Dodaj do ulubionych

cholerne placuszki.............

29.01.11, 20:12
próbowałam dzisiaj zrobić te cholerne placuszki otrębuszki i kurde dałam ciała na całej lini - wyszlo mi coś na wzór jajecznicy.... fakt było i tak przepyszne,ale chciałabym wiedzieć dziewczynki moje drogie jak je robicie,że się nie rozwalają??
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: cholerne placuszki............. 29.01.11, 20:28
      Hehe,mnie też się nie udała ta sztuka ;) Zanim zrumieniły się na tyle, żeby się dały przewrócić, zaczynały się przypalać :) Ale dziewczyny jakoś robia, może to kwestia patelni...?
    • slimakpokazrogi Re: cholerne placuszki............. 29.01.11, 22:02

patelnia, patelnia! od kiedy mam ceramiczną (zakupiona w Biedronce za 24,99:):), to wychodzą IDEALNE. Na teflonie nigdy nie chciały mi się dobrze zrobić. Acha, jeszce nienajgorsze wychodzą tez na złotej Galicji - to nie teflon tylko właśnie taka złota powłoka.
      • paprotka48 Re: cholerne placuszki............. 30.01.11, 08:35
        metodą prób i błędów odkryłam,
        że trzeba te placuszki piec na suchej,teflonowej patelni
        (tylko taką mam,ale za to bardzo dobrej jakości)
        na bardzo wolniutkim ogniu i dość długo (ok.10 min. z jednej strony).
        Wtedy one się nie przypalą,a raczej podsuszą i przyrumienią,
        i delikatnie drewnianą łyżką na drugą stronę.
        Ja robię na słodko i dla mnie są to nalepsze placuszki pod słońcem!
        Powodzenia.
        • neptunka Re: cholerne placuszki............. 30.01.11, 15:25
          ja smażę otrębowe placuszki i serowe na patelni teflonowej, na której nigdy nie był używany olej - to u mnie taka niska patelnia do naleśników
          i jak wyżej - na maleńkim ogniu - zawsze wychodzę i nigdy nie przywierają
    • skinny_florida_bebe Re: cholerne placuszki............. 31.01.11, 09:37
      no to ja się wyłamię, ja je robie na najzwykleszej w świecie teflonowej patelni, na której reszta rodzinki pichci na tłuszczu (sic.) ja nastawiam kuchenkę na maxa po jakiś 2 min tzn tyle czasu ile zajmie mi wymieszanie składników i wrzucam, czekam może minutke jak się troszkę przypieką tak by móc je przewrócic drewniana szpatułką i rach ciach na drugą strone i smaże jeszcze troszkę. to żadna filozofia, nie trzeba się z nimi obchodzić jak z jakiem:) najważniejsze by nie probować ich przewracac gdy jeszcze sie dobrze nie przypiekly. probuj dalej, spalic jest je raczej ciezko:) wiec probuj a na pewno wyjdą.
      • agi.nett Re: cholerne placuszki............. 31.01.11, 15:51
        mi wyszla raz jajecznica z tego i zaniechalam prob przerzucajac sie na chleb :))
        • donnaanna Re: cholerne placuszki............. 31.01.11, 16:17
          patelnia, patelnia! ja tez robie na teflonie tyle ze na nowej bo stara juz byla zuzyta i co po niekotre rzeczy zaczely sie przyklejac. tez raczej sie nie cackam, smarze na dosc wysokiej temp i po 2-3 minuty z kazdej strony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka