Dodaj do ulubionych

Platki jeczmienne-porada

02.03.10, 19:49
Hej,dziewczyny czy mozna dodawac platkow jeczmiennych zamiast przennych,do
tego chleba czy plackow Dukana,nie mieszkam w polsce ,a w supermarkecie maja
tylko owsiane,a w polskich sklepach jeczmienne i owsiane.Chodzi mi o przepisy
w ktorych jest napsane zeby je zmieszc,lub uzyc tylko owsianych?
Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Blyskawiczne? 02.03.10, 20:01
      Czy to maja byc blyskawiczne czy zwykle dlugo gotujace?
      • l.e.a Re: Blyskawiczne? 02.03.10, 20:56
        Nie spożywamy płatki, tylko otręby.
        • 3-mamuska Zgupialam 02.03.10, 21:17
          To ja juz calkiem zgupialam,bo
          ka_enigma napisała: > - Otręby owsiane to produkt, z którego robisz owsiankę
          zalewając je mlekiem. :)myslalm ze to platki owsiane sie mlekiem zalewa i z tego
          robi sie owsianke?
          • reni_x Re: Zgupialam 02.03.10, 21:35
            3-mamuska nie zglupialas,bo ja tez mialam ten problem,mieszkam w
            Niemczech i nie ma tutaj otrab.znalazlam jedne ,,Bulgur,pszenne na e-
            bay,ale widzialam tez w Normie.musze jeszcze poszukac w sklepach z
            zdrowa zywnoscia.U nas w miescie sa polskie sklepy,tylko nie ma
            duzego wyboru..sa tylko otreby pszenne.
            zaczelam ,tak nie udolnie i sie nie przedstawilam..jestem reni i
            jestem na diecie 3trzeci dzien,przedemna dluuuga droga,bo az do
            wrzesnia..ale musze wytrwac!!
            pozdrowienia
            • 3-mamuska Witaj 02.03.10, 21:52
              Milo mi ze jednak nie zgupalam,ale jak ktos napisal,ze z tego robi sie owsianke,
              a w angli owsianka bardzo popularna,to myslalam ze to to samo.No nic bede szulac
              w sklepach ze zdrowa zywnoscia,albo supermarketach.
              Ja jutro mam 3 dzien i mialam taka chec na te placi,buuuu a tu nici.Ale chyba
              zrobie chodz jednego z tych nieszczesnych platkow.
              Ty masz chociaz otreby przenne, bo u nas same platki w polskich sklepach.
            • pierzak_w_szpilkach Re: Zgupialam 02.03.10, 21:53
              Pszenne są ok.

witamy :)
              • abri Re: Zgupialam 03.03.10, 11:09
                Ja tez mieszkam w Uk
                otreby owsiane (oatbran) dostaniesz w tesco
                www.mysupermarket.co.uk/Images/ExternalImages/ProductsDetailed/85/056685.jpg

otreby pszenne (wheat bran) kupisz w Holland & Barrett:
                www.britsuperstore.com/acatalog/Jordan_Natural_Wheat_Bran_375g.jpg
                • 3-mamuska abri 03.03.10, 11:26
                  Dzieki ci dobra kobieto,wczoraj juz wykumalam o co chodzi,znalazlam nazwe i
                  milam sie dzis udac na poszukiwania,ale teaz juz nie musze szukac, bo wiem do
                  jakich sklepow sie udac.
                  • abri Re: abri 03.03.10, 12:32
                    w tesco szukaj nie w dziale z platkami, tylko ze zdrowa zywnoscia

podobno oba rodzaje tych otrebow sa do kupienia w morisonie, wheat tez kiedys
                    kupowalam w tesco

masz juz jakies inne wyczajone produkty ktore mozna jesc (jogurty, serki)?
                    zaczynam od jutra, dzisiaj jade na zakupy
                    • patsik Re: w kwestii płatków - otrębów 03.03.10, 12:57
                      Tak się właśnie zastanawiam: czym się - w praktyce - różnią płatki od otrębów?
                      może mogłabym sobie zjeść owsiankę na śniadanie - od czasu do czasu? Bo - na mój
                      rozum - otręby to rozdrobnione płatki.

Aha! Czy dozwolone są wszystkie otręby? Mam do dyspozycji pszenne, żytnie i owsiane.
                      • pierzak_w_szpilkach Re: w kwestii płatków - otrębów 03.03.10, 13:14
                        Płatki to płatki a otręby są 'odpadami' w procesie rektyfikacji produktów
                        mącznych itp.
                        Mają zupełnie inny IG, a przede wszystkim o wiele, wiele więcej błonnika,
                        niezbędnego jeśli ktoś ma zaparcia.
                        Pszenne są najuboższe pod względem składników odżywczych (ale jak na takie
                        trociny i tak zarąbiście wartościowe :P). Reszta obfituje nie tylko w budulec
                        energetyczny, ale i mikroelementy (inna sprawa to ich przyswajanie :P w każdym
                        razie są po prostu zdrowsze).
                        Jakichkolwiek nie użyjesz, będzie ok.
                        • blue_sue Re: w kwestii płatków - otrębów 03.03.10, 13:38
                          ja też zakręciłam strasznie z tymi otrębami. najpierw zapamiętałam, że mam kupić
                          otręby, jak stanęłam przed odpowiednią półką w sklepie, nie pamiętając które mam
                          kupić wybrałam żytnie, zgodnie z rozumowaniem "chleb żytni jest lepszy od
                          jasnego,pszennego'. potem się okazało, że to nie te. kupiłam owsiane. po czym
                          gdzieś tam czytam, że jednak pszenne, grrr :)

teraz sprawdziłam wszystkie 3 opakowania, różnica w zawartości białka jest
                          minimalna (między 18 a 15), za to jest duży rozrzut w węglowodanach:
                          pszenne 19,5g (tłuszcz 3g)
                          owsiane 45,6 (tłuszcz 7,7g)
                          żytnie 26g (tłuszcz 3g)

dziwi mnie więc, dlaczego Dukan nie wspomina nic o żytnich, skoro mają lepsze
                          'parametry' od owsianych, nad którymi Dukan rozwodzi się w drugiej książce.
                          czy tu chodzi o jakieś inne właściwości, których żytnie nie mają??

• pierzak_w_szpilkach Re: w kwestii płatków - otrębów 03.03.10, 13:53
                            Może ich nie zna :P

Grunt żeby błonnik był.
                            (i tak w tych 3 łyżkach dziennie tłuszczu czy węgli jest tyle co kot napłakał :P)
                            • blue_sue Re: w kwestii płatków - otrębów 03.03.10, 14:08
                              no to z błonnikiem też żytnie rulez w porównaniu z owsianymi ;)
                              żytnie 39g
                              owsiane 17,5g
                              pszenne 42,4g

a co do łyżek, to z tego pamiętam można 2 łyżki, dopiero w fazie 4. trzy.
                              • pierzak_w_szpilkach Re: w kwestii płatków - otrębów 03.03.10, 14:52
                                Łe, a w moich są 42 g :P
                                • pierzak_w_szpilkach Re: w kwestii płatków - otrębów 03.03.10, 14:52
                                  heh tylko, że ja mam owsiane xD
                    • 3-mamuska Re: abri 03.03.10, 14:52
                      Znalazlam w morrisonie,na zdrowej zywnosci,te otreby przenne(wheat),ale kolo
                      nich lezaly tez otreby, ale nie o tej nazwie co podalas bran oat(na wyglad to
                      byly te),kupyje jogur grecki 0%tluszcze,maly kubeczek pisze na nim Total 0%
                      takimi ciemno fioletowymi napisami firy FAGE,jest super moze bardziej podchodzi
                      po serek homogenizowany,nie kwasy,mozna jesc samego lyzeczka.
                      Mleko znalazlam w MINI BIEDRACE(poski sklep)laciate niebieskie napisy 0%
                      tluszcz,bo teraz uzywan 0,5 ale jak mi sie skonczy to kupie 0%.
                      Ser chudy PIATNICA w polskim sklepie na Acton.W morrisonie tez kupuje slodzik
                      SWEETEX,takie biale pol oklagle poakowanie z zielonym napisem i zielonym
                      guzikiem do wyciaskania tabletek,jutro dowiem sie ktory slodzik moze byc do
                      pieczenia,siostra ma jakis przepis z gazety z morrisona i tam pisze o slodziku
                      do jakis babeczek,tak wiec tez do kupienia w morrisonie.Wiec jak sie dowiem to
                      podami ci.A ja od jakiegos miesiaca jem otreby z siemienia lnianego i dodaje
                      lyzke do jogurtu te:www.linwoods.co.uk/en/super_food.php?cat=1#prod1
                      kupilam je w sklepie ze zdrowa zywnoacia i zaplacilam 5£.Jak cos jeszcze znajde
                      to ci napisze.
                      • 3-mamuska *MINI BIEDRONKA 03.03.10, 14:54
                        *MINI BIEDRACE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka