Dodaj do ulubionych

Pytania do eksperta.....

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 15:23
Od jakiegoś czasu się odchudzam. Dieta, to raczej ograniczenie węglowodanów wysoko przetworzonych, potrawy gotowane i na kolacje warzywa i owoce. Wysiłek fizyczny, to codzienna jazda na rowerze około 30 km. przez 2 godziny. Schudłam 12 kilo w 3 m-ce. Obecnie waga stoi od dwóch tygodni, mimo że trybu życia nie zmieniłam. Co jest nie tak?
Czy to mięśnie zaczynają ważyć?
Zastanawiam się nad suplementami diety. Linea fitness lub detox.
Czy one pomagają? Czy lepiej stosować detox skoro pogoda nie zawsze sprzyja wyjściu na rower? Czy linea fitness nie spełni zadania jeśli nie będzie wysiłku fizycznego?
Proszę jeszcze mi wyjaśnić, czy jeżdżąc na rowerze po posiłku spalam to co zjadłam, czy to co mam w zapasie? Pytanie te nasuwa mi zalecenie brania linea fitness podczas posiłku, przed wysiłkiem fizycznym.
Kiedy najlepiej ćwiczyć, jeździć rowerem? jaką porą dnia, aby efekt był skuteczniejszy? Czy przed, czy po posiłkach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tinka Re: Pytania do eksperta..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 17:09
      A ja się odpowiedzi nie doczekam? :(
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Pytania do eksperta..... 07.09.10, 14:40
      Podczas odchudzania pojawia się tzw. adaptacja metaboliczna, czyli przyzwyczajenie organizmu do otrzymywanej podaży kalorii, a co za tym idzie zastój w spadku masy ciała . W takiej sytuacji można nieco zmniejszyć podaż kalorii bądź zwiększyć aktywność fizyczną, zwłaszcza w spokojnym tempie. Przy ruchu należy pamiętać, iż ćwiczenia typu cardio będą sprzyjać spalaniu "tłuszczyku", zaś aktywność modelująca, siłowa będzie sprzyjać rozwojowi mięśni, rzeźbieniu sylwetki, na tkankę tłuszczową będzie miała niewielki wpływ. W przypadku drugiego rodzaju ruchu zaobserwujemy zmniejszające się obwody, odzież zacznie robić się luźna, jednak nie będzie wskazania wagi będą stale bądź będą zmniejszać się nieznacznie.

Co do suplementów, należy pamiętać, ze nie są to "cudowne środki" lecz pewni pomocnicy procesu odchudzania. Zadaniem Linea Fitness jest poprawa spalania tkanki tłuszczowej podczas odpowiedniej aktywności dlatego jeśli chcemy po nią sięgać nie powinniśmy unikać ruchu.
      Jeśli chodzi o suplement Detox, działanie oczyszczające z toksyn ma chociażby chlorofil. Lepiej wiec włączyć do diety np. tzw. green smoothie (czyli koktajle na bazie warzyw liściastych i owoców), które są jego bogatym źródłem.

Odnośnie ćwiczeń, największą efektywność psychomotoryczna ma czlowiek miedzy 9:00 a 12:00 rano, dlatego też najprzyjemniej ćwiczy się właśnie w tym przedziale czasowym. Nie należy jednak ćwiczyć na czczo. Jeśli preferuje Pani ruch o poranku, proponuję na około 30 minut przed ćwiczeniami zjeść lekki posiłek. W ciągu dnia zaś zachować 1-1,5 odstępu między jedzeniem (odstęp zależy od tego jak obfite było danie). Nie należy uprawiać sportu z pełnym żołądkiem, gdyż może to spowodować pojawienie się dolegliwości gastrycznych. Po ćwiczeniach należy uzupełnić wykorzystane rezerwy, a więc przede wszystkim sięgnąć po źródło składników mineralnych (może to być średniozmineralizowana woda) ale również dostarczyć węglowodanów oraz białka.

Co do jazdy po posiłku, pokarm jaki został dostarczony do organizmu, zanim będzie mógł być wykorzystany na różne procesy zachodzące w ustroju musi zostać strawiony i rozłożony na części pierwsze.
    • ambar7 Re: Pytania do eksperta..... 15.09.10, 22:13
      Bardzo przydatna przy odchudzaniu jest woda mineralna JODICA. Wspomaga świetnie odchudzanie, bo wzmaga metabolizm. Zawiera optymalną ilość jodu - 150 mikrogramów w litrze Bardzo przydatna jest też dla osób chorych na tarczycę oraz dla kobiet w ciąży, przygotowujących się do macierzyństwa i matek karmiących piersią. Wody tej nie ma niestety w powszechnej sprzedaży, ale można ją zamówić w sklepie internetowym ALDO: www.sklepaldo.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka