Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc bo juz sie gubie

10.02.14, 16:45
moja corka skonczyla 5 miesiecy. jest karmiona butelka. o jakis 2 tyg wprowadzam inne jedzenie i tu juz glupieje. czytalam ze teraz to jeden posilek zastapi mozna jakims innym jedzeniem. wiec robie jej chudy rosolek z piersi kurczaka z warzywami: marchew, seler, kartofel, brokula. ale teraz czytam ze chyba znow popelnilam blad. pisza ze nie mozna laczyc miesa i warzyw a ja tak robie :( juz nie wiem co i jak. no i kupilam platki owsiane mielone i chcialbym jej to polaczyc z tym mlekiem co zwykle jej daje jako kaszke ale czy tak mozna ? czasem mam wrazenie ze chce dobrze a robie wszystko na opak :(
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: prosze o pomoc bo juz sie gubie 10.02.14, 18:41
      po pierwsze - ciezko sie spodziewac, ze 5 miesieczne dziecko zastapi mleko pelnym posilkiem.

ona jest dopiero na etapie zapoznawania sie ze smakami, ksztaltami, fakturami jedzenia. i dlugo jeszcze bedzie tylko dziubac, pluc i i tak bedziesz musiala dopajac mlekiem.
      normalne.

po drugie - rozszerzalas diete stopniowo? najpierw troche warzyw? potem mieso etc? jezeli tak i przyjela to dobrze, bez reakcji brzuszkowych, alergii etc - spokojnie mozesz podawac mieszane razem.
      niekoniecznie musisz sie szczypac lyzeczkami i dniami. po prostu orientacyjnie czy orka toreluje inne jedzenia i jak toleruje.

jezeli chcesz od razu jej wszystko razem - moze byc slaby pomysl.
      uklad pokarmowy jest niedojrzaly. wszystko na raz moze zrobic duzo nieszczescia.
      nie mowiac juz o tym, ze jezeli wystapi jakakolwiek reakcja - za chinskiego nie dojrzesz co akurat z tego rosolu ja uczulilo czy spowodowalo bol brzucha.

platki owsiane maja gluten?
      wprowadzalas?
      koncepcji na ekspozycje jest multum i niekoniecznie trzeba sie szczypac z ziarenkami mannej, wystarczy pięta chleba do reki, ale lepiej pare dni to poćwiczyc, zanim platki owsiane dostanie.

i po trzecie - nie musisz sie z tym rozszerzaniem tak spieszyc. corka ma jeszcze mnostwo czasu, zeby jej diete rozszerzyc i zeby jadla pelne posilki zamiast mleka.
      • murwa.kac errata 10.02.14, 18:42
        platki owsiane maja gluten.
    • saanka84 Re: prosze o pomoc bo juz sie gubie 10.02.14, 19:29
      tylko ze czytalam tez ze z miesa po ugotowaniu wyplywa ta cala chemia co kurczaki jadly i jest niewskazne zeby niemowle pilo ten rosol. mam powoli wrazenie ze wszystko co jej daje za chwile moze ja otruc, to juz chyba jakas paranoja :( na jedej stronce pisza ze lepiej na skrzydelkach robic bo niej chemi maja i ze najwiecej ma piers, na innych ze absolutnie nie z kosci bo sa za tluste, na jeszcze innych ze mieso tak ale wywar wylac i tylko rosol warzywny. normalnie juz zglupialam a w lodowce ugotowalam caly garnek zupki :/ na poczatku kila dni jadla tylko rosol z marchewka i kartoflem, potem dodalam brokule i tez 3 dni tylko to i teraz dodalam selera no i chyba jest klopot z kupka :/ nie chce jej dawac za duzo ale jej ten rosol smakuje no i nie daje zadych przypraw bo jak raz dalam to nie chciala jesc.
      • murwa.kac Re: prosze o pomoc bo juz sie gubie 10.02.14, 19:37
        no akurat kurczak nie jest najszczesliwszym pomyslem i ja niemowlakowi podawalam tylko wtedy jak rodzina ze wsi zaopatrzyla.
        to najpodlejsze mieso obecnie, faszerowane sterydami i antybiotykami, zeby przyspieszyc wzrost kurczaka maksymalnie (podobno od kurczatka do doroslego, gotowego na przerobienie ptaka mija ok 4 tyg, to sobie wyobraz ile sterydow w nim musi byc. antybiotyki - zeby nie padlo cale stado od katarku - podaja na potege profilaktycznie)
        jezeli nei masz dostepu do eko, z wolnych wybiegow, od zaufanych zrodel - olej kurczaka.

spokojnie mozesz ugotowac rosol na indyku.
        ja tez gotowalam cielecine i krolika.
        i raz sie szarpnelam na przepiorke.
        • saanka84 Re: prosze o pomoc bo juz sie gubie 10.02.14, 19:52
          no a indyki nie faszerowane? nie mam dostepu do innych niz te z supermarketu. co do glutanu czytam ze miedzy 5-6 miesiaca powinno sie wprowadzac i nie wczesniej i nie pozniej z tym ze moja mala juz jadla kaszke po 4 miesiacu i czasem jej zageszczam nia mleko no i nigdy nic jej nie bylo. kaszka i mleko z tej samem firmy jest. ponadto juz jadla tez raz kaszke bananowa z sucharkiem z hippa i tez ok.
          • marcowa_aprilla Re: prosze o pomoc bo juz sie gubie 10.02.14, 22:08
            każde zwierzęta faszerują ale nie az tak mocno bo nie sa tak podatne na działania tych hormonów/sterydów jak kurczaki
            co do glutenu to ja olałam bo mnie to przerosło, wyszłam z założenia ze koncepcje zmieniają się co kilka lat i krzywdy nie zrobię, dałam jak miał ok 8-9 mc piętke chleba przez parę dni i potem już normalnie
          • murwa.kac Re: prosze o pomoc bo juz sie gubie 11.02.14, 05:39
            czy,s tam pewnie sa.
            ale nie w takiej ilosci jak kurczak.
            indyk jest po prostu bezpieczniejszy.
    • agnieszka.lelen Re: prosze o pomoc bo juz sie gubie 10.02.14, 22:46
      Rzeczywiście niemowlętom nie poleca się podawać zup na mięsnych wywarach. Jeśli córeczka łatwo przyjęła zupkę to niech ją Pani podaje - ale ugotowane warzywa (z wodą ,w której się gotowały) + mięso (ugotowane oddzielnie). Nie wprowadza się szybko wielu produktów naraz bo jeśli dziecko będzie miało dolegliwości to niełatwo będzie wówczas dociec po czym. Zatem nowe produkty zaleca się wprowadzać w odstępach czasowych. Warto do tej zupki dodać tłuszcz (masło, oliwa z oliwek albo) olej. Taka zupka może zastąpić porcję mleka jeśli jej ilość równoważy objętość mleka. Jeśli córeczka zjada niewiele zupki to warto uzupełnić mlekiem. Owies to zboże zawierające gluten; aktualnie zaleca się wprowadzać gluten stopniowo, zaczynając od niewielkich ilości i powoli je zwiększać.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • joapio1 Re: prosze o pomoc bo juz sie gubie 11.02.14, 21:58
        A kiedy moge podac pelna porcje kaszki glutenowej? Od konca 5 miesiaca podaje kaszke manne do deserku, obecnie to ok 2 lyzeczki, synek ma 7 i pol miesiaca. No i co nalezy rozumiec przez pelna porcje glutenu, ile dziecko moze go zjesc w ciagu dnia.?
        • joapio1 Re: prosze o pomoc bo juz sie gubie 11.02.14, 22:03
          Kiedy do diety wprowadzic produkty mleczne np jogurt, kelfir, ser bialy ? I w jakich ilosciach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka