Dodaj do ulubionych

schemat żywienia

27.03.14, 13:33
Dzień dobry,
będę wdzięczna za ocenę schematu karmienia i porady odnośnie ewentualnych modyfikacji.
Synek ma 8 (prawie 8,5)mies. Jest uczulony na mleko, pije Nutramigen, ale bardzo niechętnie. W związku z tym, po konsultacjach z pediatrą udało nam się wypracować taki schemat:

8 - ok. 1,5łyżki sinlacu z wodą + 100g owocu (z owoców uczulony póki co tylko na brzoskwinie i morele w niewielkim stopniu)
11 - miseczka sinlacu z wodą (ok. 150g)
14 - 190g zupki/obiadu, w grę wchodzą tylko gerberowskie (ewentualnie w drodze najwyższego wyjątku zje łąskawie bobovitę, o moich robionych nie ma nawet mowy). Od ukończenia 8 miesiąca dodaję łyżeczkę ugotowanej kaszy manny i od 3 tyg. co drugi dzień zółtko jaja (najpierw były kurze, teraz przepiórcze)
17- 100g owoców
19.30 - nutramigen, 240ml, zagęszczony łyżką kleiku ryżowego (więcej kleiku nie da rady, mały nie może go wciągnąć przez smoczek, albo zasypia od razu na samym początku i potem całą noc jest polka z jedzeniem)
22.30- nutramigen, różna ilość od 60-120ml
ok.4 - nutramigen ok.120ml

najgorsze problemy mam z tym nutramigenem i nocnymi karmieniami. najbardziej bym chciała, żeby one całkiem wypadły z jadłospisu, ale chyba nie ma szans. pediatra na moje sugestie w tym kierunku powiedziała, że "pierwszy raz widzi rodziców, którzy chcą głodzić swoje dziecko".
synek waga urodzeniowa 4.060kg, teraz pewnie 10-11kg, ubranka rozm. 80-86 (więc raczej z tych większych dzieci)
Obserwuj wątek
    • ilianna Re: schemat żywienia 27.03.14, 22:55
      Po co sinlac, skoro dziecko nie ma problemów z wagą? Przecież to sam cukier. Normalną kaszę najlepiej, jaglaną, jęczmienną itp.
      Sporo owoców, za to mało warzyw. Ja bym dążyła do wprowadzenia drugiego posiłku warzywnego. Siedzi sam? To może warzywa do łapki?
      Skoro przy kolacji zasypia, to może warto kolację przesunąć pół godziny wcześniej?

Wydaje mi się, że schemat jest bardzo zapychający, ale mało wartościowy. Więcej warzyw, dobrych węglowodanów (kasze).
    • Gość: niuniek3 Re: schemat żywienia IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.14, 08:48
      Trochę a nawet bardzo go zapychasz a mało odżywiasz. Dziecię duże a Ty jeszcze 2razy dziennie dajesz mu sinlac - sztuczne i zacukrzone. Nie chce twoich obiadów? Bo mają smak. Różne smaki których on nie zna. I to jest czas żeby poznawał. Słoiki są podobne w smaku, przewidywalne. Podawaj, proponuj. Za tydzień/miesiąc się przekona.
      a to mleko którego nie chce - może kasza na tym mleku? Albo budyń? Nie da się zrobić?
      Nie dajesz kasz. Po co kleik? I dlaczego nie łyżeczką?
      Wiesz że on może jeść dorosłe jedzenie?
    • murwa.kac Re: schemat żywienia 28.03.14, 10:11
      ten sinlac zupelnie niepotrzebny.
      sztuczny, przeslodzony klajster.
      po co rozpychasz dziecku zoladek?
      duuuuuużo za duzo tego sinlacu, wywal go calkowicie, bo Twoje dziecko nie ma problemow z waga wszak.

uczulony na mleko - skad ta pewnosc?
      probowalas dac jakies przetwory?
      sery, jogurt naturalny, kefir etc?
      duzo dzieci uczulonych na mleko, nie ma problemow z przetworami.

14 - 190g zupki/obiadu, w grę wchodzą tylko gerberowskie (ewentualnie w drodze najwyższego wyjątku zje łąskawie bobovitę, o moich robionych nie ma nawet mowy)

a probowalas dac mu po prostu kawalki warzyw i miesa do ręki?
      o BLW slyszalas?
      wprowadz. nic lepiej sie nie sprawdza.

17- 100g owoców

owoce rozniez w kawalkach do reki, a nie sloiczki, ktore nie dosc, ze slodzone, to jeszcze zageszczane grysikami, skrobiami etc.

19.30 - nutramigen, 240ml, zagęszczony łyżką kleiku ryżowego

i kolejny zagęszczacz - rozpychacz żołądka - klajster

więcej kleiku nie da rady, mały nie może go wciągnąć przez smoczek,

łyzeczką podawaj juz. toz to duzy chłopak jest!

albo zasypia od razu na samym początku

no się nie dziwie, skoro caly dzien jest klajstrowany

najbardziej bym chciała, żeby one całkiem wypadły z jadłospisu, ale chyba nie ma szans. pediatra na moje sugestie w tym kierunku powiedziała, że "pierwszy raz widzi rodziców, którzy chcą głodzić swoje dziecko".

no pediatra bardzo niefajna, bo powinna Wam pomoc, a nie dobijac.
      ta nutra rzeczywiscie niezbedna?
      skad pewnosc, ze uczulenie na mleko jest?
      zacznij zamiast nutry wprowadzac powoli posilki. ale normalne, zdrowe a nie sloiki i sinlac.
      • great.growling.gryzak Re: schemat żywienia 28.03.14, 13:58
        tak, zanim dotarliśmy do nutramigenu przeszliśmy przez całe mnóstwo mlek od zwyĸłego, przez HA różnych firm, bebilon pepti itd. próbowałam mu też dać obiadek, który miał w składzie "masło z mleka", ale bardzo po nim cierpiał. pewnie niedługo spróbuję jeszcze raz, mam nadzieję, że z tego wyrośnie :(

owoce dostaje bez cukru i skrobi, o blw słyszałam i w ograniczonym stopniu stosuję :) czy gdzieś napisałam, że owoce dostaje słoikowe?
        • murwa.kac Re: schemat żywienia 28.03.14, 14:24
          a nabial pod jakakolwiek inna postacia probowalas podac?
          jak wspomnialam - niektore dzieci na przetwory dobrze reaguja, mimo ze mleko uczula.

sugerowalam sie tymi gramami, bo napisalas, ze dajesz 100g owocow.
          surowe, swieze owoce odmierzasz i skrawasz do 100gram? po co? dlaczego nie sluchasz dziecka i nie dajesz mu jesc tyle ile ono potrzebuje i chce?

nawet jezeli przetwory mleczne odrzuci badz bedzie po nich zle - masz cala mase opcji i mozliwosci, zeby prowadzic wysokowapniowa, beznabialowa kuchnie, zdrowa, bez uciekania sie do sinlacu i sloikow. naprawde.
        • Gość: niuniek3 Re: schemat żywienia IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.14, 14:28
          Spróbuj podać masło a nie obiadek który niewiadomo co w sobie ma. Idź tym tropem - proste podstawowe rzeczy.
    • great.growling.gryzak Re: schemat żywienia 28.03.14, 13:55
      sinlac jest podawany za namową lekarza pediatry oraz lekarza gastroenterologa, aby zastąpić posiłek mleczny którego nie chce jeść.
      proszę jednak o powstrzymanie się od komentarzy "internetowych specjalistów od wszystkiego", czekam na instrukcje od Pani Ekspert, a nie sfrustrowanych blogerek.
      • Gość: gosć Re: schemat żywienia IP: *.olsztyn.mm.pl 28.03.14, 14:08
        Mi to już się tego wszystkiego czytać nie chce.
        Wiekszosć osób tutaj pisze słoiczki złe,kaszki złe,Sinlac wogóle be jest,soki złe.
        Super chowajcie dzieci pod kloszami to potem w wieku 5 lat zjedzą cukierka i skończa w szpitalu.
        Nie mówię zeby pasć cukrem codzień ale bez przesady.
        Mój synek je zupki warzywne,owoce swieze i słiczkowe czasem tez,lubi kasze jaglaną ale ryżową też ,pije rozcieńczone soki.Nie jest grubasem i super sie rozwija.
        Nie popadajmy w paranoje z tym wszystkim.I co poicie swoje dzieci tylko wodą ?Watpie.

Ja chcę zeby moje dziecko bylo zdrowe ale tez szczęsliwe.
        • murwa.kac Re: schemat żywienia 28.03.14, 14:14
          niemowlakowi cukier jest doskonale zbedny.
          nikt nie pisze, zeby w ogole przez lata nie podawac slodyczy, bez przesady.
        • Gość: niuniek3 Re: schemat żywienia IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.14, 14:25
          Ja uważam że cukier jak cukier jest w naszej diecie i nie zabija. W owocach ok, w czekoladzie ok, chcesz slodzic herbatę czy nawet kaszę ok. Tylko zdrowa jest dieta prosta, potrawy robione od zera z produkow z natury.
          Ale już taki sinlac to przerobiony ulepek - pasza, odżywka ze sztucznymi witaminami. Pewnie czasem nie ma wyjścia. Ale najpierw trzeba spróbować naturalnie.
          Producenci żywności dla dzieci a za nimi o zgrozo pediatrzy wciskają rodzicom kit - że to przetwozone jedzenie jest lepsze i bardziej zbilansowane. I rodzice stracili wiarę w to że umieją nakarmić swoje dziecko.
        • ilianna Re: schemat żywienia 28.03.14, 20:31
          > Nie popadajmy w paranoje z tym wszystkim.I co poicie swoje dzieci tylko wodą ?W
          > atpie.

Tak, tylko wodą. Sok pije może z dwa razy na miesiąc, jak jesteśmy w knajpie albo komuś chce się wycisnąć. Do domu nie kupujemy soków w kartonach, bo ich nie lubimy. Ja też piję tylko wodę i herbatę, ale Młoda herbaty nie chce. No dobra, ja piję jeszcze piwo, ale z tym się wstrzymam jeszcze kilkanaście lat :).
          Nie jadam gotowego jedzenia, mrożonych dań (nie piszę o mrożonych warzywach), słodkich płatków śniadaniowych, potraw ze słoika, więc i dziecku tego nie daję. To chyba dość oczywista zależność. Jem za to potrawy mocno doprawione, owoce morza, dania kuchni hinduskiej, arabskiej i to moje dziecko też je, właściwie od początku rozszerzania diety. Słodkie rzeczy też je, głównie w formie domowych wypieków.
        • murwa.kac Re: schemat żywienia 28.03.14, 20:37
          Gość portalu: gosć napisał(a):

I co poicie swoje dzieci tylko wodą ?Watpie.

tak.
          tylko woda.
      • murwa.kac Re: schemat żywienia 28.03.14, 14:17
        nie wiem czy zauwazylas, ze forum sponsorowane przez producenta gotowych potraw dla dzieci?

sfrustrowane blogerki?
        chcialas opinie jak wyglada schemat Twoje dziecka.
        szczerze i w dobrej wierze uzyskalas odpowiedz, ze kiepsko wyglada, nie jest zdrowy i wskazowki co i gdzie poprawic.
        ubodlo Cie to i zamiast zastanowic sie, przemyslec, poszperac i dopytac, zeby dla dziecka bylo najlepiej i najzdrowiej - atakujesz inwektywami.
        bez sensu, ale Twoj wybor.

dla wlasnego spokoju sumienia - poczytaj sklady. sloiczkow, sinlacu etc. i sama ocen czy rzeczywiscie to SAMO ZDROWIE i czy Ty sama chcialabys jesc tak miesiacami.
    • agnieszka.lelen Re: schemat żywienia 05.04.14, 21:02
      Synek zbliża się już do potrojenia urodzeniowej wagi, co powinien osiągnąć około roku. A więc, to co je i ile je zapewnia mu taki przyrost masy ciała. Warto byłoby dokładnie policzyć ten jadłospis ale raczej z jednej porcji sinlacu można zrezygnować. Z samego nutramigenu przyjmuje niecałe 8 g białka!!! Oprócz sinlacu i kleiku nie podaje Pani żadnych produktów zbożowych? Dziecko w tym wieku powinno jeść kasze; mogą być zwykłe albo typu instant, bezmleczne. Można je połączyć z owocami i/lub nutramigenem. I podać taki posiłek o 17 zamiast porcji o g. 4 rano i zamiast 1 porcji sinlacu. Warto byłoby dążyć do zmniejszenia liczby posiłków do ok. 5-6; i rzeczywiście wyeliminować karmienia nocne. Kasze, zupy, obiady powinny być podawane łyżeczką; nie karmimy dziecka butelką przez sen (w tym wieku dziecko powinno uczyć się jeść świadomie). Warto proponować kawałki produktów do rączki; jak również pozwolić dziecku na próby samodzielnego jedzenia łyżeczką/widelcem.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka