07.03.11, 11:28
Witam wszystkich. Jestem, a raczej byłam na Dukanie od zeszłego poniedziałku. W piątek byłam na badaniach krwi i moczu- po 5 dniach diety. Wyniki nie są ciekawe :(
sporo niedoborów (krew), a w moczu ciała ketonowe. w piątek popołudniu byłam z wynikami u lekarza i niestety ja nie mogę stosować tej diety. za bardzo obciąża organizm a szczególnie nerki (piłam b. dużo wody).
jedyne co pozostało mi po Dukanie to nawyk niejedzenia pieczywa oraz słodyczy :)

lekarz zaproponował mi nieco inną dietę, bardziej urozmaiconą i chyba zdrowszą. skuteczna na tyle, że przez weekend straciłam kolejne 0,7kg. Dodatkowo 20 minut ćwiczeń dziennie.

Więc tylko sugeruję, żeby w trakcie diety się przebadać i pokazać wyniki lekarzowi. To co nam wydaje się dobre, wcale nie jest dobre dla organizmu. Choć wiem, że wiele osób stosuje dukana, robi badania i jest wszystko ok.

Powodzenia :)
Obserwuj wątek
    • dorcia1234 Re: zdrowie 07.03.11, 11:36
      a ja myślę, że twoje wyniki nie są spowodowane tylko dietą. Mało prawdopodobne, aby po 5 dniach mieć tak złe wyniki badań. Być może, gdybyś zrobiła te badania przed rozpoczęciem diety to wyniki byłyby takie same.
      • sweetqmka Re: zdrowie 07.03.11, 11:38
        w tej kwestii akurat ufam lekarzowi.

nikogo nie zmuszam do badań, po prostu uważam, że warto je zrobić żeby być spokojnym o swoje zdrowie.
        • wadera3 Re: zdrowie 07.03.11, 12:07
          sweetqmka napisała:

> w tej kwestii akurat ufam lekarzowi.

I lekarz powiedział Ci, że po 5 dniach dukana masz takie fatalne wyniki z powodu diety?
          No, to jeśli tak, to na pewno nie można mu ufać.
          Nawet 5 dniowa głodówka nie spowoduje drastycznie złych wyników badań, najwyżej niewielkie wahania.

To trochę tak, jak "specjaliści" od alergii rutynowo pytają pacjenta o zwierzęta, "masz kota/psa? aaa, no to pozbyć się....."
          To się nazywa najmniejsza linia oporu:)
    • asfo Re: zdrowie 07.03.11, 12:18
      Po 5 dniach nie da się stwierdzić, czy wystąpiły problemy zdrowotne z powodu diety. Jakby złe wyniki były po miesiącu to można się zastanawiać.

Ciała ketonowe w moczu są normalnym zjawiskiem podczas każdej diety ograniczającej węglowodany, a ich obecność oznacza, że organizm przestawił się na spalanie tłuszczu.

Dodatkowo - nie ma diety odchudzającej, która nie obciążałaby jakoś organizmu. Godzimy się z tym jednak, bo mamy do wyboru przejściowy niedobór związany z byciem na diecie lub zdrowotne konsekwencje otyłości - więc tu już zależy, co Ci może bardziej zaszkodzić.

Można się też podratować jedząc witaminy i suplementy.
      • sweetqmka Re: zdrowie 07.03.11, 12:33
        widzę, że sami lekarze tutaj :)

oczywiście, że są diety zdrowsze od Dukana.
        ciała ketonowe w moczu to niestety nie tylko oznaka spalania tłuszczu, ale również znak, że nerki nie dają rady. i tak jak mi lekarz powiedział: to dobra dieta dla tych z dużą nadwagą (stosowanie pod kontrolą lekarza), a 15-20 kg można stracić w sposób zdecydowanie korzystniejszy dla organizmu.

róbcie co chcecie, ale badania to naprawdę niewielki koszt.

• wadera3 Re: zdrowie 07.03.11, 12:36
          Samodzielne myślenie i wyciąganie wniosków nie jest zawarowane tylko dla lekarzy:)
          • skinny_florida_bebe Re: zdrowie 07.03.11, 12:50
            to jest praktycnie niemożliwe by po tylko 5 dniach jedzenia większej ilości bialka i ograniczenia weglowodanów oraz tłuszczy wyniki by tak się drastycznie pogorszyły. Wnioski o niezdrowości ( nie wiem czy to dobre słowo) mogłabys wyciągnać gdybyś zrobiła badania przed dietą a drugie po tym tyg. wtedy mogłabyś mówić o szkodliwości diety. a skąd pewność ze wyników nie miałas złych przed dieta??!!
            nie warto czasem zby pochopnie wniosków wyciągać.
        • madzioreck Re: zdrowie 07.03.11, 19:14
          sweetqmka napisała:

> widzę, że sami lekarze tutaj :)

Nie ma powodów do złośliwości :) Lekarzem nie trzeba być, żeby wiedzieć, że 5 dni nie spowoduje niedoborów witamin czy mikro- i makroelementów. Z resztą się nie kłócę, ale na niedobory pracuje się dłuższym niewłaściwym odżywianiem, niż 5 dni.

Natomiast masz rację, że trzeba się badać, jednak szkoda, że nie zrobiłaś badań przed rozpoczęciem diety. Ona rzeczywiście nie jest dla wszystkich, jeśli ktoś ma słabsze, choć niekoniecznie zaraz chore nerki, powinien pomyśleć o innych metodach ewentualnie z wykorzystaniem elementów diety Dukana.
          Moja lekarka z kolei powiedziała, że ketony w moczu to nie jest nic nadzwyczajnego w czasie odchudzania, niezależnie od wybranej metody.
    • spejsik2 Re: zdrowie 07.03.11, 13:24
      a ptrzed robilas?
      bo takie w trakcie nie daja obrazu\
      moze mialas zle juz przed dieta?l
      • fleur23-0 Re: zdrowie 07.03.11, 15:48

pytanie jeszcze kiedy ostatnio mialas okres, jak bralam swoje skierowanie pielegniarka powiedziala zeby tydzien odczekac bo inaczej wyjda zle wyniki
      • pietnacha40 Re: zdrowie 07.03.11, 15:55
        Też jestem ciekawa ,kiedy robiłaś poprzednie badania - jakoś unikasz odpowiedzi. Nie sądzę ,żeby pięć dni diety dało złe wyniki. Coś musiało być już przedtem.Na tym forum non stop się pisze o tym,żeby się przebadać przed dietą ,a póżniej robić sobie kontrole w trakcie,więc akurat nic nowego nie wniosłaś.
    • lucjola Re: zdrowie 07.03.11, 16:45
      Z Twojego postu wyciągnę jeden wniosek. Trzeba robić sobie badania. Ale trzeba również słuchać swojego organizmu. Badania robiłam sobie przed dietą bo martwiłam się o cholesterol. Wyszedł idealnie. Następne zrobię za miesiąc.
      • ulala Re: zdrowie 07.03.11, 19:23
        Mnie też dziwi wynik.
        Nie czytałam wszystkich odpowiedzi, zatem jeśli powtórzę coś po kimś to przepraszam.

Dziwnie że tak mocno parę dni diety tak się odbiły na badaniach. I powiem coś od siebie. Tydzień temu miałam robione wszystkie badania, bo się źle czułam; mocz, krew, kał.. usg brzucha. Wyszły idealnie.. aczkolwiek w nerce jednej mam coś małego. Lekarz powiedział, że nie ma co się przejmować, bo to maleńkie i żeby za rok skontrolować, oraz polecił mi właśnie dietę Dukana. Pytam się go - czy to nerek właśnie nie obciąża, a ten odpowiedział że nie.. A co do kwasicy ketonowej, to właśnie o to chodzi! i to nie tylko w tej diecie, ale i mięsnej i ponoć Atkinsa itp.. na chłopski rozum.. nie dostarczamy tłuszczu i cukru, zatem właśnie osiągamy stan ketozy, a organizm zjada najpierw cukier, potem tłuszcz, a na koniec dopiero białko. Można sobie kupić nawet takie specjalne paski i sprawdzać czy ma się stan ketozy, kiedyś takie kupowałyśmy z koleżanką będąc na diecie mięsnej.
    • feel_good_inc Re: zdrowie 07.03.11, 19:39
      sweetqmka napisała:
      > Witam wszystkich. Jestem, a raczej byłam na Dukanie od zeszłego poniedziałku. W
      > piątek byłam na badaniach krwi i moczu- po 5 dniach diety. Wyniki nie są cieka
      > we :(

A robiłaś sobie badania PRZED rozpoczęciem diety?

> sporo niedoborów (krew),

A jak było PRZED dietą?

> a w moczu ciała ketonowe.

Heloooooł! Dieta Dukana jest dietą ketogeniczną i w moczu BĘDĄ ciała ketonowe. Czyżby doktor nie potrafił odróżnić ketozy od ketonurii?
    • pietnacha40 Re: zdrowie 07.03.11, 19:51
      dodam jeszcze,że twierdzenie ,że po pięciu dniach diety pozostały Ci jakiekolwiek nawyki jest dużą przesadą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka