Dodaj do ulubionych

potrzebuje pomocnej dłoni

19.03.11, 23:38
hej
moze któras mi pomoże co mam kupić do 1 fazy czyli w co na 100% musze sie zaopatrzyć jak najlepiej zacząć diete co z pokusami dalej co w następnych fazach jak w tm wytrwać myślę że zeby tak nie zasmiecac forum to prosze ::) o radę na @
z góry dzięki waże 120 kilo i muszeeeeeeeeeeee schudnąć plisssssssssssssss pomóżcie bo zaczynam smutki topić w ALKOHOLU!!!!
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: potrzebuje pomocnej dłoni 19.03.11, 23:50
      Przeczytaj książkę i poczytaj forum - tu naprawdę jest wszystko, co trzeba wiedzieć na początek.
    • ejot48 Re: potrzebuje pomocnej dłoni 20.03.11, 00:03
      Myślę, że przde wszystkim musisz zaopatrzyć się w 2 książki: Dukana "Nie potrafię schudnąć" i Urbaniuka " Nie potrafię schudnąć - Przepisy specjalnie dla Polaków". One krok po kroku powiedzą Ci, co i jak. A potem na forum znajdziesz mnóstwo dodatkowych przepisów, informacji, gdzie co kupić, porad... Ale najpierw przeczytaj! Jeśli jesteś zdecydowana, to ta dieta nie jest trudna, ale wymaga konsekwencji - nietykania produktów zakazanych (alkohol też do nich należy). Efekty są widoczne bardzo szybko i dają siłe do wytrwania. Powodzenia:)
    • lucjola Re: potrzebuje pomocnej dłoni 20.03.11, 10:51
      1. Podstawą jest mięso. Ja kupuję piersi z kurczaka, udka z kurczaka. Do tego wędzona makrela ( nie musi być chuda ) łosoś ( wędzony lub gotowany ) Generalnie każde mięso przyrządzam na parze. Kup sobie więc parowar. Oczywiście możesz je także gotować. Grilowane mięso wg tego co wyznaję jest niezdrowe. Chuda wersja makreli to trewal. Ale tłuszczem w rybach mamy się nie przejmować.
      2. Chuda szynka z wędlin. Chude wędliny drobiowe.
      3. Serek wiejski lekki Piątnica. Wśród serków wiejskich jest jeszcze 3 firmy, które produkują serek wiejski lekki ( 3% tłuszczu ) ale wszyscy kupują Piątnicę.
      3. Inne twarogi chude.
      4. Jodurt naturalny bez dodatku cukru, najlepiej odtłuszczony. Do wyboru masz kilka. Ja kupuję Danona i Bakomę.
      5. Znalazłam kefir odtłuszczony,
      6. Dużo jajek
      7. Słodzik, gumy do żucia słodzone słodzikiem. ( możesz ich zjeść 10 w ciągu dnia )
      8. Parafinę do spożycia kup w aptece - jeżeli koniecznie chcesz smażyć to tylko na niej.
      9. Opakowanie otrąb pszennych i owsianych.
      10. Kilka litrów wody - codziennie musisz wypić 1,5 l
      11. Kilka litrów mleka odtłuszczonego ( ja stosuję Łowicz 0,5% tłuszczu )
      • lucjola Re: potrzebuje pomocnej dłoni 20.03.11, 10:58
        Z mięs zalecanych nie polecam wołowiny, która jest droga a po ugotowaniu robi się z niej podeszwa. O koninie zapomnij, raczej jej w Polsce nie kupisz. Mój brat przegryzał posiłki kabanosami luksusowymi. Ja natomiast wieczorem jak chce mi się czegoś słodkiego to gotuję mleko, słodzę słodzikiem i dodaję 2 łyżki otrąb.
        • pietnacha40 Re: potrzebuje pomocnej dłoni 20.03.11, 12:17
          lucjola napisała:

> Z mięs zalecanych nie polecam wołowiny, która jest droga a po ugotowaniu robi s
          > ię z niej podeszwa. O koninie zapomnij, raczej jej w Polsce nie kupisz. Mój bra
          > t przegryzał posiłki kabanosami luksusowymi. Ja natomiast wieczorem jak chce mi
          > się czegoś słodkiego to gotuję mleko, słodzę słodzikiem i dodaję 2 łyżki otrąb
          > .

Nieprawda .Można w Polsce kupić koninę . Co do wołowiny należy ją długo i powoli dusić ,wychodzi pyszna. Z cebulą,w II fazie z pieczarkami i pomidorami,czy z kapustą kiszoną jak bigos. Gotowana też jest dobra,ale nie każdy kawałek się do tego po prostu nadaje. Ja kupuję wołowe gulaszowe za 17,- więc do wytrzymania. Rewelacyjne są bitki z polędwicy - szybko i smacznie,ale to najdroższe mięso .
      • majowa_kotka Re: potrzebuje pomocnej dłoni 20.03.11, 11:55
        Na parafinie smażyć nie wolno! Można ją dodawać np. do sałatek, ale tylko i wyłącznie na zimno!
    • martatm5 Re: potrzebuje pomocnej dłoni 20.03.11, 11:16
      Ja bardzo lubię pieczywo, i w zasadzie w pierwszej fazie już jadłam Dukanowy chleb, ale starałam się nie przekraczać 2-3 kromek dziennie. Do jajecznicy i na wędlinkę pycha.
      Wklejam stronkę z jakiej ja piekę chleb:
      magicznakuchnia.blox.pl/2010/04/Chleb-Dukana-lekko-zmodyfikowany.html
      Tą całą maizene kupiłam w Almie 200g -około 4zł, teraz zaopatrzyłam się na allegro i za 2,5kg zapłaciłam z przesyłką 35zł.
      Niestety nie jest to za tania dieta, ale jaka skuteczna!
      Pewnie Ci ciężko, ale to dobra pora żeby coś zmienić, idzie wiosna, potem lato pomyśl o tych wszystkich sukienkach które założysz. Czasu jest dużo, można nawet 20kg do lipca zrzucić.
      Zacznij od testu Dukana.
      Jeżeli nie znasz ang. to tu jest tłumaczenie wklejone z innego forum:

Re: Test dukana w wersji angielskiej

Postprzez alleha » 19 Cze 2010, 11:05
      ok, to ja zrobilam tlumaczenie :)

wchodzisz na strone www.dukan-diet.co.uk

po prawej stronie masz fioletowy panel 'find your true weight'. a w nim pola:
      first name - imie
      gender - plec : female-kobieta, male-mezczyzna
      your target weight - twoja wymarzona waga
      kliknij na 'change' zeby zmienic jednostki na kg
      need to loose weight fast - czy chcesz szubko schudnac? yes-tak, no -nie
      kliknij na 'calculate your true weight free'

what is your current weight - ile teraz wazysz
      your email - wpisz email

have you already followed any diets? - czy stosowalas juz jakies diety? none-zadnej, more - wiecej niz 3
      what is the most you have ever weighed jaka byla twoja najwyzsza waga? [pomijajac okres ciazy]
      after the age of 18 what is the least you ever wieghed? - po skonczeniu 18 roku zycia ile wazylas najmniej? [pomijajac okresy choroby i ciazy]
      what is your stable weight? - jaka jest twoja 'stabilna' waga (waga, ktora utrzymujesz bez trudu jedzac w zaleznosci od potrzeb, bez ograniczen)
      what is your height? - ile masz wzrostu

in your family is there a tendency tu put on weight? - czy w twojej rodzinie jest tendencja do tycia?
      how many pregnancies have you had? - ile razy bylas w ciazy?
      when you chceck what you eat do you feel you loose weight easily? = jesli kontrolujesz to, co jesz, czy masz wrazenie, ze chudniesz z latwoscia? with ease - z latwoscia, witch difficulty - z trudnosciami
      does eating less make you feel tired? - czy ograniczenie jedzenia sprawia, ze czujesz sie zmeczona?
      lets asses your bone structure - sprawdzmy jaka masz budowe kosci. zlap lewy nadgarstek pomiedzy prawy kciuk i prawy palec wskazujacy. the thin bone structure - 'chude' kosci (jesli palce zachodza na siebie), normal bone structure - 'normalane kosci' (jesli konce twoich palcow tylko sie dotykaja), heavy bone structure - 'ciezkie' kosci (jesli miedzy twoimi palcami jest przerwa)

date of birth - data urodzenia. year-rok, month-miesiac, day-dzien
      choose your username = wybierz nazwe uzytkownika
      your password - haslo - uzyj tylko liter i cyfr
      password confirmation - powtorz haslo

POWODZENIA!
      • kas-ikc Toż to CHLEB KLARY!!! 20.03.11, 16:20
        Przepis z podanego linku to znany już u nas wcześniej Chlebek Klary. Klara nie opatentowała go i teraz inni uważają się za autorów (!!!)
        • laluna1111 houdiridi 22.03.11, 17:49
          cześć!
          Ja dziś zaczełam i u mnie też liczba trzycyfrowa...
          Ale nie martw się, możemy razem zacząć. Niewiem czy już zaczęłaś, jeśli nie to zapraszam. Napewno razem będzie rażniej.
          Też zaczełam od serka chudego, potem sałatka z tuńczyka (tuńczyk ,2 jajka, korniszon), na obiad pierś z kurczaka. Na kolację planuję kawałek tilapi got w parze w sosie jogurtowym. Oczywiście woda (już ścieżkę do toalety wydeptałam :)), kawa, herbata. Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka