Dodaj do ulubionych

Jak to jest z wieprzkiem?

23.11.10, 22:47
Mam pytanie o wieprza :) Wydawało mi się, że z mięs mogę jeśc kurczaka, indyka, wołowinę, cielęcinę... ale nie widziałam nigdzie informacji o schabie. Ale w wątku o patelni do beztłuszczowego smażenia ona się pojawia. Wiec czy można jesc schab? Bo moim zdaniem nie.
I chciałabym ostatecznie ustosunkowac sie do tej sławetnej kiełbasy krakowskiej, produkowanej dla Carrefoura. Ona też jest wieprzowa, ale sama dzis sprawdziłam, że zawiera śladowe ilości węgli i tłuszczy. A białka prawie 20g. No ale jest ze świnki... Nie wiem, co o tym myślec :)

Z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości :)
Obserwuj wątek
    • agusiaer2008 Re: Jak to jest z wieprzkiem? 23.11.10, 22:50
      moze ja źle rozumię ale mnie się wydawało,że mięsa wieprzowego nie możemy natomiast CHUDĄ wędlinę tak.
      ale może bardziej doswiadczone dukanki się wypowiedzą.
      • neptunka Re: Jak to jest z wieprzkiem? 23.11.10, 23:04
        dokładnie tak
        mięsa wieprzowego nie można
        chudą wędlinę tak
        a ta krakowska z carrefoura ma wprost wymarzone paramatry :D
        • kasiaaaa24 Re: Jak to jest z wieprzkiem? 23.11.10, 23:07
          To rewelacja! Mam ogromne problemy ze znalezieniem odpowiedniej szynki, a kiełbasę krakowską uwielbiam :) Ale będę miec jutro ucztę :) I tylko dla upewnienia się - ją też mogę bez ograniczeń?
          • agusiaer2008 Re: Jak to jest z wieprzkiem? 23.11.10, 23:32
            a propo chudych wędlin ja w kauflandzie kupiłam po 2,85 paczkę.szczerze teraz nie chce mi się lecieć do lodówki zeby parametry dokłądne spisać ale tłuszczu ma % i generalnie suer na dietę pasi.jest wędlina drobiowa i wieprzowa.
            • agusiaer2008 Re: Jak to jest z wieprzkiem? 23.11.10, 23:33
              tłuszczu ma 3%..coś mi zjadło część wypowiedzi:)
    • nescafffe Re: Jak to jest z wieprzkiem? 24.11.10, 01:31
      Dukan zezwala na chude wędliny (również wieprzowe) o zawartości tłuszczu 4-2%. Twierdzi, że są one nie tylko dozwolone, ale i polecane ze względu na dostępność i łatwość w użyciu.
      [url= http://www.cosgan.de][img]https://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/d040.gif[/img][/url]
      • kasiaaaa24 Re: Jak to jest z wieprzkiem? 24.11.10, 08:02
        No właśnie, a ja myślałam, że chude wędliny, ale tylko drobiowe... Dziękuję :)
        • agusiaer2008 Re: Jak to jest z wieprzkiem? 24.11.10, 12:02
          Już mam:)Firma Koneckie-wędlina drobiowa 1% tłuszczu wieprzowa 3%
          • kasiaaaa24 Re: Jak to jest z wieprzkiem? 24.11.10, 12:17
            A to jest wędlina w plasterkach czy krakowska? I po ile (wagowo) pakowana? :)
            • agusiaer2008 Re: Jak to jest z wieprzkiem? 24.11.10, 12:35
              wędlina(niestety nie krakowska:D)pakowana po 10dag
    • piergiorgio Re: Jak to jest z wieprzkiem? 24.11.10, 13:23
      wedlina , którą można, jest zrobiona z miesa.
      ktorego nie można
      i to jest sprzeczność logiczna
      • nancy_callahan Re: Jak to jest z wieprzkiem? 24.11.10, 13:36
        piergiorgio
        Faktycznie logicznie nie trzyma się to kupy:)
        Ale skoro tak P. Dukan napisał to tak stosujemy.
        Wydaje mi się z resztą, że chopdzi o to, że w naturze bez obróbki żadne mięso wieprzowe nie spełnia dukanowyc norm zawartości tłuszczu, a wędlina, która ma 1-czy 3 % już tak.
        Nie wiem tylko jak oni to robią ci wytwórcy wędliny?
        Ja własciwie wieprzową wędlinę dodaję tylko raz na jakiś czas do jajecznicy.

Twój biust nawet o tym nie śnił...
    • makenzen Re: Jak to jest z wieprzkiem? 24.11.10, 13:45
      Od czasu przejścia na dietę praktycznie w ogóle nie jem wieprzka. Wczoraj znalazłam w lodówce wędlinę wieprzową, zjadłam dwa plasterki i stwierdzam, że jakoś mi wieprzowina przestała smakować. Za to mogłabym wcinać na okrągło tzw. kurczaka miodowego - pychota!
      • agusiaer2008 Re: Jak to jest z wieprzkiem? 24.11.10, 14:30
        ja z ciekawosci poatrzyłąm w tabele i np schab surowy wieprzowy ma 10 tłuszczu na 100gr a już szynka wieprzowa ma zdecydowanie więcej(nie mówię o produktach light tylko klasyczna wędlina wieprzowa).
        no ale dukan tak zalecił więc nie ma co dyskutować czy coś jest logiczne.bo np pozwala na colę light a w innych wielu dietach niedozwolone są gazowane napoje
        ja tam drób lubię;) i do wołowiny się pzrekonuję.
        • nancy_callahan Re: Jak to jest z wieprzkiem? 24.11.10, 15:51
          agusia
          ale dukan nie pozwala na jedzenie wędliny wieprzowej o zawartości tłuszczu 10 % czy więcej.
          Pozwala na jedzenie wędliny wieprzowej 2-3 % tłuszczu i o takiej mówimy jako dozwolonej.
          • agusiaer2008 Re: Jak to jest z wieprzkiem? 24.11.10, 16:11
            dokłądnie tak raczej chdziło mi o to że gdybym ze schabu wieprzowego zrobiła cos ala pieczeń i miała na kanapkę zamiast wędliny to w sumie też nie miałoby wiecej niz 10%tłuszczu i nie było tak nasolone i pzretworzone jak wędliny kupne.
            no ale chwała,ze mam mozliwosć kupna tych 1 czy 3%wędlin bo z takich w mięsnym to nie kupuję bo nie mam wglądu na etykietyu i nie weim ile czego gdzie się kryje.
      • rubeus Re: Jak to jest z wieprzkiem? 25.11.10, 19:07
        tylko jak wczytasz się w jego skład - to stwierdzisz, że z dietą to ma mało wspólnego.
        Te 'słodkie' szynki drobiowe zawierają w składzie m.in cukier gronowy
    • madzioreck Re: Jak to jest z wieprzkiem? 24.11.10, 17:10
      Odtłuszczoną wedlinę wieprzowa można, tak stoi w ksiażce :)

Natomiast ogólnie to jest tak, że to, że nie widac kawałków tłuszczu nie znaczy, że tłuszczu nie ma. Ciastek też nie otacza warstewka słoniny, nie? ;)
      Myśle jednak, że kawałek upieczonego w domu schabu nie jest jakimś strasznym grzechem.
    • kasiaaaa24 :( 24.11.10, 21:53
      Poszłam - a raczej pobiegłam - po pracy do Carrefoura i ani jednej kiełbaski :( A wczoraj była cała półeczka :( Kurcze, wszyscy czytają to forum...? ;)
      Chyba zrobię zapas jak będzie i zamrożę :D
      • agusiaer2008 Re: :( 24.11.10, 22:25
        Kasiu to nic-ja jak jestem w kauflandzie(bo mam najblizej i najlepsza cena)a są akurat serki wiejskie light to serio-kupuję całą paletkę.Bo i ja jem i mężowi strasznie zasmakowały więc idzie jak woda.ale wieczorem to już można zapomnieć zeby w sklepie light nabiał znaleść.
        O carrefourze nie wspomnę bo co jestem to pustki jakby tornado pzreszło.A ile ja się za otrębami ostatnio nałazaiłam.Mąż się śmiał,ze chyba całe miasto na dukanie:D
        • kasiaaaa24 Re: :( 24.11.10, 22:32
          Już kiedys na dziale rybnym w Carrefourze stała przede mną kobieta, z wózkiem, na który tylko skinęłam mężowi... :) Od razu się zorientował o co chodzi :)
          Z 20 jogurtów, z 15 kartonów mleka, z 5 kilo sera białego w kostkach po 250 g (!), serki homo, kefir, maślanka - wszystko light albo 0% :) I brała mintaja, solę, dzwonki z łososia, pangę...

A ja stałam po 2 pstrągi :D

Innym razem idę przez hipermarket na dział papierniczy i mijam stoisko z książkami, a tam stoi kilka pań i wszystkie zaczytane w... książce o Dukanie :)
    • atram77 Re: Jak to jest z wieprzkiem? 25.11.10, 08:54
      ja niestety wczoraj zgrzeszyłam wieprzykiem:(( miałam dla rodziny karkowkę pieczoną w kapuście kiszonej:) i byłam taka inteligentna, że stwierdziłam iż skoro mam dni PW to mięcho i kapusta jak znalazł. Niestety później beczałam:
      1. bo wieprzyk
      2. bo wzdęcia
      Już NIGDY:)) tego nie zrobie.
      Mialam takie wyrzuty sumienia, że do końca dnia nic nie jadłam tylko zalewałam się mineralną:)
    • neptunka dokumentacja krakowskiej :) 25.11.10, 13:28
      a oto foto
      [img]https://images45.fotosik.pl/415/a2cc407702cb7911med.jpg[/img]
      • emka222 Re: dokumentacja krakowskiej :) 25.11.10, 13:44
        Nie wiem co do tej wieprzowej bo na nią nie trafiłam ( tzn na taką z 4% tłuszczu) , ale jadam czasami krakowska DROBIOWĄ ( chyba 3 lub 4% tł. produkuje to chyba Balcerzak, ale nie jestem pewna - nie mam jej aktualnie w domu żeby sprawdzić ).
        • fajnynatka000 Re: dokumentacja krakowskiej :) 27.11.10, 08:21
          MI mąż właśnie dzisiaj kupił Krakowską Drobiową:) ale nie znam tabeli bo na wagę jest w delikatesach ,ale drób to drób jeść się nie boję co do wieprza to szok patrząc na tą tabele 0 g węglowodany ;o ?
    • kasiaaaa24 Nowe odkrycie :) 25.11.10, 19:12
      Juz się nią zajadam tą krakowską :) Dzis już półka była pełna i zrobiłam zapasy ;) A co... ;)

Ale byłam też dzis w Almie i jest tam wędlina z drobiu 1% tłuszczu. Pakowana, tak jak krakowska (znaczy w kawałku), chyba 300 g (albo 250) - 9,90. Jak będę następnym razem to ją kupię i zrobię dla Was zdjęcie :)
      • ven.to Re: Nowe odkrycie :) 25.11.10, 20:04
        o, ja też chcę krakowską :)
        u mnie, w leclercu, nie ma niestety.

ale tak zupełnie dodatkowo - jakim cudem w skład kiełbachy wchodzi glukoza a węglowodanów w wartościach "0"?
        Może jakieś śladowe ilości do płukania czy coś. Mnie by to oczywiście nie zraziło.
        Matko, co mi się dzieje?
        Ja chcę krakowskiej!
        I to nie drobiowej. Wow
        • kasiaaaa24 Re: Nowe odkrycie :) 25.11.10, 20:16
          No mam nadzieję, że te wartości nie są przekłamane...

Matko, jaka świnka jest dobra jak się je same kurczaki :) Już zjadłam pół :/ Muszę się opanowac, bo mi na śniadanie nie zostanie ;)

Ven.to nie ma u Ciebie Carrefoura?
          • ven.to Re: Nowe odkrycie :) 25.11.10, 20:22
            jest jakiś ale na drugim końcu miasta. Z mężem pracujemy na wahadło, w domu dzieciaki kwiczą - z nimi się nie wybiorę a sama nie zdążę. Na męża nie liczę bo jak nic kupi mi kg podwawelskiej :D
            • kasiaaaa24 Re: Nowe odkrycie :) 25.11.10, 20:34
              Ha ha no Kochana, to musisz liczyc sama na siebie :) Może uda Ci się jakoś po nią wyskoczyc, bo ja już stwierdziłam, że świąt bez niej nie będzie ;)
            • mess8385 Re: Nowe odkrycie :) 28.11.10, 07:41
              ven.to jesteś niemożliwa!!!:) zawsze parskam śiechem jak "Cię" czytam. Właśnie M. obudziłam - taka uchachana jestem:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka