!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka