Dodaj do ulubionych

Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otrębów

29.09.10, 10:01
W fazie III trzeba już obowiązkowo codziennie, więc napiszcie, jak to robicie? Owsianka gotowana na śniadanie? Jakieś inne potrawy przygotowujecie?
Obserwuj wątek
    • nancy_callahan Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.09.10, 10:03
      Chlebek Klary:)
      Myślę, że w III fazie też go będę jadła.
      Lubię tez otręby wrzucone do połowy szklanki zimnego mleka + kilka kropel aromatu - to traktuję jako deser:)
    • slonce12 Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.09.10, 10:21
      na mleku, potocznie zwana owsianka
      sernik
      5-minutowy placek kaszuni
      dziś na śniadanie blok czekoladowy
    • iberka Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.09.10, 10:26
      ja narazie w fazie II ale uwielbiam dukanowe bułeczki na zmianę z owisanką :)))))

iza
      • maniusza Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.09.10, 10:32
        ja dokładnie tak samo. do tej pory tylko owsianka ale bułeczki to jest moje ostatnie "odkrycie" :)
        • lilka208 Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.09.10, 10:53
          ja owsianke, ,jeszcze przed dieta jadlam :)
          • sloneczkoasia Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.09.10, 11:03
            ja w prawdzie na IV fazie jestem, a M. na II i oboje obowiązkowe otręby jemy najczęściej jako kajzerki, albo z jogurtem naturalnym + zaprawa do napoi (z lidla), lub z jogurtem naturalnym + kakao + słodzik + aromat (na jaki mam danego dnia ochotę).

Szczerze mówiąc tak lubimy otręby, ze musimy się pilnować, by nie przekroczyć dozwolonej ilosci ;)
            • wadera3 Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.09.10, 11:40
              Chyba napiszę błagalny post nt. tych zapraw z Lidla, niechże mi, któraś z Was pokaże jak toto wygląda.
              Od czasu do czasu wpadam do Lidla i usiłuję te zaprawy namierzyć, niestety, to wszystko co widzę, zawiera cukier, więc nie o to jak mniemam Wam chodzi.
              • cape.horn Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.09.10, 20:22
                wadera3 napisała:

> Chyba napiszę błagalny post nt. tych zapraw z Lidla, niechże mi, któraś z Was p
                > okaże jak toto wygląda.
                > Od czasu do czasu wpadam do Lidla i usiłuję te zaprawy namierzyć, niestety, to
                > wszystko co widzę, zawiera cukier, więc nie o to jak mniemam Wam chodzi.

Też miałam z tym problem. Wrzuciłam fotkę do mojej galerii.
                >
                • wadera3 Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 30.09.10, 09:38
                  Dzięki, jako żywo nie widziałam, ale teraz wiem czego szukać:)
              • rubeus Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 30.09.10, 00:03
                wadero - one stoją w takich litrowych. plastikowych butelkach tuż za kasami - smak malinowy (syroup with ... Raspberry flavor ) i wiśnowy *syroup with ... cherry flavor ... ).

Niedawno odkryłem w Carrefur Express zaprawę malinową - też czystą chemię, ale w smaku bardziej intensywniejszą od tej z Lidla.

Co do meritum czyli sposobu na otręby:
                Ja czasem sobie je zalewam gorącą wodą rozrobioną właśnie z zaprawą albo osłodzonym mlekiem. Ale ostatnio to głównie w postaci bułko-chlebka własnego pomysłu.
                • wadera3 Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 30.09.10, 09:39
                  Dzięki, już obejrzałam w galerii cape.horn, teraz wyruszę na polowanie ze zdjęciem w łapie:D
    • anja_maciejka Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.09.10, 10:58
      Owsianka:) I chleb Klary. Czasami placuszki otrębowe.
    • mess8385 Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.09.10, 20:28
      z jogurtem i słodzikiem, z mlekiem na gorąco, w pierniku, w serniku, w KAJZERKACH najczęściej, w kopytkach, w placuszkach:):)
    • mama-ola Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 30.09.10, 07:54
      Na dużą łyżkę i popijam wodą. Wydaje mi się, że tak najlepiej działają, jesli chodzi o wspomaganie chudnięcia. Suche otręby prosto w gardło :)
      • lalkaika Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 30.09.10, 10:07

jak powyzei :) wrzucam lyzka i zapijam.rano na czczo .
        • yog-gga Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 30.09.10, 11:05
          dziewczyny ja codziennie otręby zalewam zupką jest po prostu pycha, ale trzeba zaczekać aby dobrze rozmiękły można dodać troszkę jogurtu na koniec
          a jeśli nie jem warzyw to zalewam kostką smakową jak rosółek pycha
          warto spróbować :-)
          • mama-ola Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 30.09.10, 12:11
            > zalewam kostką smakową jak rosółek

Kostki rosołowe w moim mniemaniu to sam tłuszcz i sól. No i glutaminiany i konserwanty. Ale może się mylę...
    • el_capricho Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 30.09.10, 11:44
      ja zamiast otrąb biorę Colon C (nasiona babki płesznik plus probiotyki) - dostarcza więcej błonnika i bierze sie tylko 1 łyżeczkę dziennie na czczo rozpuszczoną w wodzie. mam nadzieję że to nie jest jakieś straszne odstępstwo... na zdrowy rozum z punktu widzenia diety powinno wyjść na to samo?
    • madzioreck Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 30.09.10, 14:46
      Najczęściej po prostu z mlekiem wstawiam na minutkę do mikrofali, a konkretnie robię 2 w jednym - do szklanki kakao dorzucam otrąb, po wypiciu kakao (które przy okazji otręby zagęszczają i wychodzi czekolada ;)) albo do serka homo, też z kakao albo z samym słodzikiem. Tylko najlepiej, jak ten serek z 15 minut postoi, żeby otręby trochę napęczniały, fajnie strzelają wtedy w zębach :D
      • monika_m_23 Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 22.10.10, 22:21
        Powiedzcie mi, proszę czy w diecie dr Dukana muszą być to jakieś specjalne otręby? Pszenne, owsiane? Smakowe, bezsmakowe?
        • kas-ikc Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 24.10.10, 21:53
          2 łyżki dziennie owsianych, do tego można dodać 1 pszennych. Bezsmakowe obowiązkowo, ja kupuję firmy Sante, podobnie jak większość osób na tym forum:) Bez otrębów na tej diecie nie wyobrażam sobie przetrwania...
          • monika_m_23 Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 26.10.10, 23:22
            Postanowiłam skorzystać z Twojej rady i kupiłam otręby owsiane sante niebieskie i żytnie. Dobrze że owsiane mają trochę większą paczkę ;)
    • makenzen Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 28.10.10, 12:28
      A ja sobie panieruję w otrębach rybę albo mięso drobiowe. Wczoraj przygotowałam taką paciajkę: jedno całe jajko, do tego chili, czosnek granulowany, przyprawa hiszpańska i przyprawa chińska, plus 2 łyżki otrąb. W tym obtoczyłam indycze filety i upiekłam. Pycha!
      • monika_m_23 Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 28.10.10, 17:26
        Opis wygląda świetnie. Chyba spróbuję ;) Jakich otrąb używasz?
        • kasikrj Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 28.10.10, 20:47
          Ja najczęściej piekę sobie co 4dni piernik w nim wykorzystuje 8łyżek otrąb owsianych i 4 pszennych, więc dlatego mam na 4dni. Jem to na drugie śniadanie, taka porcja spora wychodzi + kawa i niezły zapychacz a przy okazji porcja otrąb wykorzystana.
          Czasem też owsianka zamiennie.
          • monika_m_23 Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.10.10, 15:23
            kasikrj, możesz wrzucić przepis na piernik?
            • mercy2 Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.10.10, 20:13
              podaj dokładne proporcje na te sandwicze, bo mi nie wychodzą :(
        • makenzen Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.10.10, 13:13
          monika_m_23 napisała:
          > Opis wygląda świetnie. Chyba spróbuję ;) Jakich otrąb używasz?
          Owsianych, ofkors :)
          Wypróbuj, a będziesz miała mięsko w takiej fajnej skorupce :)
          • monika_m_23 Re: Wasze sposoby na spożycie obowiązkowych otręb 29.10.10, 15:22
            Dzięki, dziś lece po otręby a jutro obowiązkowo mięsko w panierce otrębowej ;D
    • aga_piet Sandwicze 28.10.10, 13:44
      Porcję na placki otrębowe wlewam do sandwiczera. Wychodzą mi 4 trójkąty, noszę codziennie do pracy zamiast chleba. Mniej pilnowania i niż placki na patelni, no i mam wrażenie że sandwicze są bardziej "mięsiste" niż placki.
      • asiazm Re: Sandwicze 28.10.10, 20:20
        ja w bułeczkach i dla mnie wręcz jest problem w tym że te otręby są ograniczone bo zrobiłabym do tego np pasztecik czy jakieś ciacho
    • kasiakos1 Ja własnie zajadam 29.10.10, 13:24
      bułeczkę z tego przepisu:
      dietetyczneobzarstwo.blox.pl/2010/09/Buleczka-z-kremem-smietankowym-Pyszna-i-sycaca.html
      • przeciwcialo Re: Ja własnie zajadam 30.10.10, 15:39
        Wychodzi równiez z całych otrąb, ja nie jestem restrykcyjna dalam pół łyżeczki cukru i zjadłam z dżemem wisniowym mamusi :)
        • lillysunny Re: Ja własnie zajadam 03.11.10, 23:28
          Świetna ta bułeczka. A nie można jej zrobić w zwykłym piekarniku? Nie mam mikrofali 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka