szczuek 20.09.02, 00:07 Czy to prawda, że 100 ml kisielu ma tylko ok 30 kcal? Tak mało??? To chyba niemożliwe. ODKĄD JESTEM NA DIECIE TO UNIKAŁAM KISIELU, BO MYŚLAŁAM, ŻE MA DUŻO KALORII.Odpiszcie szybko proszę. Link Zgłoś Obserwuj wątek
isabeau Re: Kisiel!!!!!!! 20.09.02, 10:23 Większość kalorii w kisielu pochodzi z cukru (wg przepisów należy dodać 2-3 duże łyżki na pół litra wody), a 100g cukru to aż 400 kcal! Tak, że kisiel może być dość kaloryczny ( a przy tym prawie bezwartościowy odżywczo, chyba że z dodaną witaminą C). Ale: jest na to sposób - kisiel sporządzony bez cukru ma około 70 kcal (całe pół litra kisielu!), czyli ok. 14 kcal na 100 g. Ponieważ nie jest wtedy zbyt smaczny, można cukier zastąpić z powodzeniem słodzikiem (około 10-15 tabletek na całą porcję). Ponieważ proces obróbki termicznej nie jest w tym przypadku zbyt długi, słodzik nie traci swych słodzących właściwości. W ten sposób otrzymuje się niskokaloryczny "zapychacz" (naprawdę daje uczucie sytości), ale trzeba pamiętać, że jedzenie to także ważne składniki (witaminy, białka, idt.), a ich w takim jedzonku dużo nie znajdziesz. Życzę smacznego i pozdrawiam (w razie wątpliwości dietetycznych służę radą mailową: mój adres jest taki jak widać - bez NOSPAM) Isabeau Link Zgłoś
jb56 Re: Kisiel!!!!!!! 20.09.02, 17:06 Tylko szalency lub zmuszeni do tego uzywaja sztucznych slodzikow Link Zgłoś
aleksandra.cichocka Re: Kisiel!!!!!!! 20.09.02, 19:26 100g kisielu z cukrem (1 łyżka cukru na szklankę kisielu, czyli na 250ml) to ok. 50kcal, czyli 250ml kisielu to 125kcal. Jeśli ten kisiel przygotujemy bez cukru, to 250ml kisielu ma wartość kaloryczną 65kcal, czyli czasami można sobie pozwolić na kisiel nawet w czasie odchudzania. 1 łyżka cukru 15g to 60 kcal. Smacznego. Pozdrawiam Link Zgłoś
szczuek Re: Kisiel!!!!!!! 21.09.02, 00:51 Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi (zwłaszcza Tobie Isabeau). Gdyby nie było tak późnoo to bym zaraz zrobiła sobie kisiel. Buźka Szczuek Link Zgłoś