Dodaj do ulubionych

schemat roczniaka

30.01.14, 22:14
Mój syn dwa tyg temu skończył rok.schemat mamy taki
8 kasza lub płatki z owocami (zazwyczaj płatki jaglana albo owsiane z jabłkiem i bananem, czasem kuskus) lub mała kanapka ale tylko z masłem resztę jest bele :(
9.30pierś i spanie
12.00 zupa nasza na mięsie gotowana(najlepiej dyniowa albo ogórkowa albo jarzynowa ) często dobija piersią bo potem długi spacer staramy się mieć
15_16drugie danie niestety słoiki
18 kasza bobo vity lub znów coś podobnego jak na śniadanie
Około 19 kąpiel i pierś i spanie
W nocy pierś bardzo różnie od 2 do 5 razy.
W między czasie w dzień jej ost głównie mandarynki banany czy melony, trochę paluszki i Wafle ryżowe.pije swoje soki ale w proporcji 10ml soku 150 wody.samej wody nie chce.
Bardzo zależy mi na tym żeby było więcej tego naszego jedzenia ale on jakoś nie chce.wszelkie placki naleśniki omlety pluje dalej niż widzi.drugie dania nasze to tylko trochę warzyw zje mięso za chiny nie przełknięcia.on w ogóle długo miał problem z gryzieniem ale teraz bez problemu radzi sobie z tymi obiadkamii z hip dla dzieci 1_3 więc uważam że umie gryźć. Z chleba też najbardziej lubi piętkę. Może macie przepis na jakieś dobre pasty czy coś doradzić jakby mu to śniadanie i kolację urozmaicić.acha po południu zjada czasem Bakusia z dodatkiem jakichś owoców.próbowałam serki bieluch i jogurty naturalne ale nie przeszły.
Będę wdzieczn za wskazowki
Obserwuj wątek
    • Gość: niuniek3 Re: schemat roczniaka IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.14, 10:26
      A nie rezygnujesz za szybko z nowości? Dziecko ma poznawać smaki i się z nimi powoli oswajać. Jak podajesz jogurt naturalny to on ma smak zupełnie inny niż to co dziecko zna. I musi się przyzwyczaić. Dlatego trzeba podawać często aż zalapie. A jak dostanie bakusia (swoją drogą wybrałaś strasznie sztuczny jogurt - widziałam kiedys jaki ma kolor) to ten jest słodki- czyli nic nowego - słodki dziecko zna od urodzenia.
      Możesz spróbować naturalny mieszać z owocami.
      I właśnie najlepszą metodą jest sadzanie dziecka do stolu razem z rodziną i pozwalanie mu wybierać. I oczywiście smakować powoli - po gryzku, po lyzeczce. Mówię ci działa. Sprawdzone na dwójce.
      • klusia09 Re: schemat roczniaka 31.01.14, 13:23
        dzieki, ten jogurt probowalismy czesto i z roznymi owocami i sie nie przyjal. on jest taki ze zazwyczaj albo cos mu posmakuje od poczatku i jje albo od razu wypluwa i chociaz probujmy potem znow to podobna reakcji. bakus polecila mi pediatra jako ze niby nie jje nabialu a to ma duzo wapnia...ja osobiscie lubie te serki:)
        co do siedzenia przy stole to problem jestem w tym ze to taki zywżczyk jest, w foteliku max 5 min wytrzymuje...ode mnie z talerza cos tam lubi skubnac ale najlepiej jest jak ja usiade w pokoju na podlodze a on jak ja to mowie krazy:) i od czasu do czasy przyjdzie...
        • mad_die Re: schemat roczniaka 31.01.14, 16:14
          Mimo wszystko sadzaj go ZAWSZE do stołu z Wami, niech siedzi ile chce, zje ile chce i co chce - ważne, żeby na tym stole były same zdrowe rzeczy.
          Tego bakusia niech sobie zje od wielkiego dzwona, przecież nie je go codziennie, nie? Ale tak w ogóle, to lepiej nie dawaj mu żadnych sztucznych jogurtów - ma przecież Twoje mleko a w nim najlepiej przyswajalny wapń jaki może być! Dorzuć do tego brokuły, sezam, pastę z sardynek, hummus (sama zrób, utrzyj ciecierzycę i dodaj pastę tahini)!! i masz bombę wapniową ;)
    • mad_die Re: schemat roczniaka 31.01.14, 16:23
      > Mój syn dwa tyg temu skończył rok.schemat mamy taki
      > 8 kasza lub płatki z owocami (zazwyczaj płatki jaglana albo owsiane z jabłkiem
      > i bananem, czasem kuskus) lub mała kanapka ale tylko z masłem resztę jest bele
      > :(
      > 9.30pierś i spanie
      > 12.00 zupa nasza na mięsie gotowana(najlepiej dyniowa albo ogórkowa albo jarzyn
      > owa ) często dobija piersią bo potem długi spacer staramy się mieć
      > 15_16drugie danie niestety słoiki
      > 18 kasza bobo vity lub znów coś podobnego jak na śniadanie
      > Około 19 kąpiel i pierś i spanie
      Czy ten schemat odzwierciedla Wasze godziny posiłków?

> W między czasie w dzień jej ost głównie mandarynki banany czy melony,
      A czemu nie jabłka polskie i gruszki? Mandarynki, banany i melony to nie są polskie owoce...

trochę pa
      > luszki i Wafle ryżowe.pije swoje soki ale w proporcji 10ml soku 150 wody.samej
      > wody nie chce.
      Wodę dalej proponuj, lepiej jak nauczy się wodą zaspokajać pragnienie.

> Bardzo zależy mi na tym żeby było więcej tego naszego jedzenia ale on jakoś nie
      > chce.wszelkie placki naleśniki omlety pluje dalej niż widzi.drugie dania nasze
      > to tylko trochę warzyw zje mięso za chiny nie przełknięcia.
      No cóż, próbujcie.
      Jedzcie ZAWSZE razem, przy wspólnym stole.
      U nas naleśniki z mąki gryczanej wychodzą pyszne! Jak omlet to jajko rozbełtane z emmentalerem (delikatny w smaku jest), placki owsiane z jabłkami znikają w mig. Ale jak dzieci były młodsze, to wiadomo - uczyły się tego jeść dopiero :)
      Jak z obiadu warzywa zjada to super! A mięso zawsze możesz mu inaczej zrobić - bez sosu, bez opiekanki itp.

Może macie przepis na jakieś dobre pasty czy coś doradzić jakby mu to śnia
      > danie i kolację urozmaicić.
      Hummus lub pasty jajeczne, z ryb wędzonych, sardynek, ryba + twarożek, pasta z awokado - wybór masz ogromny :)

Wprowadź taką zasadę - dziecko je wtedy, kiedy dorośli jedzą - wtedy masz największe szanse na to, że mały popróbuje różnych dobrych rzeczy z Waszych talerzy :)
      • klusia09 Re: schemat roczniaka 31.01.14, 18:15
        Dzieki za wskazowki:)
        Synek jest wiekszosc dnia ze mna w domu sam. Jje wiec tylko ze mna.
        Jablek takich w calosci jakos nie lubi dlatego dodaje mu tarte do tych porannych kasz. A mandarynki i melony ja jjem nalogowo wiec on tez dostaje jak lubi:) Choc najbardziej kocha banany. Sprobuje te nalesniki z gryczana i omlety z emmentalerem. Chociaz z nim jest tak ze od poczatku nie cierpi jajek. Myslalam wlsanie ze w nalesnikach i omletach bedzie lepiej ale nic z tego poki co.Jemu takie te wszytkie plackowe jedzenie jakby nie odpowiadaja struktura czy konsystencja sama nie nie wiem, tak to przynajmniej wyglada, bo jak tylko ma w buzi to wypluwa.Jajka przechodza tylko dodane rozdrobnione do ogorkowej albo w lanych kluskach do pomidorowki.Albo np uwielbia wszystkie te sloiki z ryba a jak ja mu daje taka jak robie w foli pieczona w piekarniki to za nic nie zje. Dodaje wiec ja do tego sloika i jakos jje.Ale chcialabym w koncu skonczyc z tymi sloikami.Z warzyw to jje glownie marchewmi mini ( te mrozone hortex), ziemniaki i fasolke,dynie. Brokula czy kalafiora nie tknie jak tylko poczuje zapach kreci glowa...taki to zdecydowany facet.

• Gość: niuniek3 Re: schemat roczniaka IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.14, 09:48
          Ale to dobrze że wie co lubi. Wcale nie musi jeść brokula czy kalafiora skoro lubi inne rzeczy. Mój znowu jest kluskowy - kkuseczki, placuszki, makaron, pierogi - ostatnio kopytka ze szpinakiem - hit:)
          A jajka - może zwykla jajecznica?
          • klusia09 Re: schemat roczniaka 03.02.14, 11:36
            tylko jak ma wiedziec ze nie lubi jak nawet nie sprobowalam...kazdy placek czy klusek jest albo w ogole nie brany do buzi albo jak ja mu kawaleczek wloze to drazu wypluwa...przez sekunde sie nie da przeciez poczuc smaku. tak samo jak te kanapki on jak tylko spojrzy i zobaczy ze to nie maslo jest od razu do buzi nie wezmie..wydaje mi sie ze aby dziecko naucyzlo sie jesc roznych rzeczy powinno jak najwiecej probwoac no a on probowac nie chce:(
            za miesiac wracam do pracy, zostaje z nim moja mama ktore jest z tych przemujacych sie bardzo:) wolalabym zeby to ja go nauczyla jesc i zeby ona nie miala z tym problemow potem
            • Gość: niuniek3 Re: schemat roczniaka IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.14, 14:17
              Bo może nie chodzi o smak tylko o konsystencję? Mój starszak ma 5lat ale nie weźmie do ust pewnych konsystencji i już.
              Po drugie czas - przez 5 miesięcy codziennie kladlam dziecku na talerzu surowe warzywa do kanapek - nie chciał. Po tych 5 miesiacach zjadł pomidora, parę dni później paprykę.
              Po trzecie - to że nie chce od ciebie, nie znaczy że nie zechce od babci.
              wyluzuj
              Dziecko samo się nie zagłodzi
    • monika8630 Re: schemat roczniaka 03.02.14, 13:32
      Pasta z jajka ugotowanego z łyzka masła roztarta widelcem na chleb.
      Omlet z warzywami-zawijam jak nalesnik,kroje w plastry i powstaja ,,slimaczki''.
      Kluski kładzione zalane powidłami.
      Ryz z jablkiem.
      Jajecznica ze szczypiorkiem(mozna wkroic chleba i wymieszac jesli inaczej nie zje)
      Manna na mleku z owocami.
      Kasza jeczmienna z sosem i warzywami.
      Piers z kurczaka z makaronem i brokułem(jest nadzieja,że popróbuje miesa)
      Sałatka z jajka,zielonego ogorka z serkiem wiejskim.
      Zupa krem z roznych warzyw.
      Sałatka z buraka(ugotowany burak(pokr.w kostke)z jajkiem,ugotowany makaron swiderki.
    • agnieszka.lelen Re: schemat roczniaka 03.02.14, 18:49
      Ogólnie jadłospis jest dobry. Warto go urozmaicać - podawać różne produkty nabiałowe, najróżniejsze pasty do pieczywa, potrawy z mąki, kasz, warzyw. Proszę się nie zniechęcać - cierpliwie próbować nadal; nierzadko dziecku potrzeba sporo czasu by się przyzwyczaić i zaakceptować nowe pokarmy/potrawy. Również podawać wodę do picia. Oraz potrawy takie jak Pani przyrządza dla siebie. Skoro synek je owoce, które Pani najbardziej lubi to jest szansa ,że polubi również inne potrawy (o ile będzie je często otrzymywał). Proszę się nie zamartwiać o powrót do pracy; pewnych rzeczy nie da się przyspieszyć. Być może od babci zje chętniej inne potrawy. Ale może być również tak, że jeszcze długi czas trzeba będzie podawać dania ze słoików. Są dania z mięsem i bezmięsne, w różnych smakach, różne potrawy np.: Dania HIPP po 11 mies. albo Junior BIO Obiadki HIPP.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka