Dodaj do ulubionych

amarantus ekspandowany

05.03.13, 22:24
Hej,
coś mnie napadło w sklepie i kupiłam amarantus ekspandowany :-)
No i nie wiem co z niego zrobić... ;)
Proszę o jakieś sprawdzone przepisy.
Obserwuj wątek
    • toya666 Re: amarantus ekspandowany 06.03.13, 20:30
      Ja dodaję do musu owocowego lub zupek jako zagęszczacz. Nie trzeba gotować, on już jest gotowy do spożycia.
      • Gość: ewa.z1980 Re: amarantus ekspandowany IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 06.03.13, 20:31
        a od ktorego mc mozna podawac niemowlakowi???
        • toya666 Re: amarantus ekspandowany 06.03.13, 23:01
          Amarantus oraz quinoa są dość kontrowersyjne. Niektórzy pediatrzy zalecają podawać je dopiero po ukończeniu 2-go rż, ale też są produkty dla niemowląt z tymi zbożami (np. są kaszki w Irlandii). Nikt Ci nie powie dokładnie. Ja dawałam po 8 mż jakoś, ale znajoma od początku rozszerzania diety dawała.
          • agus7 Re: amarantus ekspandowany 07.03.13, 12:46
            Ja tez nie wiedzialam co zrobic, tym bardziej ze zamowilam bodaj pol kilograma przez net i nie mialam pojecia ze pol kilograma to nie bedzie woreczek, tylko WÓR amarantusa ekspandowanego :D Niestety po wielu miesiacach przestawiania wora, maz wyrzucil. Zostawilam sobie tylko nieduzo sloik z tymze, niestety u mnie w domu wciaz nie znajduje amatorow (nie dalej jak wczoraj z dzieckiem probowalismy i nic z tego).
            • toya666 Re: amarantus ekspandowany 07.03.13, 20:45
              agus7 napisała:

> Niestety po wielu miesiacach przestawiania wora, maz wyrzucil.

Aaaaaaaaaaaa, nawet mi nie mów!! Ja amarantusa nawet na sucho zjadam. Kocham go też jako dodatek do jogurtu. WYRZUCIĆ AMARANTUSA!!! ;( ;( ;(
    • agnieszka.lelen Re: amarantus ekspandowany 07.03.13, 20:08
      Może być dodatkiem do różnych potraw np.: do zup, do jogurtu.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • tulimatka Re: amarantus ekspandowany 08.03.13, 04:18
      U nas synek je amarantusa eksp. na podwieczorek: jogurt naturalny + kilka łyżeczek amarantusa eksp. + banan. Można też dodać do zupy.
      • Gość: ewa.z1980 Re: amarantus ekspandowany IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 10.03.13, 15:49
        powiedz ile twoj maluch ma mcy i od kiedy mu podajesz amarantusa? i ile sypiesz?
      • mytoya Re: amarantus ekspandowany 25.05.15, 17:19
        My też tak jemy. Albo z serkiem homogenizowany naturalnym
    • zuzinkas Re: amarantus ekspandowany 11.03.13, 08:17
      wg "Ricette da favola per bimbi sani..." (bajeczne przepisy dla dzieci) napisanej przez Michela de Petris (lekarz chirurg dietolog, specjalizacja w odzywianiu, czlonek wloskiego stowarzyszenia wegetarisnskiego, specjalista w odzywianiu wegetarianskim, weganskim i makrobiotycznym) amarantus mozna podawac od 7-8 mż..
    • muszelka786 Re: amarantus ekspandowany 25.05.15, 10:34
      Ja jadam amarantus bio sklepzezdrowiem.pl/platki_amarantusowe.html \, zwykle dodaję go do musli lub jogurtu greckiego :)
    • mytoya Re: amarantus ekspandowany 25.05.15, 17:21
      Ja daje od 8 mc. Robie omleciki. Jedno jajko 2 łyżki amarantusa i pół pomidora bez skóry.
      Do deserów i do zup tez daje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka