Dodaj do ulubionych

Schemat 7 miesięcy kp

13.05.14, 08:42
Witam serdecznie:) Proszę o odpowiedź, czy córeczka dobrze się odżywia. Ma skończone niedawno 7 miesięcy.

-ok.9 kaszka jaglana zblenderowana na wodzie (ale nie zupełnie na gładko) z róznymi owocami i łyzeczką kaszy manny;
-ok.12-jabłuszko skrobane łyżeczką;
-12.30-15.30 sen
-16-obiadek z mięskiem, 2x w tyg. rybka (na razie słoiczki, bo nie mam sprawdzonych upraw i hodowli); co drugi dzień żółtko
-ok.19. kolacja-kaszka kukurydziana dorosła z owocami, na wodzie.

Córeczka jest karmiona piersią, co 2 godz. w dzień, w nocy budzi się ok.3-4 i je pierś ok.2-3 razy. Kaszek ryzowych nie podaję, bo zapierały. Pije tylko wodę, normalnie ją uczę ze zwykłego kubka. Kupki sa w dalszym ciągu bardzo zbite, robione w niewielkiej ilości. Co można na to zalecić? Unikam kaszki ryzowej jw, banana, jagód. Co jeszcze dodać, czego sie wystrzegać w diecie? Pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • edytkaaa123 Re: Schemat 7 miesięcy kp 13.05.14, 08:54
      Zapomniałam dodać, że zjada ok. 100-120 ml posiłków, tyle sama chce. Wody pije niewiele, ale często.
      • 3luna3 Re: Schemat 7 miesięcy kp 13.05.14, 09:28
        Jeśli ma pierś bez ograniczeń to możesz wyluzować z tą wodą. Pamiętaj, że zapiera też marchewka, a w gotowych posiłkach jest bardzo często w dużej ilości. A i nawet jeśli ryżu nie podajesz to w wielu słoiczkach jest mąką ryżowa jako zagęszczacz. Kup warzywa eko, jeśli boisz się podać zwykłe i przygotuj sama posiłek, może zaparcia miną? Dawaj mniej marchewki, podaj buraczka, suszone śliwki i często proponuj pierś, na pewno się unormuje.
    • mad_die Re: Schemat 7 miesięcy kp 13.05.14, 13:43
      Za dużo tego!
      Ona ma 7mscy, powinna sobie kosztować różnych warzyw i owoców, a nie pochłaniać takie ilości jedzenia...
      Po co kasza jaglana z kaszą manną mieszana? Daj samej jaglanej. Z odrobiną dobrej oliwy extra virgen.
      Jak ma rano owoce, to po co to jabłko w południe? Ja bym tu, przed drzemką dała zupę - ale nie słoik, bo tam to tylko marchewka jest i maka ryżowa do zagęszczenia. Ugotuj warzyw na parze i jej podaj.
      A kolację bym darowała zupełnie, nie czas na kolację w tym wieku. no chyba, że Wy tez jecie wtedy kolację, wtedy tak, posadziłabym ją przy stole i niech sobie skubie to co Wy jecie.
      Zmniejszenie ilości i częstotliwości stałych pokarmów powinno jej pomóc z kupką.
      i więcej dawaj posiłków w kawałkach, mniej papek.
      Pierś oczywiście na żądanie :)
      • mad_die samo zdrowie w tych słojach.... 13.05.14, 13:57
        Proszzz... przykłady składów słoiczków dla dzieci:
        po 5mscu, tra-ta-ta, ziemniak i królik (wykwintnie, nie?), a w składzie co? raptem 44% warzyw (w tym ten ziemniak już!) 8% mięsa (no czad po prostu) a ponad 50% to? kto zgadnie? taaaak! brawo dla pani! gotowany ryż!
        alma24.pl/produkt/84655/obiadek-hipp-potrawka-z-ziemniakami-krolikiem-po-5-miesiacu
        i to ma nie zapychać?
        pffff....
        chcecie więcej? to macie!
        zupka warzywna z cielęcina, nawet procentów nie podali, bo pewnie się wstydzili, pierwsza w składzie marchewka (czyli pewnie jako baza) a co by się wszystko kupy trzymało to dla pewności zagęścili skrobią, no samo zdrowie, czyż nie? a jako bonus dodali masło z mleka! cud mjód i orzeszki, jak masz dziecko uczulone na krowę, to będzie wesoło...
        alma24.pl/produkt/250144/zupka-gerber-jarzynowa-z-cielecina-po-6-miesiacu
        tutaj też nie lepiej:
        niby pożywna fasolka z wołowiną, ale w składzie marchew, skrobia i ekstrakt drożdżowy...
        alma24.pl/produkt/1526819/obiadek-bobovita-ziemniaki-z-pozywna-fasolka-i-wolowina-po-6-miesiacu
        I tak można pisać dalej, bo to wszystko jedno i to samo, woda, marchew i skrobia i śladowe ilości innych warzyw.

Jak widać podałam przykłady TRZECH różnych firm, wszystkie oczywiście mają certyfikaty, laury i ordery. Ale co z tego, jak serwują maluchom zapychacze?
        O wiele lepiej dziecko wyjdzie na tym, jeśli mu się w domu ugotuje!
    • Gość: niuniek3 Re: Schemat 7 miesięcy kp IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.14, 14:11
      Za dużo. Dużo za dużo. Brzuszek musi się przyzwyczająć powoli. Mało na raz, rzadziej. Stąd problem z kupą. Czy podajesz stałe posiłki po piersi? Bo tak powinnaś.
      kolację wywal, więcej warzyw. A zamiat manny do jaglaną podaj pieczywo albo makaron i masz gluten.
      I nie myśl że słoiki są ekologiczne, mam rodziców ns wsi wiem jak jest. To są te same warzywa które kupisz gdziekolwiek;)
    • agnieszka.lelen Re: Schemat 7 miesięcy kp 19.05.14, 18:08
      Ile w sumie jest tych owoców? Bo dziecko otrzymuje je w 3 posiłkach; a nie powinno być więcej niż 150g/dobę. Ew. można zostawić same posiłki owocowo-zbożowe. Do każdego posiłku stałego jest karmienie z piersi? W sprawie zaparć trzeba unikać warzyw, które mogą mieć takie działanie np.: marchew; a w zamian wprowadzać te, które działają rozluźniająco na stolec np.: burak, brokuł, cukinia, szpinak, pomidor. Z posiłków ze słoików wybierać te, których skład sprzyja dobrym wypróżnieniom (np.: produkty HIPP mają takie oznakowania na etykiecie). Być może trudności w wypróżnieniach wynikają z niedostosowania się układu pokarmowego dziecka. W takim razie istotny jest czas, odpowiedni dobór produktów podawanych dziecku, intensywne karmienie piersią, podawanie płynów obojętnych (woda).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • edytkaaa123 Re: Schemat 7 miesięcy kp 21.05.14, 13:46
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Do P. ekspert-pilnuję, aby owoców nie było więcej niż 150 ml dziennie. Tak, pierś jest do kazdego posiłku stałego, w ogóle jest często, co 2 h. Musze powiedzieć, że ograniczyłam ilośc marchewki (są słoiczki o jej mniejszej zawartości), zwiększyłam ilość pożywienia rozluźniającego stolce (wg info na opakowaniu np. Hippa) i są efekty. Przymierzam się do gotowania własnych zupek, ale jak już będą warzywa z działki. Piszecie, że te słoiczkowe są takie same jak kupione wszędzie indziej-jakos w to nie wierzę. Jeszcze mam pytanie: czy w 8 miesiącu mozna już podac dziecku owoce suszone rozdrobnione-niesiarkowane? Pozdrawiam serdecznie!!!
        • Gość: niuniek3 Re: Schemat 7 miesięcy kp IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.14, 20:33
          W te warzywa możesz nie wierzyć ale tak jest. Wiem to napewno. Nie ma specjalnuch upraw na jedzenie dla dzieci. Tzn są - i dostawcy tak samo je uprawiają.;) dlatego n
          Owoce suszone można.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka