Dodaj do ulubionych

7 m-cy a ilość posiłków na dobę

03.04.09, 08:32
pani doktor,
wiem że nie ma żelaznych reguł, ale ile powinno jadać dziecko w wieku 7 m-cy?
syna karmię piersią
obecnie na dobę jada 10-11 razy !!!!! a ja padam :(
daję mu koło 9-10 rano deserek słoiczkowy (zjada różnie albo cały słoiczek
albo pół), około 16 dostaje słoiczkowy "obiadek", pozostałe posiłki to moje mleko
najgorsze są noce bo często się budzi
z nocami nie poprawiło się gdy o 19ej dostawal na NANie 2 HA kaszke ryżową
(bezsmakową z butelki) lub sinlac na wodzie
poza tym od jakiegoś czasu gotowałam mu na wodzie kaszę kukurydzianą na
posiłek ok. godz 9-10 i mieszałam z połową deserku owocowego, zjadał raz
lepiej raz gorzej, czasem do deserku dosypuję kleik kukurydziany, ale takie
"zagęszczenie" deserków nie powodowało że młody najadał się na dłużej, ponadto
pediatra powiedziała że beznadziejnie żywię dziecko i że mam kategorycznie
odstawic ową kaszę kukurydzianą bo to zapychanie dziecka i puste kalorie,
zaskoczyła mnie ta opinia bo z tego co mi wiadomo kasze mają dużo wartości
odżywczych
prosze o opinię
Obserwuj wątek
    • kati_74 Re: 7 m-cy a ilość posiłków na dobę 03.04.09, 08:38
      dodam, ze NANa odstawiłam bo młody ma chyba uczulenie, policzki robiły się
      czerwono-różowe i szorstkie, więc nie ryzykowałam, a pediatra nie chciała dać
      recepty na np. nutramigen tylko kazała karmić wyłącznie wlasnym mlekiem
    • kati_74 UP 06.04.09, 22:43
      p.doktor, czemu pominęła pani moj watek?
    • taviatk_o Re: 7 m-cy a ilość posiłków na dobę 07.04.09, 19:04
      Witaj kati_74,
      nie wiem jak powinien dokladnie wygladac schemat zywieniowy takiego malucha ale ja kieruje sie intuicja i radami mojej pediatry (mam do niej pelne zaufanie). Moj synek (skonczone 6 mcy) rowniez "wisi" na mnie bardzo czesto. Poszukalam troszke informacji i okazalo sie, ze wiekszosc dzieci karmionych piersia a potem przestawianych na butelke je czesto a mniej. Piersiowe dzieci widocznie TAK MAJA. Moj syn nigdy nie wypil/zjadl wiecej niz 90 ml mleka modyf. za jednym razem, a dzieci w jego wieku powinny zjadac ok 180 ml. Wiaze sie to chyba z przystosowaniem zoladka do innego trawienia /mleko matki - mleko modyf./.
      Tez czesto budzi sie w nocy i tylko czekam na to kiedy sie w koncu wyspie;)
      O kaszkach nie wypowiadam sie - po prostu sie nie znam. A wprowadzam od 5 m-ca kaszki i kleiki ryzowe (z roznym skutkiem)+zupki robione przeze mnie /schemat podobnie jak u ciebie/.
      A jesli sa wzmianki o alergii - popieram twojego pediatre - warto karmic piersia :)
      zycze cierpliwosci i pozdrawiam!
      • lavia78 Re: 7 m-cy a ilość posiłków na dobę 09.04.09, 20:28
        u mnie podobnie z tym, że ja nie podawałam nigdy modyfikowanego tylko i
        wyłącznie cyc, a tak to w nocy co 2 h...a w dzień juz coraz rzadziej, nawet 3,5
        godz....raz około południa zupka słoiczkowa (najpierw 1/3 teraz niecała połowa
        słoiczka) popołudniu deserek czyli jabłko z innym owocem....a cyc jak mu się
        zachce..wiec czasem nawet co 1,5 godz.. na razie tak karmię wprowadzając co raz
        nowe składniki..tzn zmieniam firmy słoiczków...albo podaje np. 2 składnikowe
        posiłki...
        sama się zastanawiam co i ile jeszcze wprowadzić syn ładnie wazy...dziś zważony
        9400g...(w ciągu miesiąca przybył ok. 550g) może więc sinlac z owocem lub kleik
        ryżowy rano....i chyba na razie tyle zmian...
        • Gość: Matylda Re: 7 m-cy a ilość posiłków na dobę IP: *.acn.waw.pl 10.04.09, 11:27
          Matylda jutro bedzie miała 7 miesięcy i tez jej ulubione danie to moje mleko z
          mojej persi koniecznie, ponadto, rano mała porcja sinlacu z owocami, potem 1/2
          lub 3/4 słoika obiadowego (moich zup nie chce jesć - chyba chodzi o
          konsystencje), potem 1/2 słoika owoców z lub bez sinlacu, małą nie toleruje
          laktozy wiec nie daje sztucznego mleka, ani kaszek na mleku. Próbuję dawac jej
          wode do picia, ale wiecje z tym zabawy niz efektu, ale lekarz, ktorego cenie
          powiedzial, ze niech sobie wyrabai nawyk picia wody. W nocy 2-4 razy piers
    • wiki11110 Re: 7 m-cy a ilość posiłków na dobę 10.04.09, 22:03
      Moja cór w poniedziałek skończy 6 m-cy. Jedna z mam na tym forum powiedziała mi,
      że jeśli zjada ok. 100 ml na każdy kilogram ciała to wszystko ok. Mała teraz
      coraz częściej dostaje Nutramigen bo laktacja mi sama zanika (próbowałam
      rozhuśtać ale bezskutecznie). Na noc na początku ściągałam mleko i dodawałam
      kleik ryżowy i mała spała nawet 7 godz. Zaraz mnie zrugają "piersiowe mamy" ale
      żeby wysępić receptę na Nutramigen (córka ma skazę) musiałam skłamać, ze mi
      laktacja zanika. A tak jak Ty chciałam wreszcie pospać przynajmniej 5 godzin
      ciągiem. Od razu zaznaczę, że pomimo iż córka jest dokarmiana od dwóch miesięcy
      to dopiero w ostatnim tygodniu czasami wypije jednorazowo 150-160ml mieszanki,
      ale zazwyczaj kończy się na 100ml. Najwyraźniej żołądeczki dzieci na piersi od
      początku są przyzwyczajone do mniejszej a częstszej ilości mleka. A zupki moja
      buba zjada teraz 250ml a gotuję je sama. I starcza jej to max. na dwie godziny :-))
    • tym08 Re: 7 m-cy a ilość posiłków na dobę 11.04.09, 18:07
      witaj, mam 10 mies corke. karmie piersia 8-9 razy na dobe, plus
      dostaje 3-4 posilki niemleczne. z podobnym problemem bylam na forum
      KP. tu link:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=93795492&v=2&s=0
      jedyna roznica miedzy nami to taka, ze mi wcale nie przeszkadza
      karmienie piersia;)
      co do zageszczania kaszka kukurydziana - to chyba lekarz mial racje.
      nie nalezy przesadzac. kasze sa jak najbardziej wartosciowe, ale czy
      akurat kukurydziana?
      • tym08 PS 11.04.09, 18:13
        tu artykul o kaszach:)
        www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kasza-kaszy-nierowna_33729.html
        • tym08 Re: PS 11.04.09, 18:19
          hehehe pakujecie drogie mamy w swoje dzieci ta kaszke kukurydziana,
          a jak wrzucicie ja w google to w artykulach nt przeczytacie, ze
          kasza kukurydziana poprawia apetyt, dodaje energii, jest
          lekkostrawna, dlatego polecana rekonwalescentom, osobom oslabionym i
          niejadkom. nic dziwnego, ze nie napycha dzieci tak,zeby przesypialy
          dluzej;)
    • joanna.czerwinska Re: 7 m-cy a ilość posiłków na dobę 14.04.09, 01:27
      Witam!
      Zastanawiam się jak przybiera na wadze Maluszek? Jak rozumiem Synek dostaje poza
      piersią 2x dziennie posiłki uzupełniające, pierś ssie średnio co jakieś 2
      godziny. Tutaj znajdzie Pani wytyczne, które ułatwią poruszanie się w czasie
      rozszerzania diety u Dziecka
      piersiąwww.termedia.pl/showpdf.php?article_id=10404&filename=zalecenia%20zywienie%20zdrowe%20(1).pdf&priority=1

Pytanie dla Pani najważniejsze, to dlaczego Synek tak często się budzi w nocy,
      mimo podania mu przed snem posiłku o zwiększonej kaloryczności. Niestety bywają
      Dzieci, które wybudzają się w nocy i nie potrafią same zasypiać, potrzebują
      obecności Mamy i ssanie piersi ułatwia im zasypianie.
      Pozdrawiam
      Joanna Czerwińska
    • joanna.czerwinska Re: 7 m-cy a ilość posiłków na dobę 14.04.09, 01:30
      Jeszcze raz link do schematów żywienia:
      www.termedia.pl/showpdf.php?article_id=10404&filename=zalecenia%20zywienie%20zdrowe%20(1).pdf&priority=1

Pozdrawiam
      Joanna Czerwińska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka