Dodaj do ulubionych

Znowu o diecie Dukana w DDTV

14.09.10, 09:09
O 9:45 w Dzien dobry TVN bedzie dzisiaj jakas dyskusja o diecie
Obserwuj wątek
    • lilka208 Re: Znowu o diecie Dukana w DDTV 14.09.10, 09:22
      dzięki, mialam wyjsć z psem ale poczekam :)
    • madziowy1 nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 09:32
      i powiększa się grono wyznawców diabła dukana :)
      • poziomkowa_mama Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 09:46
        no to pojechała dietetyczka po dukankach.

Na Dukanie od 5.07.2010
        • iwoniaw Niech zgadnę :-) 14.09.10, 10:00
          Zapewne wszystkie wkrótce umrzemy, jako że pani zna przykłady osób, które nie przebadawszy się przed dietą i nie przejmując się wynikami w trakcie, stosowały własną interpretację części zasad diety, po czym po schudnięciu nie zawracając sobie głowy żadną III fazą przystąpiły do konsumowania kilogramów czekolady i klusek i - olaboga! - jojo je dopadło.
          Coś pominęłam?
      • lilka208 Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 09:47
        chyba sie zaczęlo wczesniej bo puściłam na sama koncowke :(
        • malinka-a Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 09:49
          Puscili wczesniej, mimo, ze na pasku zapowiadali 9:45

• lilka208 Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 09:52
            a ja się zawiesilam na kompie i ..... moglam wczesniej dac na tvn :(
            • dorcia1234 Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 09:57
              ja też przyszłam na samą końcówkę, usłyszałam jedynie że na tej diecie to nam każą pić 3 litry płynów, a cole light i parafinę używać żeby nie mieć zaparć. Bo aspartam ma działanie przeczyszczające. A, i grozi nam osteoporoza bo wapń pobierany jest z kości
              • iwoniaw Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 10:03
                Czyli jak sądziłam: zero wiedzy na temat diety, ale głośny krzyk, ze jest ona zła z definicji. Argument o braku wapnia w diecie, której jednym z podstawowych składników jest nabiał w postaci serków, jogurtów i kefirów - cudny :-)
                • mania_28 Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 10:10
                  właśnie też się zastanawiałam, co ona piep...rzy: maślanka, kefir, jogurt twaróg, to chyba najlepsze źródła wapnia, jeszcze w ub. roku uczono mnie tego na przedmiocie pt. DIETETYKA!

Ten wywiad był bez sensu - powinna siedzieć na przeciw niej osoba, która powinna to kontrować.
                  Zgadzam się, że II faza może prowadzić do niedoboru niektórych witamin, ale nie będąc na diecie, też sobie fundujemy takie ryzyko (nawet o wiele częściej), a tak przynajmniej jest nakaz, żeby te warzywa jeść i zdrowo je przyrządzać!
              • lilka208 Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 10:05
                a ja zrozumialam ze cola niet i parafina tez niet!
                • slonce12 Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 10:27
                  Boże dziękii tej chorobie mojej, pierwszy raz od roku oglądałam DDTVN w tygodniu włączam a tam o dukanie, nie oglądałam całego generalnie, ale idę uzupełnić płyny bo ja myślałam że 1,5 to mój obowiązek a muszę 3 no i wiem już, że moje zaparcia biorą się z braku spożycia oleju parafinowego, który działa przeczyszczająco. Najlepsze to jest to, że pani wzieła się z internetu, bo nie mogła już słuchać o bredniach na temat diety proteinowej i postanowiła napisać do DDTVN, a oni podchwycili i ją zaprosili, tak się teraz robi karierę
                  • imasumak Niech ta, która oglądała w całosci 14.09.10, 10:44
                    ten program, napisze do DDTVN, że nie może już słuchać tych bredni na temat Dukana i chce sprostować to, co opowiadała pani dietetyczka.
                  • ana633 Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 10:55
                    Pani dietetyczka kilka razy poruszała temat braku błonnika, ale nie zająknęła się na temat otrębów.
                    • dorcia1234 Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 11:00
                      a ja czekam aż będzie to można obejrzeć w necie. Chciałabym skupić swoją uwagę na Wellmanowej, bo zdaje mi się że spoglądała na ową "gwiazdę" z dziwną miną. W końcu Wellmanowa książkę Dukana zna bo sama ją polecała
                    • teqilaa Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 11:02
                      jestem za tym zeby napisac do DDTVN zeby lepeij sie do pracy przykładali, bo powielanie bredni tez jest niezdrowe.
                      • irenka82 Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 11:14
                        co za herezje. brak witamin?? no juz niech ta pani nie opowiada, ze od niejedzenia warzyw przez 5 czy 7 dni nabawimy sie awitaminozy. nie mowie juz o bredniach typu brak blonnika czy przymusowe picie coca coli i kawy.
                        • pulchnazuzanna Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 11:24
                          Przyznaję się bez bicia, że sałatkę z warzyw mieszanych surowych polewam odrobiną oleju, aby dać szansę witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach. Może o to tamtej chodziło- o witaminy rozpuszczalne w tłuszczach?
                        • mikra11 Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 11:29
                          jak dla mnie to jakies pierdu pierdu i nic więcej. nie oglądałam bom w pracy ale z tego co tutaj zeznajecie to tak własnie jest pierdu pierdu;)
                    • ven.to Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 17:44
                      i o błonniku z warzyw których na tej diecie przeciętny dietowicz zjada wydaje mi się więcej niż przed rozpoczęciem diety PD
                      odpada tylko błonnik z produktów zbożowych.
                      dziwne, bardzo dziwne
                      • ven.to Re: nasza SEKTA rozpuszcza macki :)))))) 14.09.10, 17:44
                        ten z owoców rzeczywiście też odpada
    • pulchnazuzanna Re: Znowu o diecie Dukana w DDTV 14.09.10, 11:06
      Oglądałam całość. Żenada. ja co prawda na Dukanie od niedawna, ale najpierw przyswoiłam co nieco wiedzy na jej temat. Wyłapałam to, co wg mnie zupełnie nie ma nic wspólnego z Dukanem:
      -3 litry do wypicia codziennie, np. cola light bez ograniczeń
      - zaparcia, bo nie dostarcza się w diecie błonnika i żadnych węglowodanów - zwłaszcza w fazie II
      - stosowanie parafiny, aby nie mieć zaparć, bo to rozregulowuje zupełnie nasz przewód pokarmowy
      - grozi osteoporoza, bo dochodzi do zakwaszenia organizmu i żeby to zneutralizować, to potrzebny jest wapń, a skoro go nie ma, to organizm bierze go sobie z kości
      - braki witamin z grupy B w organizmie
      - że chudnie się w I fazie dlatego, że jest usuwana woda metaboliczna

Więcej grzechów nie pamiętam, a może nie zauważyłam po prostu.

To, że bez ograniczeń picie, to zgoda, ale chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie wypije 3 litrów coli w ciągu doby????????????????????????
      Jaki brak węglowodanów i błonnika, skoro płatki i jogurty obowiązkowe, a w dodatku sporo warzyw????
      Jaki brak witamin B, skoro jemy płatki, mięso, nabiał, ryby, wątrobę, jaja????
      Jaka osteoporoza, skoro wapń jadamy w najlepiej przyswajalnej postaci (jogurty)????
      Skąd ona wzięła ten olej parafinowy????? To chyba ten, co jej wyciekł z głowy!!!!
      O płynach metabolicznych nic nie wiem, tylko niby skąd miałby on być, skoro przed dietą nie było obrzęków, a nalezy wypijać ok. 2 l dziennie najlepiej wody średnio zmineralizowanej lub źródlanej????

Prowadzący podsumował to genialnie- piszcie, prostujcie, jesli zauważycie, że coś nie tak, bo u nas każdy może zostać gwiazda telewizyjna, jak np. ta pani :))))))))))))))))))))

W internecie powinien sie pojawić ten odcinek DDTVN- trzeba pilnować tego i w komentarzach dać linka do tego wątku.

Ja to chyba mało tej wody metabolicznej miałam- po 5 dniach I fazy ubyło mnie 'zaledwie' 1,4 kg :)

• marisella Re: Znowu o diecie Dukana w DDTV 14.09.10, 11:28
        Programu nie oglądałam, ale jestem przekonana, że jest tam masa bredni, które się powtarza wszędzie jak mantrę, szkoda więc komentować.

Ale tu tu:

> To, że bez ograniczeń picie, to zgoda, ale chyba nikt przy zdrowych zmysłach ni
        > e wypije 3 litrów coli w ciągu doby????????????????????????

to Ci powiem, że wypije, wypiiije :D

Ja bez problemu wciągam ze 2 litry pepsi max, może nawet i więcej, wolę nie liczyć ;) Piłam takie same ilości przed dietą, więc nie jest to zupełnie kwestia Dukana.
        No ale w każdym razie jesli wątpiłaś, czy się da - da się ;)

Inna sprawa, że mowisz o ludziach o zdrowych zmysłach, więc to zupełnie nie ja ;)

(disklejmer: tak, tak, wiem, że to niezdrowe, odczuwam to sama, ale wiecie jak jest z uzaleznieniami ;) a że to moje jedyne, to póki co sobie folguję, bo ponoć dieta i rzucanie uzależnień to za dużo na raz na jednego człowieka ;))
        • slimakpokazrogi Re: Znowu o diecie Dukana w DDTV 14.09.10, 15:47
          marisella hi hi - ja też tak potrafię:)) najczęściej pijam colę light z Biedronki - świetny smak a jedyne 1,99 za 2 litry!!
          • mercy2 Re: Znowu o diecie Dukana w DDTV 14.09.10, 15:58
            a wapnia to czasem w nabiale nie ma???
      • imasumak Re: Znowu o diecie Dukana w DDTV 14.09.10, 11:30
        pulchnazuzanna napisała:

To, że bez ograniczeń picie, to zgoda, ale chyba nikt przy zdrowych zmysłach ni
        e wypije 3 litrów coli w ciągu doby????????????????????????

Już nie mówiąc o tym, że cola w ogóle nie jest żadnym obowiązkiem. Dukan ją zaledwie dopuszcza do spożycia, a zaleca wodę źródlaną.

Skąd ona wzięła ten olej parafinowy????? To chyba ten, co jej wyciekł z głowy!!!!

Akurat Dukan poleca olej parafinowy w przypadku osób, które mają problemy z zaparciami, ale przecież to nie jest pomysł Dukana, bo parafina ciekła od dawna jest sprzedawana w aptekach jako środek na zaparcia.

• delma77 Re: Znowu o diecie Dukana w DDTV 14.09.10, 15:37
          A ja tam wogóle się nie przejmuje bredniami co kto wygaduje(dot.pani w ddtvn), wiec dukanuje dalej :)

[url=http://straznik.dieta.pl/][img]https://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=87364c8f7a8b9644d.png[/img][/url]
        • joko5 Re: Znowu o diecie Dukana w DDTV 14.09.10, 16:17
          Obejrzałam cały program i napisałam do redakcji co myślę o ich tendencyjnych wywiadach nt. diety dukana. Wypunktowałam błędy.
          • dorcia1234 link do programu 14.09.10, 16:26
            dziendobrytvn.plejada.pl/24,37283,news,,1,,negatywne_skutki_diety_bialkowej,aktualnosci_detal.html#autoplay
            • kasziwa Re: link do programu 14.09.10, 17:59
              dorcia1234 napisała:

> dziendobrytvn.plejada.pl/24,37283,news,,1,,negatywne_skutki_diety_bialkowej,aktualnosci_detal.html#autoplay

Ta Pani dietetyk jest śmieszna, żenada powiedziała że w I fazie nie spożywa się błonnika (haha) a przecież błonnik spożywany jest w otrębach pszennych, no śmiech. No ale dietetycy się buntują bo przez Dukana mają mniej pracy, jak dziewczyny chudną na proteinkach to nie nabijają im kasy ;) ja tak to widzę.
            • migi-79 Re: link do programu 15.09.10, 15:43
              Oglądałam ten program i jedynie z czym się zgodzę to zaburzenia hormonalne i zaparcia.W moim przypadku te dwa przypadki mnie dopadły,w I i II fazie straszne zaparcia,Xenna nie pomagała a teraz doszły zaburzenia hormonlane,spóźnione miesiączki i cera fatalna,gdzie przed dietą było w porządku.Co do wapnia i tych innych mądrości pani dietetyk się nie zgodzę,bo przecież w jogurtach i serach jest wapno.Co do Coli czy Pepsi to faktycznie do zdrowych one nie należą,ja dziwie się jak można tyle tego pochłaniać,jak to same konserwanty,sama chemia,ja osobiście wolę wodę:)Pani dietetyk każe iść do lekarza,bo ktoś zawsze musi dać im zarobić,a jak każdy będzie stosował sobie dietę białkową to po co oni są potrzebni.W ogóle czy ktoś słyszał o jakiejkolwiek diecie która nie ma defektów ubocznych,bo ja nie.Ja teraz uzupełniam sobie niedobory witamin i składników mineralnych w postaci tabletek,szkoda jedynie że nie robiłam tak od początku :/
      • iberka osteoporoza 14.09.10, 21:14
        a ja tego akurat się boję, bo moja waga mierząca wszystko wskazuje niższą wagę kości niż 3 tyg temu; pokazuje większy udział tłuszczu i mneijszy wody....i to wszystko mnie martwi :/

iza
    • madzioreck Pisanie do TVN - coś opowiem... 15.09.10, 16:41
      Dziewczyny, TVN to jest taka stacja, która szuka sensacji, wcale nie zależy im na prawdzie :(
      Przykład: kilka razy w "Rozmowach w Toku" były tematy okołobiustowe. Biuściaste zawsze przedstawiano jako niepełnosprawne kaleki, biust G to jak głowa, przecież to kalectwo... itd, itp. Ani słowa o doborze stanika. Dostawałyśmy nie jeden raz maile od pań, pożal się Boże, redaktorek, z prośbami o współpracę, przy tematach w stylu "Mam duży biust, jestem taaaka nieszczęśliwa". Nasze wyjaśnienia o biustonoszach nie napotkały żadnej reakcji. ŻADNEJ. Panie redaktorki dalej robią swoje, nadal piszą nam maile, abyśmy opowiedziały o problemach z duzym/małym biustem. Oni nie chcą naszych wyjaśnień, szukają tylko sensacji. Tym bardziej, że wiele pań redaktorek jest prawidłowo ostanikowanych przez effuniaka (występowała w polskie wersji "Jak dobrze wyglądać nago"), więc wiedzą doskonale, o co chodzi. I co? I nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka