Dodaj do ulubionych

kaszka jaglana Holle i kaszka pszenna Holle

16.10.12, 11:56
Czesc Dziewczyny, pisze z nadziei, ze ktoras z Was pomoze mi rozwiac pewne watpliwosci odnosnie receptury, wg ktorej powinnam prawidlowo przygotowac kaszke jaglana Holle. Wg przepisu na oryginalnym opakowaniu (jesli dobrze rozumiem) nalezy przygotowac 100 ml mleka i 100 ml wody, a nastepnie w tym rozpuscic 25g kaszki. Tlumaczenie na polskiej ulotce jest inne a mianowicie 200 ml mleka + 25 g kaszki. Moje watpliwosci dotycza mleka, bo jesli stosowac sie do 1 receptury 100 ml mleka =3 miarki mleka modyfikowanego (syn jest na nutramigenie) natomiast w recepturze nr 2 na 200 ml mleka musze dodac 7 miarek mleka, wiec roznica jest spora. Byc moze macie doswiadczenia w tym temacie, prosze zatem o pomoc.
Drugie pytanie dotyczy wprowadzania glutenu. Moj syn (13 miesiecy) jest alergikiem. Bardzo ostroznie wprowadzamy wszelkie nowosci. Teraz jestesmy na etapie wprowadzania glutenu. Zaczelismy od kaszki pszennej Holle. Wg wytycznych powinno sie zaczynac od ok.2-3 gr kaszki manny przez okres 2 miesiecy. Moze ktoras Mama orientuje sie czy 2-3gr tej wlasnie kaszki pszennej Holle mozna rownac z 2-3 gr zwyklej kaszy manny? Syn dostaje ok 3 gr Holle od tygodnia i narazie jest ok (zadnych niepokojacych oznak), czy moge mu dac np. jakies pszenne ciasteczko czy scisle trzymac sie tylko kaszy a inne pokarmy podac dopiero za 2 miesiace. Bede wdzieczna za informacje. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • katriel Re: kaszka jaglana Holle i kaszka pszenna Holle 16.10.12, 17:36
      Bo w oryginalnym przepisie na opakowaniu jest krowie mleko pełnotłuste, a nie
      modyfikowane. Znaczy: jesli jesteś na tyle bezczelna, żeby dawać pólrocznemu
      niemowlęciu krowie mleko, to mieszaj je pół na pół z wodą.
      A kaszkę da się zrobić na czym chcesz, na mleku krowim, modyfikowanym,
      kobiecym odciąganym, na wodzie, na kompocie, na rosole...
      Ja karmię piersią, więc modyfikowanego nie daję; na kaszkę nie odciągam, bo
      nie lubię, a zresztą kaszka na ludzkim mleku nie gęstnieje, a taką płynną się
      niewygodnie karmi, bo spływa z łyżeczki; więc robię na wodzie (z odrobiną masła
      i owocami do smaku), a po roku na krowim.
      Ale nawet nie wiem, w jakich proporcjach, bo kaszki nie odmierzam, tylko sypię
      prosto z opakowania na gorącą wodę do żądanej konsystencji.

Co do glutenu: wydaje mi się, że tak, pszenna kaszka to pszenna kaszka, jak
      dasz 2-3 g (g, nie gr; gr to grosze) to wyjdzie na to samo co manny. Ale sprawdź
      jeszcze, jak to faktycznie jest z tym wprowadzaniem glutenu, bo mnie się majaczy,
      że jak się ominie to okienko w 5-6 miesiącu, to potem nie robi się już 2-miesięcznej
      ekspozycji, tylko wprowadza gluten po 10 miesiącu jak każda inną nowość, przez
      parę dni.
      Ciasteczko OK, o ile nie zawiera innych podejrzanych składników (jaja? barwniki?
      konserwanty?).
    • verycherry Re: kaszka jaglana Holle i kaszka pszenna Holle 16.10.12, 22:45
      Kaszki Holle można robić na samej wodzie, na samym mleku albo pół na pół. To już twój wybór. Musisz policzyć ile mleka dziennie je twoje dziecko, i zrobić tak, żeby nie było za dużo. Łyżeczek kaszy też nie musisz się trzymać ściśle przepisu, możesz robić gęstszą lub bardziej płynną kaszkę w zależności od potrzeb.
      Ja robiłam na wodzie, bo nie chciałam dawać mm, a mleko syn miał z piersi. Robiłam też taką półpłynną, bo syn od 8 miesiąca pił ją z kubka bez przykrywki. Jak twój syn ma 13 miesięcy to już pewnie od dawna nie je papek, i napewno kaszki nie są już jego głównym pożywieniem, więc też możesz dać do picia do jakiegoś normalnego posiłku. Mój syn ma 15 miesięcy i do tej pory popija taką półpłynną kaszką na wodzie normalne śniadanie.
    • agnieszka.lelen Re: kaszka jaglana Holle i kaszka pszenna Holle 20.10.12, 12:10
      No ale nutramigen to nie jest zwykłe mleko. Może Pani przyrządzić porcję nutramigenu i dodać kaszy 1-3- łyżki. Optymalnie jest podawać kaszę łyżeczką (a nie np.: z butelki). Jeżeli dziecko jest alergikiem to wprowadzanie glutenu powinno odbyć się z ostrożnością a więc bezpieczniej jest podawać niewielką ilość produktu glutenowego przez dłuższy czas i później stopniowo zwiększać. A więc nie od razu całą porcję i różnych produktów zawierających gluten. Mogłoby się bowiem okazać, że dziecko jest uczulone na jakiś składnik produktu a nie gluten.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • karusia201 Re: kaszka jaglana Holle i kaszka pszenna Holle 20.10.12, 14:36
        Dziekuje Pani Doktor za rzeczowa odpowiedz. Jesli bylaby Pani tak uprzejma i napisala jeszcze, jak dlugo powinnam sie ograniczac do tej niewielkiej ilosci glutenu (jak wspominalam podaje kaszke pszenna Holle 2-3 g od 9.10, dzis uplywa 11 dzien), bede bardzo wdzieczna. Czy powinnam sie trzymac kurczowo sugerowanego przez schematy zywieniowe miesiaca, czy moge podac teraz inny produkt z glutenem (np. kawalek pszennej buleczki czy chleba). Gdybym natomiast pozostala przy kaszce pszennej, to rozumiem, ze wprowadzic kolejna miarke (odp. 2-3 g) i tu to samo pytanie przez jaki okres utrzymywac ta zwiekszona dawke.
        Byc moze moje pytania sa banalne, ale prosze mi wierzyc, ze przy tak silnym alergiku, jakim jest moj syn, wprowadzanie kazdej nowosci, okupione jest duzym stresem i obawa o samopoczucie synka.
        Pozdrawiam serdecznie!
        • Gość: Agata Re: kaszka Holle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.13, 10:12
          Ja również mam problem z kaszką Holle.
          Chcialabym dodawać kaszkę do deserku/obiadku, ale w instrukcji (po niemiecku) widnieje informacja że do posilków należy dodawac dwie lyżki kaszy a do mleka 5 lyżek. Przecież to jest znaczaca różnica jesli chodzi o ilosc glutenu w diecie dziecka.
          Niestety na opakowaniu nie ma informacji o zawartości glutenu w gr produktu, więc nie mogę nic obliczyć :/

Dziecko nie chce jesc tej kaszy w mleku i musze w owocach podawac.
          Obawiam sie że otrzyma zbyt malo glutenu. Nie wiem ile w końcu tej kaszy podać :(
          Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co robić w tej sytuacji :(
          • Gość: Petra Re: kaszka Holle IP: *.ists.pl 22.02.14, 15:43
            mnie też ciekawią te kaszki Holle. koleżanka zarzekała się, ze sa zdrowe i jej synek chętnie je zajada. czy jest duża rożnica miedzy innymi bio kaszkami a Holle?
            • Gość: marlena Re: kaszka Holle IP: *.inter-leg.pl 28.03.14, 14:15
              Kaszki Holle nie są niczym dosładzane z tego co się orientuję, inne często zawierają maltodekstrynę czyli jakieś słodziki. Ja też kupiłam i będę próbować:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka