evia 09.04.02, 17:18 Jak jest kaloryczność otrębów owsianych i ile organizm pochłania z nich węglowodanów? Link Zgłoś Obserwuj wątek
agnieszka.dobrowolska Re: otręby owsiane 10.04.02, 10:27 Otręby owsiane są głównym żródłem błonnika pokarmowego, ilość kalorii zależy od ilości spożytych otrębów oraz od innych towarzyszących objawów, tj. prędkości pasażu przez przewód pokarmowy, współistniejących chorób przewodu pokarmowego, spożywanych leków. Same otręby przyspieszają pasaż jelitowy, co zmniejsza ilośc wchłanianych substancji pokarmowych Link Zgłoś
evia Re: otręby owsiane 10.04.02, 19:51 A czy mogę wiedzieć jaką podaje się średnią wartość odżywczą i jaki czynnik ogólnie wpływa na mniejszą przysfajalność blonnika. Z góry dziekuję Link Zgłoś
aleksandra.cichocka Re: otręby owsiane 18.04.02, 11:18 Otręby owsiane w 100g zawierają 350kcal, białka 18g, węglowodanów 45g, tłuszczu 9g, błonnika 15g. Są to dane podane przez producenta. W najnowszych tabelach Instytutu Żywności i Żywienia do kaloryczności produktów spożywczych nie liczy się kalorii pochodzących z błonnika. Czyli błonnik nie dostarcza kalorii. Smacznego, pozdrawiam Link Zgłoś
evia Re: otręby owsiane 18.04.02, 16:20 Dziękuje za odp. Czyli spożywajac przykładowo 100 gr otrębów, w których jest 15 gr błonnika. Ile spożywam cal. 350 czy mniej, a jeśli to ile? Link Zgłoś
ola027 Re: otręby owsiane 18.04.02, 20:29 Moje pytanie jest poniekad zwiazane z tematem: czy jest jakas "bezpieczna" ilosc blonnika, ktora mozna dzienne zjesc? Czytalam gdzies, ze nadmiar szkodzi - nadmiar czyli ile? Dodam, ze jestem wegetarianka, jem duzo warzyw i uwielbiam zarodki pszenne... Link Zgłoś
aleksandra.cichocka Re: otręby owsiane 21.04.02, 18:26 W zdrowej diecie powinno znajdować się każdego dnia 25-35g błonnika, ale bezpieczne są ilości do mniej więcej 55g (jest to już dieta bogatobłonnikowa). Poszczególne osoby mogą indywidualnie reagować na zawartość błonnika. Przy zaparciach stosuje się dietę bogatobłonnikową, która powinna zawierać około 40g błonnika. Dietę bogatobłonnikową stosowaną w regulacji zaparć opisałam w wątku nr 98, zapraszam. W wątku tym podałam zawartość błonnika w produktach, które są jego dobrym źródłem. Dużo warzyw, owoce, pieczywo ciemne, zarodki pszenne poza błonnikiem dostarczaja wielu cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Pozdrawiam Link Zgłoś