ulam6 04.08.10, 13:22 Witajcie, ja zamiast slodziku uzywam fruktozy. Jeszcze nie piekłam żadnych ciast ale mam zamiar zabrać się za sernik. Czy mogę użyć fruktozy? Link Zgłoś Obserwuj wątek
madzioreck Re: sernik, ciasta - fruktoza 04.08.10, 14:48 Fruktoza to cukier, więc nie bardzo. Link Zgłoś
lilka208 Re: sernik, ciasta - fruktoza 04.08.10, 16:11 www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=450&page= Link Zgłoś
surita Re: sernik, ciasta - fruktoza 04.08.10, 16:39 Koleżanki chcą zdaje się przez to powiedzieć, że w ogóle nie powinnaś do niczego używać fruktozy, bo to cukier. A na tej diecie cukier jest zabroniony, dozwolone są tylko słodziki na bazie aspartamu. Link Zgłoś
malosia06 Re: sernik, ciasta - fruktoza 05.08.10, 08:19 Nie tylko na bazie aspartamu, bo nie dość, ze aspartam ma (jak dla mnie) smak ohydny, to w dodatku wysokie temperatury powodują jego rozkład i otrzymuje się smak zupełnie nieoczekiwany. Cyklaminian sodu i sacharynian sodu to składniki słodzików do pieczenia (sweetie gold, sussina gold). W składzie słodzika Magda (płynny) jest acesulfan K, sacharynian sodu i fruktoza, ale tej fruktozy są nie tak duże ilości. Smak Magdy też jest niezbyt mi odpowiadający. Dziewczyny piszą o Huxolu, który też ma cyklaminian sodu i sacharynian sodu. Są też słodziki naturalne (np. erytritol, stevia). Link Zgłoś