Dodaj do ulubionych

ciała ketonowe w moczu - do lekarza????

10.05.10, 20:06
odebrałam wlasnie wyniki badan po 3 tygodniach diety. ogolenie wszytsko w normie. proby watrobowe swietne. nieco podwyzszony cholesterol. mocz generalnie super - oprocz tych cial ketonowych. 5mg/dl. pije okolo 2 l płynow w tym 1.5 l wody. pewnie musze pic wiecj. a moze dac sobie spokoj z ta dieta chociaz ciezko mi :( bo dobrze idzie. czy isc do lekarza?? poradzcie
Obserwuj wątek
    • anja_maciejka Re: ciała ketonowe w moczu - do lekarza???? 11.05.10, 07:57
      A jaką masz normę na wyniku? Bo to ważne. Nie powinno ich być w ogóle, ale nie
      są jakąś tragedią. Pojawiają się tez przy gorączce-nie jesteś przeziębiona na
      przykład? Nie znam wartości referencyjnych dla takiej jednostki, ja to zostałam
      na oznaczeniach ilości na +++ :) Po wysiłku się też pojawiają. Ja bym nie
      panikowała tylko powtórzyła badanie, rano, na czczo,jak Pan Bóg przykazał z
      zachowaniem wszystkich warunków przed badaniem. Jeśli znowu się pojawią w tym
      kontrolnym badaniu-to idź do lekarza. Tylko z tą kontrolą ie czekaj zbyt długo.
      • syrka1 Re: ciała ketonowe w moczu - do lekarza???? 11.05.10, 10:25
        Nie ma podanych norm niestety. Badanie było robione jak pan bóg przykazał :)) ( okres ciazy nauczyl mnie wrecz sterylnego pobierania siusków). I nic mi nie jest :) EE jak ma sie stresowac to ja wole przejsc na III faze i cieszyc sie z tych 4 kg - mailo byc 8 no coz przynjamniej nie wygladam juz jak w ciazy :)
        • brattby Re: ciała ketonowe w moczu - do lekarza???? 11.05.10, 12:07
          Idź do lekarza. Ja np. raz miałam a raz nie. Lekarka mi powiedziała,
          żeby pić, pić, pić i trudno. Od tych ciał ketonowych się nie umiera.
          Znaczy od ketozy. I wiesz od czego są. Jakby nie było wiadomo skąd one
          się wzięły, to by było gorzej. Trzeba kontrolować ich poziom i tyle.
          Kilka ciał ketonowych w moczu to lepsze niż nadwaga i zdrowie
          psychiczne, tak mi lekarka powiedziała :)
          • notting_hill Re: ciała ketonowe w moczu - do lekarza???? 11.05.10, 15:31
            No, ale przecież ciała ketonowe są oznaką spalania tłuszczu... To była
            podstawa w diecie Atkinsa, oznaka że dieta działa. Występuje zawsze
            przy diecie niskowęglowej i dzięki temu można w ogóle funkcjonować, bo
            nie chce się jeść. Ketoza jest szkodliwa tylko w cukrzycy, więc
            wyluzujcie.
    • agaelgam a tak w ogóle 11.05.10, 15:44
      to dieta Dunkana jest kolejną w moim zyciu i nigdy nawet nie
      przyszło mi do głowy, żeby badania zrobić. Naprawdę trzeba się
      badać?? Czuję sie bardzo dobrze, nie chudnę zbyt szybko, a od
      lekarzy wolę trzymać się z daleka. Czy po mimo tgo jednak powinnam
      zrobić badania??
    • pani_chuda Re: ciała ketonowe w moczu - do lekarza???? 11.05.10, 19:44
      Mi też w badaniach moczu wyszły ciała ketonowe. I moja lekarka, której ufam,
      powiedziała mi, że tak często bywa przy dietach i że właśnie wiemy, co jest
      przyczyną ich pojawienia się. I też kazała się nie przejmować. Inne wyniki mam
      super i przede wszystkim samopoczucie też :)
    • syrka1 Re: ciała ketonowe w moczu - do lekarza???? 11.05.10, 20:21
      lee troche sie uspokoilam :) to moja pierwsza dieta w zyciu - 10kg po ciazy - wiec w sumie nie mialam do czynienia z innymi dietami. a ja to troche przewrazliwiona jestem....moze...na pewno..., a wyniki robilam no bo sie naycztalam o tych skutkach ubocznych ... dziwna jestem , bo np nigdy nie czytam ulotek lekarstw heheh
    • anja_maciejka Re: ciała ketonowe w moczu - do lekarza???? 11.05.10, 20:38
      Robienie badań nie jest głupie. Nawet nie na diecie-co jakis czas warto
      zainwestować te parę złotych i sprawdzić czy wszystko jest ok. Bardzo dobrze,że
      zrobiłaś badania. Paniki wcale nie zalecałam-do lekarza idź jak sie denerwujesz,
      ale powtórka badania wystarczy. Zwłaszcza,że znamy już opinie co najmniej dwóch
      lekarzy na temat ketonów w moczu na dukanie.
      A tak na marginesie-no róbcie badania kontrolne-jak nie wiecie jakie to moge
      podpowiedzieć trochę,kiedyś byłam tak troche w branży;)
    • syrka1 Re: ciała ketonowe w moczu - do lekarza???? 11.05.10, 21:01
      o wlasnie ja tez pracowlam w administracji słuzby zdrowia wiec tez pewnie dlatego jestem przewraliwiona. umowilam sie na wizyte do dietetyka na piatek - zobaczymy co powie...moze dla swietego spokoju bede do niego chodzic...chociaz jak mnie bedzie chcial nawrocic nainna diete to nie wiem czy sie dam :)
    • lapisturela Re: ciała ketonowe w moczu - do lekarza???? 11.05.10, 21:23
      Potwierdzam za notting-hill, ketoza jest podstawa diety Atkinsa.
      Robilam kilka lat temu. W kazdej jego ksiazce polecane jest zeby
      kupic sobie w aptece takie papierki wykrywajace ketoze, i jak jest,
      to sie cieszyc, bo to znaczy ze teraz sie chudnie. Tez je wtedy
      kupilam i czekalam na ketoze jak na zbawienie... Hmm..., na forach
      diety Atkinsa (polskich co prawda nie znam, ale przeciez dieta ta
      sama) ludzie dalej sie chwala, komu juz udalo sie wejsc w ketoze...
      Jedyne skutki uboczne, jakie on podawal (przynajmniej to tylko
      pamietam) to nieprzyjemny zapach z ust. No i spalanie tluszczu i
      brak glodu. Nie znam sie na medycynie, ale wiem ze dieta Atkinsa
      swiecila triumfy przez lata - zdrowa pewnie nie jest, ale przeciez
      Atkins tez byl lekarzem...
      • syrka1 Re: ciała ketonowe w moczu - do lekarza???? 11.05.10, 22:34
        czyli ogolnie rzecz ujmujac mam przestac panikowac ? dukanowac sobie dalej i robic badanka co jakis czas? nie dac sie tak?

no coz troche cial wiecej tu - ale ogolnei ciala mniej :D
        • kubasiowo Re: ciała ketonowe w moczu - do lekarza???? 12.05.10, 07:12
          syrka1, ja bym tak zrobiła,ale wybór należy do Ciebie.
    • syrka1 Re: ciała ketonowe w moczu - do lekarza???? 14.05.10, 18:31
      Kochani - to tak dla informacji jakby kto pytal kiedys - :)- lekarz powiedzial ze ciala ketonowe w moczu u osoby odchudzajacej sie moga byc obecne - swiadcza o tym ze dieta dziala. Pani dietetyk powiedziala ze to brak weglowodanow powoduje ze sie one pojawiaja. Ze ilosc moja czyli 5mg/dl to malo i nie ma sie czym przejmowac. Jezeli zaczna gwaltowanie rosnac - wtedy bedzie problem - na chwile obecna jest OK. Wiec zdrowka kochani i dobrych wynikow - ja ide jesc :))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka