angelllika 10.05.02, 15:04 mam pytanie czy zupy są wysokokaloryczne? mogą być składnikiem diety ?? pozdrawiam ! Link Zgłoś Obserwuj wątek
marcinm22 Re: zupy a odchudzanie 10.05.02, 15:38 angelllika napisał(a): > mam pytanie czy zupy są wysokokaloryczne? mogą być składnikiem diety ?? > pozdrawiam ! zupa zupie nierówna , sprecyzuj o czym konkretnie myślisz. czysty wywar z warzyw z pewnoscia nie jest wysokokaloryczny, ja bedac na diecie jadlem zupe w postaci : 0,5 kostki rosolowej na 0,5 l wody (ok 13-15kcal + 300-400g warzyw (70-120kcal) Link Zgłoś
angelllika Re: zupy a odchudzanie 10.05.02, 15:51 miałam na myśli zupkę gotowaną na mięsku z warzywami i śmietanką Link Zgłoś
roseanne Re: zupy a odchudzanie 10.05.02, 16:01 ze smietanka jest wysokokaloryczna. jak chcesz miec gesta zupke o mniejszej zawartosci kalorii ugotuj dodatkowa jarzynke (ziemniak, marchewke, groszek) i rozgniec na pure. dodaj do zupki. zazwyczaj zupy jako takie, bez smietany sa polecane Link Zgłoś
aleksandra.cichocka Re: zupy a odchudzanie 10.05.02, 19:41 300ml różnych rodzajów zup dostarcza: zupa jarzynowa (przygotowana na samych warzywach bez śmietany i zasmażki) 60 - 90kcal; zupa jarzynowa z 2 łyżkami śmietany 120-150kcal; zupa grochowa ze słoniną i boczkiem 200kcal. Chude zupy jarzynowe, np. zupy krem lub z dodatkiem jogurtu naturalnego zamiast śmietany, bez zasmażek, bez skwarek jest wartościowym elementem zdrowej diety odchudzającej. Dostarczają one mało kalorii, a wypełniają żołądek na pewien czas, dostarczają sporo błonnika, składników mineralnych, beta-karotenu, pewnych ilości witaminy C i E, flawonoidów (które są przeciwutleniaczami i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia), zupy z pomidorami lub koncentratem pomidorowym likopenu (silny przeciwutleniacz). Dodatek do zupy natki lub koperku to prawdziwa bomba witaminowa. Życzę smacznego odchudzania ze smacznymi chudymi zupami. Link Zgłoś