Dodaj do ulubionych

Wyciskanie potów.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 15:01
Piszę z zapytaniem, jak to jest z poceniem się podczas wysiłku.
Jeżdżę rowerem terenowym. Taką formę ruchu wybrałam do zrzucenia nadwagi. Schudłam 20 kg i już więcej nie potrzebuję chudnąć, tylko kilka razy w tygodniu jeździć dla utrzymania wagi.
Ważę 65 kilo przy wzroście 167 cm.
Zauważyłam, że mimo iż jeżdżę według Pani zaleceń- równomiernie, bez większego wysiłku- raz bardzo się pocę, a innym razem wcale. Nieraz już po 20 minutach jestem mokra, a innym razem po godzinie lub wcale. Jazda trwa zawsze półtorej godziny.
Od czego to zależy i..... przede wszystkim, czy ma to jakikolwiek związek z ilością spalanych kalorii. Czy pocąc się więcej spalam, mimo że trening jest zawsze w umiarkowanym tempie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Miśka Re: Wyciskanie potów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 21:41
      Czy mogę liczyć na odpowiedź:)
      • Gość: inferno Re: Wyciskanie potów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 16:11
        A może to kwestia temperatury?
        • Gość: Miśka Re: Wyciskanie potów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 20:54
          Nawet jeśli to chciałabym jednak wiedzieć czy pocenie sie lub nie, robi różnicę w spalaniu kalorii.
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Wyciskanie potów. 27.04.11, 15:42
      Jeśli za każdym razem trening robi Pani w takim samym tempie i z takim samym obciążeniem ilość spalonych kalorii jest taka sama. To czy poci się Pani bardziej czy mniej zależy od tego w jakich warunkach Pani ćwiczy. Proszę pamiętać, że zadaniem potu jest ochłodzenie ciała. Być może więc jednym razem temperatura w pomieszczeniu jest niższa innym wyższa, czy też ubiór jest lżejszy bądź grubszy. Także jeśli w czasie treningu pije Pani cały czas wodę, organizm będzie miał substrat do szybkiej produkcji potu. Jeśli pije Pani mało, także ilość "mokrego" potu będzie mniejsza. Oznacza to, że ilość wody w nim się zmniejszy, będzie on bardziej "skoncentrowany". To jednak czy poci się Pani mniej, czy bardziej nie ma wpływu na efektywność treningu czy liczbę spalonych kalorii. Zachęcam do lektury poniższych artykułów:

Nadmierna potliwość
      Sauna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka