Dodaj do ulubionych

suszone banany

IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.12, 12:34
okazało się że niedobre dla osób odchudzających się a ja właśnie zjadłam sporą miseczkę bo zachciało mi się słodyczy głód na czekoladę niezaspokojony a kalorie zjedzone jak przy czekoladzie całej i na co mi to było
Obserwuj wątek
    • magia44-net Re: suszone banany 17.01.12, 14:38
      ta jedna miseczka nie zaszkodzi :) a dlugo sie odchudzasz jaka stosujesz diete i ile juz schudlas? Sory ze tyle pytan ale tez jestem na diecie i stad te pytania:)
      • Gość: aga Re: suszone banany IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.12, 15:28
        moje słabości są silniejsze ode mnie więc długo na diecie nie wytrzymuję, ja takowej diety nie stosuję po prostu jem mniej unikając potraw mącznych słodyczy, a co do tych bananów to zjadłam 30 dkg a wyczytałam że 10 dkd to przeszło 300 kcl teraz jak coś zjem to najpierw wyszukam i zobaczę czy lepiej zjeść batonika czy suszone owoce które nie zastąpią ochoty na słodycze a mają więcej kalorii niż batonik
        • magia44-net Re: suszone banany 17.01.12, 21:48
          jak zjesz kawelek czekolady to nic zlego tego organizm tez potrzebuje:) Ja w ciagu tygodnia schudlam 3kg zobaczymy jak dalej dam rade;)
          Zycze Tobie i sobie powodzenia:) pisz jak Ci idzie
    • rotkaeppchen1 Re: suszone banany 18.01.12, 08:51
      2-3 kawalki dobrej, zdrowej czekolady z min 70% zawartoscia kakao to znacznie lepsze niz miseczka suszonych bananow, ktore zawieraja cala mase cukru. A czekolada (70%) ma malo cukru, i duzo kakako, ktore zawiera bialko zdrowe tluszcze. Po co jesz banany skoro organizm wyraznie dopomina sie czego innego?
      • Gość: aga Re: suszone banany IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 15:30
        po co jem suszone banany no bo się naczytałam że jak zachce ci się słodyczy żeby zjeść właśnie suszone owoce ale już wiem że to guzik prawda
    • emilia.gnybek-ciosek Re: suszone banany 19.01.12, 15:52
      Suszone owoce są mocno kaloryczne. Proszę bowiem pamiętać, iż w 100 g ilość cukru jest wyższa niż w świeżych owocach. Można więc sięgnąć po nie w miejsce słodyczy, jednak powinna to być niewielka ilość. Podobnie w przypadku orzechów i nasion, można je spożywać w czasie diety, jednak w ograniczonej ilości.

Co do słodyczy, aby nie pojawiała się na nie ochota, należy zadbać o dobrze zbilansowany jadłospis. Jeśli dieta jest zbyt restrykcyjna bądź ogranicza znacząco ilość węglowodanów, pojawia się chęć na łakocie. Dlatego podaż energii należy ograniczać delikatnie, a posiłki jadać regularnie co 3-4 godziny. Pomiędzy nimi proszę wprowadzać wodę bądź herbatę. Jeśli zaś pojawi się ochota na słodycze, proszę sięgnąć raczej po surowe warzywa.
      • Gość: ja Re: suszone banany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 19:08
        > Jeśli zaś pojawi się ochota na słodycze, proszę sięgnąć raczej po surowe warzywa.

Rozbawił mnie ten tekst :)) Nie wyobrażam sobie żeby głód na słodycze zaspokoiła mi marchewka. Prędzej jakieś owoce.. Choć to też nie to samo. Ja niestety też muszę pilnować tego, co jem i z mojego doświadczenia mogę polecić jogurty light jogobelli (niby mają cukry, ale ja jadłam je na dukanie i chudłam) i twarożek czekoladowy (chudy biały ser rozetrzeć na papkę, dodać jogurt, słodzik i kakao). A jak już naprawdę nie możesz wytrzymać to ratuj się gorzką czekoladą. Mówi się, że jak dieta jest dobrze zbilansowana to nie che się tak bardzo słodyczy. Moim zdaniem to nie prawda. Ja zastąpiłam makaron zwykły razowym, pieczywo chrupkim lub razowym, biały ryż brązowym, jem dużo warzyw i owoce. A mimo to mam ochotę na słodycze. Zwłaszcza przy intensywnym wysiłku fizycznym lub umysłowym. Niestety dla ładnej sylwetki trzeba się katować...Przy wiekszych okazjach pozwalam sobie na kawałek ciasta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka