Dodaj do ulubionych

II FAZA - kilka pytań...

31.03.11, 10:28
może dla niektórych z Was moje pytania będą dziwne hihi ale dopiero zaczynam, od 4dni mam fazę I i 1,5 kg mniej :) ile dni najlepiej trzymać tę I fazę? wiem że do 10 max, a II faza - jak najlepiej? 1/1 czy 5/5? jak jest najskuteczniej? i jeszcze czy wszystkie warzywa można jeść? wiem że marchewka i burak do jednego posiłku, a inne można do woli? (brokuł? kalafior? w książce nie było o nich mowy a wiem że jecie bo przeglądałam wasze przepisy) i jeszcze przyprawy? wszystkie? a tzatziki? do przyprawy dodajemy ogórka i serek - bardzo to lubię, świetny dodatek do mięs latem na grilla, z góry dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • rene1231 Re: II FAZA - kilka pytań... 31.03.11, 15:17
      I faze zastosowałam wg wyliczeń z ankiety.Wyszło mi 7 dni,teraz ide 5/5 jak dla mnie to jest odpowiedni system.Co do tzatzików to ja robie tak-jogurt grecki( 0%,lub 2% ) zależy jaki znajde,jak mam P to daje ząbek czosnku sól i pieprz (sól w minimalnych ilościach).Jak mam dni P+W to dodaje ogórka.
      Wogóle to z warzywami ide na całość,surówki,bigos,zupy.....
    • lucjola Re: II FAZA - kilka pytań... 31.03.11, 17:14
      Ja żeby nie zaburzyć sobie rytmu tygodnia stosuję fazę 3/4 czyli poniedziałek wtorek i środę tylko proteiny a czwartek, piątek sobotę i niedzielę proteiny + warzywa. Nie ma takiego cyklu w książce ale polecam, bo nie muszę się zastanawiać co mam jeść w który dzień. I też chudnę. Zdecydowałam się też na taki rytm ze względu na to, że zawsze w sobotę i niedzielę mogę zaszaleć w kuchni. Potrawy z fazy P są dla mnie zbyt monotonne; z warzywami można zaszaleć. Jeżeli chodzi o wydłużanie fazy P - to raczej nie polecam. Faza P jak dla mnie jest bardzo monotonna a to co do każdej diety zniechęca najbardziej to monotonia. 5 dni to maximum jak dla mnie. Schudniesz i tak. Ja zrzuciłam połowę tego co miałam zrzucić w 31 dni :) I uważam, że to za szybko. Gdybym rzuciła dietę w tej chwili - jestem niemal pewna, że w przeciągu miesiąca mój organizm "nadrobi" straty.
      Jeżeli chodzi o marchew i buraki to ja pamiętam z pierwszych zaleceń Dukana jako zabronione w fazie II. I stosuję je raczej "od święta". To właśnie brokuł, kalafior, pomidory i ogórki są zalecane w II fazie jako warzywa podstawowe. I marchew i buraki nie do jednego posiłku - jeżeli już.
      • madzioreck Re: II FAZA - kilka pytań... 31.03.11, 20:38
        > Jeżeli chodzi o marchew i buraki to ja pamiętam z pierwszych zaleceń Dukana jak
        > o zabronione w fazie II.

Nie są zabronione, tylko dopuszczalne - czyli jemy je w małej ilości i stosujemy takie zasady, jak dla innych produktów tolerowanych, jeśli słabo chudniemy lub mamy zastój - odstawiamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka