Dodaj do ulubionych

protomajonez!

24.09.10, 10:17
Już niemal 3 miesiące odchudzam się metodą Dukana, a ani razu nie użyłam oleju parafinowego. Odrzucała mnie sama myśl, jako że skojarzenia miałam jednoznaczne związane z pewnym incydentem w dzieciństwie ;P
Aż wczoraj, pod wpływem impulsu, zakupiłam toto w aptece i wieczorem zrobiłam majonez.
I teraz się pytam: dlaczego dopiero teraz????
Wyszedł mi pyszny, pyszny, pyszny. Odpowiednio kwaskowaty, dobrze słony, leciutko słodki.
No jak ja wcześniej bez niego żyłam??
zaraz zjadłam 3 jajka w majonezie ze szczypiorkiem! Mniam-mniam!

Najważniejsze to przygotować sobie majonez taki, jaki się lubi. Ja np zawsze lubiłam majonez Winiary i w smaku wyszedł mi bardzo podobny. :)

Może osoby, które nie mogą się przekonać do parafiny, jednak spróbują? Szczerze polecam! :D
Obserwuj wątek
    • lilka208 Re: protomajonez! 24.09.10, 10:25
      tez ani razu ani kropli nie uzylam, i nikt mnie do niego nie przekona, od 2 fazy uzywam kropli oliwy z oliwek ,teraz troche wiecej ,bo jestem na 4 fazie
      • lou_lou_72 Re: protomajonez! 24.09.10, 10:46
        no ja podobnie jak lilka :)
        oprócz kropli oliwy bo jeszcze jestem na III
        i doceniam smak jogurtu naturalnego w sałacie :D
        • anet81 Re: protomajonez! 25.09.10, 09:59
          nie zamierzam dawać majonezu do sałatki. Ale jednak nieraz się przydaje do podkreślenia smaku potraw.
          Każdy decyduje o sobie.
          Ja zachęcam, bo miałam taka postawę jak Wy, a teraz wiem, że się myliłam :)
    • nancy_callahan Re: protomajonez! 26.09.10, 10:04
      Zachęcona tym wątkiem zrobiłam. Miałam ochotę na śniadanie na jajeczko z majonezem.
      Wylądował cały w zlewie, nie mogłam się przemóc, śmierdział i smakował mi jakąś rafinerią...
      Może coś zrobiłam źle - ale wg przepisu z książki.
      A tak na marginesie to ile trzeba tej parafiny dodać? Dukan pisze, że aż majonez nie zacznie rosnąć, ale u mnie taki efekt w ogóle nie wystąpił....
      • anet81 Re: protomajonez! 26.09.10, 19:05
        ojej, przykro mi, że Ci się nie udało...

Ja robiłam z przepisu znalezionego w sieci.
        1 żółtko
        1 łyżka musztardy
        1 łyżka octu
        5 kropli słodziku (albo odpowiednią ilość w proszku)
        szczypta soli
        100 ml oleju parafinowego.

Najpierw uciera się żółtko z musztardą, octem i solą, a później wlewa powoluteńku olej i jeszcze bardzo długo uciera aż zrobi się gęsty. Wtedy można skosztować i ewentualnie dodać soli lub słodzika.
        Ja w ogóle nie odczuwam smaku parafiny, wydaje mi się, ze oprócz tego ze jest ona tłusta, to raczej nie posiada swojego smaku. Ale to moje zdanie.
        • madzioreck Re: protomajonez! 26.09.10, 19:23
          OK, to moje pytanie uciera się ręcznie czy można ubić mikserem? Moja mama od zawsze robi majonez w domu i zawsze jedzie mikserem, ale nie wiem, czy z parafiną też tak się da?
          • mamaivcia Re: protomajonez! 26.09.10, 20:08
            a ja jednak wolę jogurt grecki light z przyprawami na jajka
            niż protomajonez
            • madzioreck Re: protomajonez! 26.09.10, 20:42
              > a ja jednak wolę jogurt grecki light z przyprawami na jajka
              > niż protomajonez

A ja sobie spróbuję, co to za majonez. Zresztą majonez to majonez, a jogurt to jogurt, lubię jedno i drugie, ale to są całkiem różne rzeczy :)
          • anet81 Re: protomajonez! 26.09.10, 20:26
            ja robiłam ręcznie, pałką, ale czytałam, że robią mikserem.
            Wydaje mi się, że parafina jest gęstsza od oleju roślinnego, więc tym bardziej powinno się udać mikserem.
            :)
    • nomya Re: protomajonez! 27.09.10, 09:45
      Robiłam protomajonez (ubijałam blenderem) i muszę przyznać, że jak się do niego podejdzie bez uprzedzeń, to nie czuć w smaku parafiny i sam majonez jest całkiem zjadliwy, a nawet dobry. Jeśli ktoś natomiast ma zbytnie obrzydzenie do samej parafiny, to niech lepiej sobie daruje :) Jest w konsystencji jednak cięższej niż z oleju, bo parafina jest gęsta.
      • maniusza Re: protomajonez! 27.09.10, 14:32
        no nic ryzyk fizyk spróbuję dzisiaj najwyżej wyląduje w smieciach.. ale jajko z majonezem i szczypiorkiem kusi oj kusi...
    • madzioreck Re: protomajonez! 27.09.10, 21:58
      Skusiłam się i zrobiłam - bo tak stoi ta parafina, kupiona na początku diety na wszelki wypadek :) I powiem Wam - majonez jak majonez :D Domowy znaczy, bo jak ktoś przyzwyczajony do gotowych, to ten trochę inny, ale moja mama robi taki sam, tylko oczywiście ze zwykłym olejem. Ale smak - identyczny. Właśnie gotują się 4 jajka :D Nigdzie nie wychodzę, pewnie mnie przeczyści, ale trudno ;P
      • anet81 Re: protomajonez! 27.09.10, 22:00
        ale fajnie!
        nie przeczyści Cię - z oleju powstała emulsja, musiałabyś zjeść cały naraz, żeby był taki efekt.
        • maniusza Re: protomajonez! 28.09.10, 08:41
          ja tez zrobilam - jest naprawdę pyszny! zjadłam na kolacje 2 jajka na twardo z majonezem i szczypiorkiem pycha!
          i potwierdzam - w takiej ilości nie przeczyszcza :)
          • madzioreck Re: protomajonez! 28.09.10, 12:26
            Zgadza się, nie przeczyściło mnie :) Ale powiem Wam, że jednak smak mi się na tej diecie zmienił - przed dietą taka ilość majonezu znikała na raz, a teraz muszę wykombinować jakąś sałatkę, żeby się nie zmarnował ;)
            Aha, mąż mi ukradł połówkę jajka z majonezem, mówi, że gitara, tylko zrobił dziwna minę, jak mu powiedziałam, że to na parafinie... bardzo dziwną ;) I dobrze, nie będzie mi wyżerał, i tak mi już wszystko dukanowe podbiera :)
            • nancy_callahan Re: protomajonez! 28.09.10, 14:17
              Hm...
              To ja chyba musiałam coś nie tak zrobić...
              Spróbuję jeszcze raz, bo generalnie do parafiny uprzedzeń nie mam. Nie stosowałam jej nigdy wcześniej w hmm.... leczniczych celach:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka