Dodaj do ulubionych

nie potrafię schudnąć

19.02.20, 23:52
Jestem uczennicą klasy maturalnej
mam ok. 40 kg nadwagi , mam za sobą niestety nieudaną dietę, była źle do mnie dobrana i po pewnym czasie zamiast chudnąć przybieralam znów na wadze pomimo że bezwzględnie trzymałam się jadłospisu, myślałam że może potrzebne są mi ćwiczenia więc poprosiłam o pomoc specjalistę a nie udało mi się wytrwać w postanowieniu przez stres związany z rozpoczęciem klasy maturalnej, obawiam się również że do obecnego stanu rzeczy przyczynili się moi rodzice ktorzy nie okazali mi wsparcia a wręcz krytykowali i wyrażali zwątpienie w to że wytrwam ma diecie i z ćwiczeniami, obecnie zastanawiam się czy po zdaniu matury nie zacząć pracować i wyprowadzić się od nich i wynająć mieszkanie na własną rękę i wtedy spróbować odchudzania z pomocą innego już dietetyka i ćwiczeń, muszę dodać że w ciągu kilku miesięcy przytylam ok.15kg odżywiając się mimo wszystko zdrowiej niż przed dietą. Potrzebuję rady, bo ta sytuacja zaczyna mnie dobijać i nie wiem czy nie powinnam zgłosić się z tym do lekarza
Obserwuj wątek
    • kaga9 Re: nie potrafię schudnąć 20.02.20, 22:32
      Tu na forum hula wiatr i czasem wpadnie jakiś spamer, tak że na kółko wsparcia raczej nie licz. Natomiast ja Ci powiem: tak, idź do lekarza. Postaraj się wybrać najsensowniejszego spośród tych, których znasz. Być może skieruje Cię również do psychologa i kto wie, czy to nie jest aktualnie najważniejsze. Trzymaj się i walcz o siebie:)
      • alix90 Re: nie potrafię schudnąć 28.09.20, 15:36
        kaga9 napisała:

> Tu na forum hula wiatr i czasem wpadnie jakiś spamer, tak że na kółko wsparcia
        > raczej nie licz. Natomiast ja Ci powiem: tak, idź do lekarza. Postaraj się wybr
        > ać najsensowniejszego spośród tych, których znasz. Być może skieruje Cię równie
        > ż do psychologa i kto wie, czy to nie jest aktualnie najważniejsze. Trzymaj się
        > i walcz o siebie:)

Jestem też Twojego zdania! Najlepiej udać się do dietetyka i trenera personalnego! :)
      • ken-ya Re: nie potrafię schudnąć 13.12.20, 02:50
        Kaga 9 - napisz mi prosze co psycholog ma wspolnego z nadwaga, bo nie rozumie.No chyba ze psycholog pcha czlowiekowi kalorie do zoladka.
    • hansino Re: nie potrafię schudnąć 15.12.20, 12:36
      Warto wykonać badania, tak by upewnić, się że problem z wagą nie jest wynikiem jakiejś dolegliwości. Jeśli badania coś wykażą łatwiej będzie dobrać typ diety.

Dieta powinna być dopasowana do danej osoby. Dokładniej do tego co dana osoba lubi - wyeliminować złe produkty, zastępując zdrowszymi. Na dłuższą metę takie rozwiązanie jest skuteczniejsze, niż wypuszczanie się na głęboką wodę, próbując schudnąć z cud dietą, na której wytrwa się miesiąc czy nawet krócej.
    • monb675 Re: nie potrafię schudnąć 28.02.21, 10:40
      Najpierw pójdź do lekarza rodzinnego i sprawdź, czy nie jesteś chora. Jeśli wszystko jest w porządku, zacznij od tzw postu przerywanego ( takie jest chyba tłumaczenie ang. Intermittent fasting. Zjedz na kolację więcej dobrego tłuszczu (bez jakiejś przesady, awokado, sałatkę podłej oliwą z oliwek, zjedz makrele lub łososia), żebyś rano nie była głodna. Stopniowo przesuwaj śniadanie z rana do 11 potem później, aż pierwszym posiłkiem będzie obiad. Staraj się unikać makaronu, ryżu, chleba i mąki i cukru oczywiście ( slodz na początku kroplami stewii lub erytrytolem). Nie jedz więcej niż 2 posiłki dziennie, obiad i kolację w odstępie 8 godzinnym, potem 6 cio lub mniej. Jeśli dołączysz "dobre tłuszcze, żadnej margaryny, masło, nawet smalec, tłuste ryby, mięso it's a wyrzucisz potrawy łatwo włączające insulinę to powoli i zdrowo schudniesz. Jedz dużo warzyw, ok 10 garści dziennie, bo w tej diecie trzeba dbać o mikroelementy. Jeśli chcesz lepszy efekt, dodaj do IF dietę keto, ale dobrze o niej najpierw poczytaj, bo wymaga ona pewnego przygotowania. Jeśli mówisz po angielsku, włącz YouTube Dr. Berg, Dr Eckberg lub Dr.Jason Fung. Ten sposób jedzenia ( 2 posiłki a jeśli przekąska, to orzechy) i dieta keto to najskuteczniejszy obecnie sposób na schudnięcie. Dokładnie o tym przeczytaj a potem zacznij powoli, dostosowuj to do swojego rytmu, aż to będzie naturalny sposób jedzenia. Cokolwiek robisz, nie jedz 5 posiłków dziennie z 40%weglowodanow i ograniczaniem kalorii, bo będziesz nadal tyc.
      • rookukoo Re: nie potrafię schudnąć 09.03.21, 15:34
        Polecam dr Berga na yt. Można oglądać i oglądać. No i oczywiście słuchać i robić notatki. Sama stosuję się do jego zaleceń od kilku tygodni i efekty są. Je się zdrowo, a po posiłku masz uczucie zadowolenia. Dla mnie to odżywianie na długi okres czasu a być może i dożywotnio. Polecam
    • nucia32 Re: nie potrafię schudnąć 28.06.21, 09:22
      zdrowe odzywianie nie ma nic do rzeczy. Musisz wypracować sobie każdego dnia deficyt kaloryczny.
    • ewelina00ka Re: nie potrafię schudnąć 07.09.21, 10:59
      W pierwszej kolejności zdrowa dieta, odpowiednia dawka ruchu i... wizyta u lekarza-specjalisty, który zleci Ci komplet badań. Być może przyczyna tkwi gdzieś głębiej i jeśli potrzebujesz pomocy, musisz się po nią zgłosić.
    • waria29 Re: nie potrafię schudnąć 08.09.21, 13:13
      badałaś sie u endokrynologa?
    • bogos_111 Re: nie potrafię schudnąć 07.05.22, 15:03
      Ciężko schudnąć .

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka