Dodaj do ulubionych

dieta przy bulimii

12.05.02, 16:40
mam 25 lat. od czterech lat choruje na bulimię, właściwie powinnam napisać
chorowałam, bo teraz staram się jeść "normalnie" (4-5 razy dziennie warzywa,
owoce, nabiał, chude mięso) a co najważniejsze nie wymiotuje, nie głoduję i nie
objadam się. chciałabym wrócic do wagi sprzed choroby, a to oznacza dla mnie
schudniecie 4 kg. niby nic takiego, ale mój organizm nie reaguje na dietę
(codziennie jem ok. 900-1200 kal., gimnastykuje się). boję się, że jakiekolwiek
eksperymenty z dietami o bardzo niskiej wartosci kalorycznej i zwiększenie
wysiłku fizycznego, mogą doprowadzić do nawrotu choroby, albo osłabienia
organizmu. wiem, że te 4 kg to nie jest dużo... bardzo mi zależy żeby stracić
je w zdrowy sposób, tym bardziej że mój organizm został już nadwyreżony przez
chorobę. prosiłabym równiez o radę, jak przeciwdziałać zatrzymywaniu wody w
organiźmie, który toważyszy bulimii. proszę o zrozumienie i odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kk.kk Re: dieta przy bulimii 12.05.02, 20:35
      witaj :)
      najistotniejsze pytanie: czy prowadzilas psychoterapie? To jest najistotniejszy
      element! ja chorowalam na anoreksje i przez to ze nie chcialam sie leczyc
      wpakowalam sie prawie w bulimie zanim zrozumialam ze sama sobie nie poradze. to
      nie jest takie proste jak: "starac sie jesc 'normalnie' i bedziesz zdrowa".
      trzeba zlikwidowac przyczyne dla ktorej popadlas w takie zaburzenia, inaczej
      wszystko pojdzie na marne.
      niemniej jednak, jak juz wyleczysz psychike, na pewno trzeba bedzie cos zrobic
      z samym organizmem, ktory podczas bulimii strasznie cierpi.
      pozdrawiam :))
      • maga77 Re: dieta przy bulimii 12.05.02, 21:28
        może nie uwierzysz, ale najpierw trafiłam na lekarza, który wiedział mniej o
        chorobie niż ja, potem terapia skończyła się przypisaniem silnych proszków na
        uspokojenie, a ostatnio poinformowano mnie, że z braku chętnych (o ironio!) nie
        powstanie grupa terapeutyczna dla osób z zaburzeniami pokarmowymi. no cóż, a na
        leczenie prywatne mnie po prostu nie stać. wiedzę o chorobie i jej przyczynach
        mam juz opanowaną ;) współpracuję w tworzeniu "wirtualnej grupy wsparcia" gdzie
        mamy kontakt z psychologiem i chcemy zdrowieć. te moje 4 kg to bardziej
        potrzeba psychiczna - powrót do wagi sprzed choroby - dlatego tak bardzo mi
        zależy, żeby pozbyć się ich w sposób zdrowy. pozdrawiam serdecznie i proszę o
        informacje w jaki sposób to zrobić.
        • kk.kk Re: dieta przy bulimii 13.05.02, 00:44
          maga77 napisał(a):

> może nie uwierzysz, ale najpierw trafiłam na lekarza, który wiedział mniej o
          > chorobie niż ja, potem terapia skończyła się przypisaniem silnych proszków na
          > uspokojenie, a ostatnio poinformowano mnie, że z braku chętnych (o ironio!) nie
          >
          > powstanie grupa terapeutyczna dla osób z zaburzeniami pokarmowymi. no cóż, a na
          >
          > leczenie prywatne mnie po prostu nie stać. wiedzę o chorobie i jej przyczynach
          > mam juz opanowaną ;) współpracuję w tworzeniu "wirtualnej grupy wsparcia" gdzie
          >
          > mamy kontakt z psychologiem i chcemy zdrowieć. te moje 4 kg to bardziej
          > potrzeba psychiczna - powrót do wagi sprzed choroby - dlatego tak bardzo mi
          > zależy, żeby pozbyć się ich w sposób zdrowy. pozdrawiam serdecznie i proszę o
          > informacje w jaki sposób to zrobić.

niestety wiem jak zenujaco niski jest w naszym spoleczenstwie poziom wiedzy o
          zaburzeniach laknienia.. moze kiedys zacznie sie o nich mowic tyle co ostatnio o
          depresji, alzheimerze i pedofilii.. to tez kiedys byly tematy nieznane.
          niemniej jednak moge Cie tylko przestrzec - w przypadku tych chorob wiedza ma sie
          zupelnie nijak do leczenia. prowadze strone na temat anoreksji, pisza do mnie
          setki osob. zdarza sie ze rodzice ktorzy inne dzieci lecza z anoreksji nie widza
          tej choroby we wlasnej rodzinie. zdarza sie ze dziewczyny chca ratowac swoje
          kolezanki, bo sa przekonane o ich powaznym stanie, a tymczasem same coraz
          bardziej popadaja w anoreksje. to sa naprawde ciezkie choroby i zycze Ci z calego
          serca zeby ktos jednak Ci pomogl sie z bulimii wydostac. pamietaj, ze bulimia i
          anoreksja to sa tylko objawy..
          ze swojego doswiadczenia wiem tyle, ze proba samokontroli w odniesieniu do
          jedzenia powoduje fiasko dopoki nie nabierzesz zdrowego stosunku do jedzenia.
          jesli nie przeszlas psychoterapii to przyczyna bulimii wciaz w Tobie tkwi, chyba
          nie mozesz stwierdzic zebys miala do jedzenia zdrowe podejscie? a w tej sytuacji
          nie masz nad nim kontroli wiec masz wielka szanse albo za duzo przytyc albo za
          duzo schudnac a przeciez nie o to chodzi..
          • mia23 Re: dieta przy bulimii 13.05.02, 08:55
            dziewczyny mam prosbe, mozecie podac te strony w internecie pomagajace przy
            bulimi i anoreksji? bede bardzo wdzieczna, gdyz tez mam ten problem z jedzeniam
            i jestem ku dobrej drodze do pozegnania sie z choroba. z gory dziekuje!
            pozdrawiam.
            • maga77 Re: dieta przy bulimii 13.05.02, 09:26
              Wirtualna Grupa Wsparcia: www.bulimia.prv.pl tam jest dużo linek do innych
              stron również do strony kk.kk ;)
              • kk.kk Re: dieta przy bulimii 13.05.02, 23:30
                widze ze mnie rozpoznalas :)
                co do forum ktore podalas to radze z nim uwazac, bo wypowiedzi ktore tam sie
                pojawiaja w stylu [przepraszam to cytat] "dziewczyny powiedzcie mi jak rzygac"
                raczej nie sa zbyt pomocne. niemniej jednak jako grupa wsparcia dla osob
                szczerze zainteresowanych leczeniem pewnie jest OK :)
                • maga77 Re: dieta w bulimii (wyjaśniając kwestię forum) 14.05.02, 07:56
                  dodam że mówimy o dwóch innych miejscach. zauważ że w adresie jest "prv" - to
                  jest prywatne forum ;) powstałe właśnie jako alternatywa co do wspomnianego
                  przez ciebie miejsca. na forum wirtualnej grupy wsparcia adminiastratorzy
                  kasują posty o treści szkodliwej (wiem co mówię - jestem jednym z nich ;)). nie
                  ma na nim wypowiedzi zachęcających do rywalizacji w odchudzaniu, prowokowania
                  wymiotów, robienia głodówek czy brania przeczyszczaczy. stąd moje pytanie do
                  pani doktor... niektóre z bulimiczek mają dużą nadwagę i lecząc psychikę chiały
                  by się jej pozbyć. pozdrwiam.
                  • kk.kk Re: dieta w bulimii (wyjaśniając kwestię forum) 14.05.02, 09:10
                    w takim razie przepraszam za zamieszanie :) dawno nie zagladalam na to forum i
                    widocznie pomieszaly mi sie adresy :)
                    niemniej jednak ja tez chcialabym cos wyjasnic, bo chyba uzylas skrotu
                    myslowego piszac, ze bulimiczki "leczac psychike chcialyby sie pozbyc nadwagi".
                    to nie tak.. ale zakladam ze mialas na mysli cos troszke innego :)
                    • maga77 Re: do kk.kk 14.05.02, 10:33
                      chodziło mi o to że niektóre z dziewczyn chorych na bulimię naprawdę mają
                      nadwagę (nie według ich widzi mi się ale według BMI ;)) i dlatego miedzy innymi
                      napisałam ten list. a skróty myslowe to moje drugie imię ;)
                      • kk.kk Re: do kk.kk 14.05.02, 13:25
                        wszystko sie zgadza, wierze ze te dziewczyny maja nadwage. chcialam jedynie
                        wyjasnic, ze zadna dieta tu nie pomoze. bulimia to zaburzony stosunek do
                        jedzenia, np. "zajadanie smutkow" itd. gdyby chodzilo tylko o podanie gotowego
                        zestawu produktow, to bulimia niczym nie roznilaby sie od niezdrowego trybu
                        zycia, a tymczasem to zaburzenie psychiczne. trzeba najpierw doprowadzic sie do
                        stanu, w ktorym mysli o jedzeniu nie rzadza calym Twoim zyciem, to znacznie
                        wazniejsze niz odzywianie light i pelne mikroelementow, bo inaczej kazdy efekt
                        bedzie krotkotrwaly. trzeba jedzenie ponownie sprowadzic do jego wlasciwej
                        funkcji czyli zaspokajania glodu a nie potrzeb emocjonalnych.
                        • maga77 do kk.kk 14.05.02, 13:35
                          :) oczywiscie masz 100% racji. czasem jak pisze "chora" to mam na myśli osobę,
                          która odzywia się racjonalnie i niezajada smutków, ale kiedys tak robiła... no
                          bo co tu duzo kryć skłonność zostaje.
    • agnieszka.dobrowolska Re: dieta przy bulimii 24.05.02, 13:08
      Nie ma spacjalnej diety u osob z wywiadem bulimicznym. Mysle, ze warto
      sprawdzic indywidualne zapotrzebowanie energetyczne przed podjeciem
      jakichkolwiek prob odchudzania. Dlaczego uwazasz, ze wysilek fizyczny jest
      przeciwwskazany? Mysle, ze optimum 3xtygodniowo 3 km spaceru nie zaszkodzi.
      Zatrzymywanie plynu w ustroju jest forma "obrony wlasnej" organizmu ale na
      etapie wyleczenia nie ma to wplywu. Jedynie zostaje gra hormonalna jako
      regulator zatrzymywania wody.
    • midm Re: dieta przy bulimii 04.06.02, 11:16
      Moim zdaniem jesli Twoj organizm nie reaguje na diete i cwiczenia, to daj mu na
      razie spokoj. Sprobuj znowu dopiero za jakis czas. Zwlaszcza, ze jak sama
      napisalas jest nadwyrezony.
    • amelioni Re: dieta przy bulimii 05.06.02, 16:01
      nie chcę Cię martwić...ale bulimia czy anoreksja to przede wszystkim schorzenie
      związane z psychiką i pewnie o tym wiesz. Nie wychodzi się z tego ot tak po
      prostu. Nawet jeśli Ci się wydaje, że już sobie z tym poradziłaś, to tak
      naprawdę tylko "uśpiłaś" tę dolegliwość. Najlepszym dowodem jest fakt, że nadal
      nie akceptujesz swojej wagi i próbujesz coś z tym zrobić. Zadaj sobie pytanie,
      czy tak naprawdę ta walką o 4 kg w Twoim przypadku jest niezbędna. Polub się,
      pokochaj swój wygląd z tymi 4 kg a zobaczysz, że nawet zgubienie ich przyjdzie
      łatwiej. Jeśli chodzi o dietę, to skoro nie widzisz efektów, to może spróbuj
      zmniejszyć ilość węglowodanów na rzecz białka zwłaszcza, że ćwiczysz. Czasami
      trzeba zmieniać dietę, ponieważ organizm się rozleniwia i nawet nie spala
      małych ilości kalorii, tylko je magazynuje na później. Białko jest ważnym
      suplementem zwłaszcza przy małej dawce kalorii połączonej z gimnastyką.
      Dostarczając go w znacznie wiekszej ilości, Twój organizm będzie czerpał z
      niego zapasy, nie dopuszczając do odkładania tłuszczu. Spróbuj-powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka