calpirosa 05.06.11, 17:25 wczoraj w aptece pani powiedziała mi z enie powinno sie uzywac słodzikow ( chyba ze zalecane przez lekarza) bo sa naprawde niezdrowe , teraz sama juz nie wiem jaka dawka dzienna nie jest szkodliwa? co o tym myślicie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
kobieta1985 Re: znowu slodzik 06.06.11, 11:52 wiadomo że nie zdrowe, ale dieta dukana bez słodzików? wyobrażasz sobie? chyba że ktoś na prawdę nie lubi słodkiego, jaka ilość nie wiem, ja używam baaaaaardzo dużo, 5 herbatek dziennie plus 2 kawy po 4 tabletki już mamy 28 tabletek. dodatkowo jakiś dukanowy deserek codziennie musi być, łyżka lub dwie słodziku w proszku, więc nie wiem... jak skończę 3 fazę wracam do cukru, myślę że słodzik jest szkodliwy jak się go używa w takich ilościach jak ja ale np parę lat.... Link Zgłoś
pietnacha40 Re: znowu slodzik 07.06.11, 15:34 Czy Ty przypadkiem nie uwierzyłaś ,że po przejściu III fazy można "wszystko" i nie grozi Ci jojo ? Z tego co piszesz wynika,że nie masz zamiaru zmienić złych nawyków,tylko schudnąć i radośnie wrócić do cukru .Hmmmmm............ Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: znowu slodzik 06.06.11, 13:31 Ja się odzwyczaiłam od słodzenia kawy czy herbaty, zresztą posłodzone słodzikiem mi nie smakują. A co do innych słodkości- akurat produkuję takie, które tego słodzika mają tyle co kot naplakał (wychodzi 1/3 łyżki dziennie...). Link Zgłoś
kobieta1985 Re: znowu slodzik 06.06.11, 17:43 też było mi ciężko przyzwyczaić się do słodzika, ale to jest tylko kwestia czasu, a całkiem bez niczego by mi przez gardło nie przeszło.... Link Zgłoś
feel_good_inc Re: znowu slodzik 07.06.11, 14:02 calpirosa napisała: > wczoraj w aptece pani powiedziała mi z enie powinno sie uzywac słodzikow ( chy > ba ze zalecane przez lekarza) bo sa naprawde niezdrowe , teraz sama juz nie wie > m jaka dawka dzienna nie jest szkodliwa? co o tym myślicie? No ale ta pani to miała na potwierdzenie swoich słów jakieś wyniki badań, czy tylko tak sobie powtarzała zasłyszaną bzdurę w stylu "to jest sztuczne, więc musi szkodzić"? Link Zgłoś
ejot48 Re: znowu slodzik 07.06.11, 14:19 Powtórzę pytanie Madzioreck z jakiegoś wątku- a cukier to niby nieszkodliwy jest? Najbardziej szkodliwy to jest chyba brak umiaru... Parcie na słodkie mam od półtora miesiąca, codziennie jakieś ciacho dukanowe, na szczęście nie słodzę napojów, więc wychodzi mi tak 6-12 tabletek słodzika dziennie. Tak naprawdę to marzy mi się łyżeczka miodu, ale jak dalej będę chudnąć w takim powolnym tempie, to w 2011 już go nie spróbuję:( . Przeboleję, bo już nie wyglądam jak Kubuś Puchatek:) Link Zgłoś
milamilka Re: znowu slodzik 07.06.11, 15:57 Ja czytałam, ze nie ma żadnego potwierdzenia w badaniach na temat szkodliwości słodzików. Gdyby były szkodliwe nie były by dopuszczone do sprzedaży! Link Zgłoś
madzioreck Re: znowu slodzik 07.06.11, 20:05 > Ja czytałam, ze nie ma żadnego potwierdzenia w badaniach na temat szkodliwości > słodzików. Bo nie ma. Aspartam jest metabolizowany na jakieś dwa białka i coś tam jeszcze, czego więcej powstaje po zjedzeniu niektórych owoców... metanol, zdaje się. Nie wiem, jak pozostałe substancje słodzące, najbardziej neutralny jest ponoć acesulfam K. W każdym razie śmiercionośności ani powodowania raka nigdy nie dowiedziono. > Gdyby były szkodliwe nie były by dopuszczone do sprzedaży! A to już nie jest takie oczywiste - wiele rzeczy, które są dopuszczane do sprzedaży, jest szkodliwych, i to wśród tzw. zwykłego jedzenia, które jedzą również ci, co tak głośno krzyczą o szkodliwości słodzików. Grzmią o aspartamie, a nie widzą utwardzanych tłuszczy trans w słodyczach i wpieprzają margarynę... Ale weź taką Meridię, ile czasu była sprzedawana w aptekach. Więc akurat tym, co jest dopuszczone, bym się nie sugerowała tak w szerszym zakresie :) Link Zgłoś
imasumak Re: znowu slodzik 10.06.11, 11:24 Badania były przeprowadzane i dowodziły szkodliwości słodzika. Niestety za produkcją i sprzedażą aspartamu stoi potężne lobby producentów żywności, napoi i leków, które naturalnie robi wszystko, żeby blokować rozwój badań klinicznych. Podobnie jest w przypadku właśnie margaryny, o której wspomniałaś. Jasne, że dopóki nie ma potwierdzonych badań, to nie ma mowy o oficjalnej opinii na temat szkodliwości aspartamu i pozostaje liczyć tylko na rozsądek ludzi. Ale jak czytam, ile niektórzy są wstanie przyjąć tego świństwa, to widzę, że o zdrowym rozsądku nie ma mowy. Link Zgłoś
milamilka Re: znowu slodzik 10.06.11, 12:25 To daj linka do tych badań bo ja czytałam wprost przeciwne. A propo's ilości słodzików przy szkodliwości samej diety Dukana jakie to ma znaczenie ;) Link Zgłoś
imasumak Re: znowu slodzik 10.06.11, 11:30 ejot48 napisała: Powtórzę pytanie Madzioreck z jakiegoś wątku- a cukier to niby nieszkodliwy jest? To akurat nie jest argument. Szkodliwość cukru nie może dowodzić nieszkodliwości aspartamu ;) Ale racja - najbardziej szkodliwy jest brak umiaru - zarówno jeśli chodzi o cukier, jak i aspartam. Link Zgłoś
wrozka.remiza Re: znowu slodzik 07.06.11, 20:53 czy szkodliwy - nie wiem, ale mnie odrzuca, wole nie jeść słodkiego niż wcinać słodycze ze słodzikiem. Sernik, który wszyscy wychwalają dwa razy wylądował w koszu - obrzydliwy posmak w ustach nie do przejścia, a chęć na słodkie była ogromna. I nie, w moim przypadku nie da się przyzwyczaić. No nie da się. Słodzik=bleeee. Rano potrzebuję słodkiej kawy, więc przez pierwsze dwie fazy słodziłam 2 tabletkami słodzika (tylko w tej formie i tylko raz dziennie był do przyjęcia), od trzeciej fazy słodzę jedną płaską łyżeczką cukru trzcinowego. Link Zgłoś
robak.rawback Re: znowu slodzik 07.06.11, 21:06 hmm z ta szkodliwoscia to sie nie dojdzie - cukier to niby biala smierc (no i chyba uzaleznia?) a dopuszczony do sprzedarzy i produkty z nim zachwalane jako dajace wiele energii i takie tam -np nutella i inne. ja osobiscie mam paskudny posmak w ustach po slodziku i uwazam ze jest niezdrowy ale tez zrobie z nim jakis sernik i tak, i zobacze jak mi idzie. najwyzej wyrzuce Link Zgłoś
ejot48 Re: znowu slodzik 07.06.11, 22:32 Słodzik słodzikowi nierówny. Ja uzywam z sacharynianem, aspartam do wypieków nie bardzo, na smak nie narzekam ani ja, ani rodzina. Link Zgłoś
wrozka.remiza Re: znowu slodzik 08.06.11, 10:55 ejot48 napisała: > Słodzik słodzikowi nierówny. masz rację, ale dla mnie każdy jest okropny :/ i nie do przełknięcia. Link Zgłoś
milamilka Re: znowu slodzik 08.06.11, 21:48 To wszystko zależy jaki słodzik, mam w tabletkach który jest niesmaczny, ale mam też w pudrze taki do pieczenia i nie ma posmaku. Ja słodziku uzywam od wielu wielu lat bo od lat nie używam cukru, natomiast słodzę herbatę i desery, czyli używam ok 1-2 tabletki dziennie i ze dwie łyżeczki pudru, tyle co nic. Jestem zdrowa i jakoś mi przez te pewnie z 10 lat nie zaszkodził :) Link Zgłoś
ostryga11 Re: znowu slodzik 08.06.11, 12:11 Życie jest szkodliwe! A jednak żyjemy... A poważnie mówiąc w nadmiarze wszystko szkodzi - np. owoce niby takie zdrowe, polecane przez dietetyków, a co za dużo to niezdrowo. Tłuszcz - niby niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania np. dzieci a nas skazał na miesiące dietowania :-) etc. Tak więc nie przejmuję się gadaniem o szkodliwości tego czy tamtego, używam, ale z umiarem. A po zakończeniu III mam zamiar używac także innych , niby szkodliwych rzeczy, np. cukru, tłuszczu, owoców, też z umiarem :-) Link Zgłoś
ewilek2 Re: znowu slodzik 08.06.11, 19:23 ja używam słodzika sussina gold . Nadaje się do wypieków i gotowania i to co najważniejsze jest SMACZNY. SŁodzone nim potrawy smakują jak z prawdziwym cukrem . Inne słodziki które wcześniej używałam, wywaliłam w cholerę, miały posmak chemii a niektóre wręcz goryczki. Co do szkodliwości - na pewno zdrowy w 100% nie jest. Ale przy obecnej ilości chemii w produktach to już chyba "pikuś". Zresztą w świecie nauki zdania też co do ich szkodliwości są podzielone i to skrajnie. Faktem jest, że gdyby były niezbite dowody na ich bardzo negatywny wpływ na organizm to musiały by być wycofane z przemysłu spożywczego Ja bez słodziku i "słodkich" deserków nie wyobrażam sobie tej diety, zresztą żadnej innej też :) Link Zgłoś
imasumak Re: znowu slodzik 10.06.11, 16:48 ewilek2 napisała: Faktem jest, że gdyby były niezbite dowody na ich bardzo negatywny wpływ na organizm to musiały by być wycofane z przemysłu spożywczego Tak? A co powiesz o cukrze, soli, alkoholu, margarynie i papierosach? Są niezbite dowody na ich szkodliwość, a nadal świetnie się maja na rynku. Link Zgłoś
kaludyna Re: znowu slodzik 08.06.11, 19:34 Tłuszcz - niby niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania np. dzi > eci a nas skazał na miesiące dietowania To jest niestety bledne myslenie, bo tluszcz sam w sobie nie tuczy! Sa diety gdzie sie je 100% kalorii z tluszczu i traci wage nawet. A gdybysmy opdpowiednio jedli 100% kalorii z weglowodanow, a do tego troche przesadzili z ich iloscia to bywmy tyli na potege. Bo to nie zjadany tluszcz odklada nam sie w formie naszego tluszczowych zapasow, ale nadmiar wegli wlasnie. Tluszcz jest wysokokaloryczny i przez to moze byc tuczacy i szkodliwy ale dopiero w polączeniu z weglowodanami, zwlaszcza z ich nadmiarem. Link Zgłoś
imasumak Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęście, 09.06.11, 17:57 jest coś takiego jak DIABEX I EKSTRA LINE. Sa to całkowicie naturalne słodziki, dopuszczalne w diecie Dukana. Link Zgłoś
imasumak Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 09.06.11, 17:57 A j jeszcze - można je używać również do gotowania i pieczenia. Link Zgłoś
imasumak Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 09.06.11, 23:46 Nie mam teraz czasu, żeby się rozpisywać, ale na początek polecam ten film. Link Zgłoś
madzioreck Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 00:39 Film można znaleźć, na co się chce. Sorry, ale dla mnie to demagogia. Piszą o wytwarzaniu metanolu... przeczytaj, co napisałam powyżej na temat tego, kiedy jeszcze on powstaje. Nie pijmy wina i soku pomidorowego, bo wtedy też powstaje metanol. Nie dowiedziono, jakoby aspartam powodował raka. Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 11:55 madzioreck napisała: > Film można znaleźć, na co się chce. Sorry, ale dla mnie to demagogia. Piszą o w > ytwarzaniu metanolu... przeczytaj, co napisałam powyżej na temat tego, kiedy je > szcze on powstaje. Nie pijmy wina i soku pomidorowego, bo wtedy też powstaje me > tanol. > Nie dowiedziono, jakoby aspartam powodował raka. Ależ dowiedziono. U szczurów. Przy kosmicznych stężeniach (bodaj 1000x dzienna dawka). Gorzej tylko, że szczury karmione aspartamem... żyły dłużej od tych karmionych cukrem i były w generalnie lepszej kondycji, a autopsji na nich dokonano po naturalnej śmierci, więc nie wiadomo, czy większa liczba nowotworów nie była spowodowana starszym wiekiem osobników. No i pozostaje jeszcze kwestia innego profilu enzymatycznego - człowiek aspartam metabolizuje, u szczurów odkłada się on w tkankach, więc tak naprawdę niczego nie udowodniono. Link Zgłoś
imasumak Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 12:00 feel_good_inc napisał: Ależ dowiedziono. U szczurów. Przy kosmicznych stężeniach (bodaj 1000x dzienna dawka). Szczury dostawały dawkę adekwatną do dawki ludzkiej, czyli wielokrotnie mniejszą. Link Zgłoś
imasumak Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 12:04 A całe nieporozumienie co tej dawki wzięło się z fragmentu tego artykułu: Naukowcy z Fundacji Ramazziniego przeprowadzili badanie na szczurach. Obserwowali gryzonie przez 159 tygodni. W tym czasie podawali im pożywienie zawierające aspartam w dawkach imitujących dzienne spożycie tego związku przez ludzi. Szczury podzielono na kilka grup w zależności od przyjmowanej dawki. Związek ten wywołał u szczurów chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory (szczególnie nerek u samic i nerwów obwodowych u samców), nawet jeśli spożywały mniejsze dawki niż dozwolone w przemyśle spożywczym dla ludzi. Link Zgłoś
ejot48 Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 12:30 A kto sponsorował te badania? Tak mi się wydaje, że mogło to być n.p. lobby producentów cukru... Link Zgłoś
imasumak Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 13:12 Nie wiem kto, aż tak się tym nie interesowałam. Jednak takim myśleniem można wpędzić się w kozi róg - bo nawet jeśli te badania były sponsorowane przez producentów cukru, nie oznacza to, że aspartam nie jest szkodliwy. Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 13:42 imasumak napisała: > Nie wiem kto, aż tak się tym nie interesowałam. Jednak takim myśleniem można w > pędzić się w kozi róg - bo nawet jeśli te badania były sponsorowane przez produ > centów cukru, nie oznacza to, że aspartam nie jest szkodliwy. en.wikipedia.org/wiki/Aspartame_controversy#Ramazzini_studies Jednym zdaniem: nauki nie uprawia się przez organizowanie konferencji naukowych. Link Zgłoś
a.agena Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 13:35 imasumak napisała: > Związek ten wywołał u szczurów chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory (szczególnie nerek u > samic i nerwów obwodowych u samców), nawet jeśli spożywały mniejsze dawki niż > dozwolone w przemyśle spożywczym dla ludzi. Ale tego, że szczury laboratoryjne niezależnie od tego, czym są karmione i czym się na nich eksperymentuje, zdychają wcześniej, chorują na rozliczne nowotwory, to już zapomniano dodać... a.a Link Zgłoś
imasumak Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 14:23 Dziewczyny, ja wam nie zabraniam jeść aspartamu. Możecie się pocieszać, że nie ma oficjalnych dowodów na jego szkodliwość. Ja jednak stoję na stanowisku, że skoro tylu ludzi zaobserwowało jego negatywne działanie, to coś w tym musi być i wolę być ostrożna. Link Zgłoś
pietnacha40 Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 15:17 w jednym na pewno słodzik Wam szkodzi - nie odzwyczaja od cukru , a większość z Was ,właśnie przez cukier ma problemy z wagą . Link Zgłoś
kaludyna Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 15:54 doskonale podsumowanie, no i sama prawda niestety. Link Zgłoś
madzioreck Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 21:43 Cała albo i nie... jeśli ktoś jest uzależniony od cukru, to jest i nie dyskutuję. Mnie jednak nie cukier upasł, nie słodycze, tylko ogólny nadmiar żarcia, wcale nie słodkiego. Nie uważam więc, że posłodzenie sobie 2 czy 3 kaw dziennie pastylką coś tu zmienia - u mnie konkretnie. No i każdy decyduje, czy chce panować nad jedzeniem, czy aby jedzenie panowało nad nim. Ale nie mieszajmy tego z rakiem. Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 23:39 pietnacha40 napisała: > w jednym na pewno słodzik Wam szkodzi - nie odzwyczaja od cukru , a większość z > Was ,właśnie przez cukier ma problemy z wagą . Tak was poczytuje i troche dziwie sie tej manii slodzikowej. Odstawilem slodzenie , dozuje sobie owoce, robiac dni czysto warzywno - bialkowe (mam wlasna diete laczaca co najlepsze z innych ;) ). Teraz jak jem jablko, czy kiwi to az zatykam sie jego slodycza..... Jak juz przycisnie mnie na typowo slodkie - to wtedy korzystam z miodu - najczesciej dodaje troche do twarogu, zalewam kefirem naturalnym - i mam pyszny rozpustny slodki przysmak. "slodkie" jest zawsze swiadoma decyzja, a nie wchlaniane przy okazji zaspokajania pragnienia itp. Link Zgłoś
madzioreck Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 11.06.11, 01:35 > Tak was poczytuje i troche dziwie sie tej manii slodzikowej. (...) > "slodkie" jest zawsze swiadoma decyzja, a nie wchlaniane przy okazji zaspokajan > ia pragnienia itp. No widzisz, a ja się dziwię "przyciskaniu" na słodkie ;) I żadne przy okazji, moją kawę piję dla smaku, i czasem mam ochotę na gołe latte, a czasem na lekko słodkie latte. Jedni lubią miód, drudzy ciastka, a inni słodkie latte ;) Zastanawiam się, czy ktokolwiek słodzi herbatę przypadkiem, aby wchłonąć ten cukier "przy okazji". Pragnienie zaspokajam innymi płynami, np. mlekiem lub wodą :) Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 11.06.11, 06:37 madzioreck napisała: > > Tak was poczytuje i troche dziwie sie tej manii slodzikowej. > (...) > > "slodkie" jest zawsze swiadoma decyzja, a nie wchlaniane przy okazji zasp > okajan > > ia pragnienia itp. > > No widzisz, a ja się dziwię "przyciskaniu" na słodkie ;) I żadne przy okazji, m > oją kawę piję dla smaku, i czasem mam ochotę na gołe latte, a czasem na lekko s > łodkie latte. Jedni lubią miód, drudzy ciastka, a inni słodkie latte ;) Ale mnie troche dziwi to ciagle wyciaganie roznych przepisow umozliwiajacych robienie niskokalorycznych odpowiednikow roznych slodkosci. Faktycznie mam wrazenie ze jest to szykowanie rozmaitych srodkow zastepczych w oczekiwaniu na dzien, gdy bedzie juz mozna sobie pofolgowac z kopiowanym autentykiem. >Zastana > wiam się, czy ktokolwiek słodzi herbatę przypadkiem, aby wchłonąć ten cukier "p > rzy okazji". Wiele osob. Po prostu gorzka czarna herbata niskiej jakosci bez cukru jest niesmaczna. > Pragnienie zaspokajam innymi płynami, np. mlekiem lub wodą :) A wiekszosc ludzi slodzona herbata, slodkimi napojami gazowanymi, kompotami lub sokami czy nektarami "zdrowymi" z kartonow. Link Zgłoś
madzioreck Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 11.06.11, 16:11 > Ale mnie troche dziwi to ciagle wyciaganie roznych przepisow umozliwiajacych ro > bienie niskokalorycznych odpowiednikow roznych slodkosci. Faktycznie mam wrazen > ie ze jest to szykowanie rozmaitych srodkow zastepczych w oczekiwaniu na dzien, > gdy bedzie juz mozna sobie pofolgowac z kopiowanym autentykiem. No wtedy jest problem, faktycznie. Chociaż mnie tez się zdarzyło zrobić kilka razy sernik. Przez 7 miesięcy. Teraz również zdarza mi się zjeść coś słodkiego, bardzo rzadko. Jeśli natomiast ktoś nie może żyć bez codziennej porcji słodkości, to faktycznie słodzik problem maskuje, a nie rozwiązuje :( > Wiele osob. Po prostu gorzka czarna herbata niskiej jakosci bez cukru jest nie > smaczna. Wysokiej jakości, nawiasem mówiąc, też jest niesmaczna, choć to już rzecz gustu ;) Ale w dalszym ciągu trudno mówić o przypadku (czepiam się słówek, wiem ;)) Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 12.06.11, 00:18 madzioreck napisała: > > Ale mnie troche dziwi to ciagle wyciaganie roznych przepisow umozliwiajac > ych ro > > bienie niskokalorycznych odpowiednikow roznych slodkosci. Faktycznie mam > wrazen > > ie ze jest to szykowanie rozmaitych srodkow zastepczych w oczekiwaniu na > dzien, > > gdy bedzie juz mozna sobie pofolgowac z kopiowanym autentykiem. > > No wtedy jest problem, faktycznie. Chociaż mnie tez się zdarzyło zrobić kilka r > azy sernik. Przez 7 miesięcy. Teraz również zdarza mi się zjeść coś słodkiego, > bardzo rzadko. Jeśli natomiast ktoś nie może żyć bez codziennej porcji słodkośc > i, to faktycznie słodzik problem maskuje, a nie rozwiązuje :( Dlatego sadze, ze lepsza jest zmiana przyzwyczajen przy okazji przeprowadzanej kuracji i sporadyczne spozywanie slodkiego, z nastawieniem - jem slodkie, musze to uwzglednic i spalic w najblizszym czasie. > > > Wiele osob. Po prostu gorzka czarna herbata niskiej jakosci bez cukru jes > t nie > > smaczna. > > Wysokiej jakości, nawiasem mówiąc, też jest niesmaczna, choć to już rzecz gustu > ;) Ale w dalszym ciągu trudno mówić o przypadku (czepiam się słówek, wiem ;)) Przypadek jest wtedy, gdy slodkosc jest ewidentnie czyms bardzo ubocznym przy wybieraniu danego napoju czy pokarmu. Zwlaszcza w napojach dominuja smaki uwypuklane cukrem - pijemy zeby zaspokoic pragnienie a wchlaniamy ubocznie sporo cukru, czesto nie zwracajac na ten fakt uwagi. Szczegolnie, gdy cos jest np. kwasne - herbata z cytryna czy "soki". Pracuje razem z mlodymi ludzmi i widze ile cukru wchlaniaja w roznych colach itp, wypijanych "wiadrami" zwlaszcza w czasie upalow. Co do "niesmacznosci" dobrej czarnej herbaty - to sprawa polega wylacznei na przyzwyczajeniu - czegos brakuje, bo przyzwyczailismy sie do komponowania jaj z cukrem. Pije oolongi o roznych stopniach fermentacji, Pu Erh fermentowane i nie, zielone i biale. W zadnej nie czuje checi poslodzenia bo sa to dla mnie nowe smaki gdzei nie nabylem przyzwyczajenia aby slodzic. Lepsze czarne rowniez mi smakuja, ale caly czas czuje, ze odrobina cukru podkreslilaby smak, nadala wieksza glebie. Link Zgłoś
madzioreck Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 12.06.11, 11:54 > Co do "niesmacznosci" dobrej czarnej herbaty - to sprawa polega wylacznei na pr > zyzwyczajeniu - czegos brakuje, bo przyzwyczailismy sie do komponowania jaj z c > ukrem. Czasem pewnie tak. Ale nie zawsze - ja nie lubię gorzkiej herbaty tak samo, jak nie lubię kwasu chlebowego, owsianki na wodzie i kaszy manny. Nie lubię i już. Ale kawę gorzka piję równie często jak słodką, bo to są dwa różne smaki dla mnie i oba lubię :) Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 12.06.11, 12:04 madzioreck napisała: > > Co do "niesmacznosci" dobrej czarnej herbaty - to sprawa polega wylacznei > na pr > > zyzwyczajeniu - czegos brakuje, bo przyzwyczailismy sie do komponowania j > aj z c > > ukrem. > > Czasem pewnie tak. Ale nie zawsze - ja nie lubię gorzkiej herbaty tak samo, jak > nie lubię kwasu chlebowego, owsianki na wodzie i kaszy manny. Nie lubię i już. > Ale kawę gorzka piję równie często jak słodką, bo to są dwa różne smaki dla mn > ie i oba lubię :) Dobra czarna herbata i do tego prawidlowo zaparzona nie jest gorzka :) Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 12.06.11, 12:22 Link do oryginalu jednej z takich herbat a ponizej tlumaczenie (prosze o wybaczenie, tylko google translator). Nie podaje linku do polskiego sklepu, zeby nie wycieto mnie za spam www.yunnansourcing.com/store/product.php?id_product=1661 [img]https://i4.photobucket.com/albums/y101/teefanatiker/black_tea/2010F_imperial_mojiang_gold_1.jpg[/img] To rzadkie i piękne herbaty mogą być dokonywane jedynie z pierwszym przypływie herbaty wiosna (marzec), pobranych z plantacji krzewów z siedzibą w dziedzinie Mojiang Simao. Wiosna kolor herbaty w liściach są mniejsze rozmiary i bardziej aromatyczne niż później zbiorów. Herbata jest starannie przetworzone, aby zachować jej piękny wygląd i straży jej subtelny smak trzciny cukrowej i słodu. To jest niesamowite i rzadkie herbaty z wyglądu i smaku, że będzie oślepiać alkoholika! Poleć za pomocą 85-90C wody do warzenia tego wspaniałego herbaty. Wash raz krótko (5 sekund), a następnie wypić kolejnych wlewach. Zachowaj czasy wlewu początkowo bardzo krótkie! Czas żniw: marzec 2011 Powierzchnia zbiorów: Mojiang Town, Simao Prefektura Yunnan Link Zgłoś
madzioreck Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 12.06.11, 13:40 No bez jajec, nie wytnę Cię, jesteś w końcu bywalcem :) Dawaj linka, zaplułam się przy oślepianiu alkoholika :D A, no i ja jednak miałam na myśli zwykłą, dostępną w sklepach czarną herbatę, a nie jakieś cuda na kiju :P Ale daj linkę, poczytam sobie :) Link Zgłoś
ejot48 Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 12.06.11, 13:56 Kocham translatory:) Dzięki za dawkę radości. Wracając do słodzika - nigdy nie słodziłam żadnych napojów, poza kawą i herbatkami owocowymi pijam i pijałam tylko wodę, słodyczy zażywałam sporadycznie - ciasto na jakąś okazję, chlebek z miodem na śniadanie (raz na jakiś czas), miód dodawany do mięs, orzechy w czekoladzie lub princessa w górach na szlaku - myślę, że nie miałam żadnych objawów słodkoholizmu. Dopiero od półtora miesiąca nie mogę sobie słodkiego odmówić, zwłaszcza w dni P, tak więc dieta obudziła we mnie te potrzeby, cholera, innego wytłumaczenia nie widzę! Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 12.06.11, 22:05 Widocznie organizm pozbawiony doplywu systematycznych waskich strumyczkow slodkosci co jakis czas wymusza uzupelnienie cukrow. Moj organizm nauczyl sie, ze owoce to rowniez slodycze :) Nigdy nie odbieralem ich tak slodko jak obecnie. Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 12.06.11, 21:57 Link byl nad obrazkiem. powtarzam osobno www.yunnansourcing.com/store/category.php?id_category=5 Ja preferuje Pu Erh - ten sklep ma najlepszy wybor. Jesli chodzi o Polske, to polecam (osobiscie zamawialem sporo razy, zanim zaczalem kupowac bezposrednio z Chin) eherbata.pl/gatunki/3 Zauwazcie, ze maja TEGOROCZNE zielone herbaty. Krolestwo swiata to ta herbata eherbata.pl/produkt/opis/166 Translatory bardzo mi pomagaja , chociaz tworza czesto zagadki. Nie mam pojecia, co ma oznaczac czesto powtarzajace sie "jaskółki na podniebieniu" przy opisie smaku wielu herbat :) Dziekuje za uznanie za bywalca, mimo, ze niedawno zaczalem tu zagladac, stwierdziwszy, ze moja dieta ma juz sporo elementow wspolnych z dukanowa, a i sporo z niej moge rowniez jeszcze wykorzystac. Link Zgłoś
a.agena Re: Słodziki z aspartamem to syf, ale całe szczęś 10.06.11, 21:46 Wiem. Tylko nie lubię, jak nadmiernie przeciąża się jedno miejsce. a.a Link Zgłoś