Dodaj do ulubionych

dieta na cholesterol

30.12.02, 09:42
Witam !
Mam pytanie w jaki sposób zbić wysoki cholesterol (260). Jestem od długiego
czasu na diecie ( nie jem prawie mięsa, smażonych rzeczy i tłustch) gdyż mam
dolegliwości gastryczne i podejrzenie o jelito drażliwe, a mimo to ciągle mi
rośnie cholesterol. Mam 48 lat ale ten wiek chyba nie jest tu miernikiem.
Jadam dużo ryb, owoców surowych i warzyw surowych raczej unikam ze względu
na dolegliwości żołądkowe. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • carbogrom Re: dieta na cholesterol 31.12.02, 00:22
      bma53 napisała:

> Witam !
      > Mam pytanie w jaki sposób zbić wysoki cholesterol (260).

Prawdopodobnie masz namysli CALKOWITY poziom cholesterolu, ktory
      nie ma i tak wiekszego znaczenia.. Wazne jest jaki jest poziom HDL oraz poziom
      trojglicerydow. Bez tego NIC nie wiadomo !

> Jestem od długiego
      > czasu na diecie ( nie jem prawie mięsa, smażonych rzeczy i tłustch) gdyż mam
      > dolegliwości gastryczne i podejrzenie o jelito drażliwe, a mimo to ciągle mi
      > rośnie cholesterol.

zdziwilbym sie niezmiernie, gdyby Ci nie "rosl" ten cholesterol

> Mam 48 lat ale ten wiek chyba nie jest tu miernikiem.

jest, ale nie az do tego stopnia..

Jest juz pozno i nie mam czasu na rozpisywanie sie w tej materii.. proponuje ,
      zebys na tej grupie w wyszukiwarce ( na pasku powyzej ) wpisal np.
      cholesterol, lub Sowa, albo carbogrom...
      znajdziesz baaaardzo duzo informacji ..

Sowa
      • emka_waw do bma 02.01.03, 10:11
        Weź tylko pod uwagę, czytając to co zalecił carbogrom, generalny brak
        samokrytyki u optymalnych i negowanie, że komuś ta dieta może nie służyć, a
        wręcz szkodzić. Tradycyjnie polecam stronę optymalnych www.optymalni.com,
        zakładka Listy i Odpowiedzi. Mój ulubiony to list o HIV, ale o cholesterolu
        pewnie też mają. Mam nadzieję, że to ci da PEŁNY obraz nie tylko diety, ale
        ludzi ją stosujących.
        • carbogrom Re: do bma 02.01.03, 23:13
          emka_waw napisała:

> Weź tylko pod uwagę, czytając to co zalecił carbogrom, generalny brak
          > samokrytyki u optymalnych i negowanie, że komuś ta dieta może nie służyć, a
          > wręcz szkodzić.

Bzdury wypisujesz jak zwykle ...

> Tradycyjnie polecam stronę optymalnych www.optymalni.com,

a ja dla naprawde zainteresowanych, szczegolnie jesli maja problemy zdrowotne
          polecam raczej wizyte u lekarza optymalnego z dobra praktyka, a nie internetowa
          edukacje na podstawie wypowiedzi ludzi, ktorzy czesto nie maja najmniejszego
          pojecia o tym sposobie odzywiania.

> Mam nadzieję, że to ci da PEŁNY obraz nie tylko diety, ale
          > ludzi ją stosujących.

Uzywasz argumentow i logiki rzeczywiscie nie do pozazdroszczenia... PELNY obraz
          mozesz dopiero uzyskac kiedy porozmawiasz z LEKARZAMI, ktorzy to stosuja. Nikt
          nikomu nie zabrania tego zrobic. Mozesz pojechac do kilku Arkadii i sama sie
          przekonac itd ... Wtedy dopiero zobaczysz PELNY obraz glupot wypisywanych przez
          emka_waw.

Sowa
          • emka_waw Re: do bma 03.01.03, 10:40
            > Bzdury wypisujesz jak zwykle ...

W lusterko spojrzyj kolego, właśnie twój brak krytycyzmu się odezwał
            >
            > > Tradycyjnie polecam stronę optymalnych www.optymalni.com,
            >
            > a ja dla naprawde zainteresowanych, szczegolnie jesli maja problemy zdrowotne
            > polecam raczej wizyte u lekarza optymalnego z dobra praktyka, a nie
            internetowa
            >
            > edukacje na podstawie wypowiedzi ludzi, ktorzy czesto nie maja najmniejszego
            > pojecia o tym sposobie odzywiania.

To jest WASZA strona, utworzona przez OPTYMALNYCH. Dlaczego się tak wściekasz,
            że ją polecam? A polecam dlatego, że tej diety nie stosowałam i stosować nie
            zamierzam, dlatego polecam to, co kiedyś (notabene) wyście tutaj polecali,
            czyli wasze strony internetowe.
            >
            > > Mam nadzieję, że to ci da PEŁNY obraz nie tylko diety, ale
            > > ludzi ją stosujących.
            >
            > Uzywasz argumentow i logiki rzeczywiscie nie do pozazdroszczenia... PELNY
            obraz
            >
            > mozesz dopiero uzyskac kiedy porozmawiasz z LEKARZAMI, ktorzy to stosuja.
            Nikt
            > nikomu nie zabrania tego zrobic. Mozesz pojechac do kilku Arkadii i sama sie
            > przekonac itd ... Wtedy dopiero zobaczysz PELNY obraz glupot wypisywanych
            przez
            >
            > emka_waw.

A ja polecam również wizytę u lekarzy nie stosujących diety. Bo ci stosujący z
            założenia będą stronniczy, nieprawdaż?

A teraz powiedz mi, carbogrom, co to za bzdury wypisane są na tej waszej
            stronie internetowej, skoro tak krytycznie się o niej wyrażasz?
            • carbogrom Re: do bma 06.01.03, 09:29
              emka_waw napisała:

> > Bzdury wypisujesz jak zwykle ...
              >
              > W lusterko spojrzyj kolego, właśnie twój brak krytycyzmu się odezwał

A jak mam inaczej nazwac bzdury , ktore wypisujesz ?? Niedoinformowane
              krytykowanie to Twoja domena..

> A ja polecam również wizytę u lekarzy nie stosujących diety.

No widzisz ? no i jak to nazawac co wypisujesz ?? no jak ??
              Co komu daje pojscie do lekarza, ktory nie ma pojecia o DO, zeby z nim
              porozmawiac na temat .. DO ! ??

> Bo ci stosujący z założenia będą stronniczy, nieprawdaż?

O jakiej stronniczosci mowisz ?? Cos Ci sie pomieszalo z jakas religia lub
              polityka. Czy nie trafia do Ciebie taki prosty argument, ze np. chory ze
              skierowaniem na amputacje konczyny ( efekt zle leczonej cukrzycy, czy tez
              choroby Buergera ) nie potrzebuje amputacji, ktos bral insuline, a teraz nie
              bierze, ktos nie mogl chodzic , a teraz chodzi. To wszystko jest
              udokumentowane ...

> A teraz powiedz mi, carbogrom, co to za bzdury wypisane są na tej waszej
              > stronie internetowej, skoro tak krytycznie się o niej wyrażasz?

To nie MOJA strona.

Sowa
              • emka_waw Re: do bma 06.01.03, 11:37
                > A jak mam inaczej nazwac bzdury , ktore wypisujesz ?? Niedoinformowane
                > krytykowanie to Twoja domena..

Powtórzę: brak krytycyzmu aż kipi. Powtórzę: nie informuję o tej diecie, tylko
                odsyłam ludzi do tej strony, na której jest opisana.
                >
                > > A ja polecam również wizytę u lekarzy nie stosujących diety.
                >
                > No widzisz ? no i jak to nazawac co wypisujesz ?? no jak ??
                > Co komu daje pojscie do lekarza, ktory nie ma pojecia o DO, zeby z nim
                > porozmawiac na temat .. DO ! ??

Nie na temat diety optymalnej, zastanów się trochę zaparzańcu, zanim głupoty na
                piszesz! JAKI PROBLEM MA BMA?! CHOLESTEROL!!!! W kwestii cholesterolu niech
                idzie do lekarza!
                >

> O jakiej stronniczosci mowisz ?? Cos Ci sie pomieszalo z jakas religia lub
                > polityka. Czy nie trafia do Ciebie taki prosty argument, ze np. chory ze
                > skierowaniem na amputacje konczyny ( efekt zle leczonej cukrzycy, czy tez
                > choroby Buergera ) nie potrzebuje amputacji, ktos bral insuline, a teraz nie
                > bierze, ktos nie mogl chodzic , a teraz chodzi. To wszystko jest
                > udokumentowane ...
                >

Odpowiedź powyżej, wysokim cholesterolem zajmują się nie tylko lekarze
                optymalni.

Jak jest udokumentowane to bardzo proszę, gdzie, jak, u kogo mogę znaleźć te
                dokumenty, oczywiście do wglądu dla wszystkich zainteresowanych, badania, karty
                chorobowe itp, nadmieniam, że stwierdzenie "tajemnica lekarska" to dla mnie
                śliczna zasłonka braku dowodów. Jeśli ktoś twierdzi, że potrafi wyleczyć
                cukrzycę i uchronić ludzi od amputacji, to powinien to udowodnić. Aha - samo
                stwierdzenie jakiegoś lekarza, że on kogoś wyleczył z cukrzycy, też nie jest
                dla mnie miarodajne. A ja mogę powiedzieć, że sklonowałam człowieka.

> > A teraz powiedz mi, carbogrom, co to za bzdury wypisane są na tej waszej
                > > stronie internetowej, skoro tak krytycznie się o niej wyrażasz?
                >
                > To nie MOJA strona.

Ciekawe, że polecają ją stosujący dietę optymalną. Więc będę polecać ją nadal
                chętnym do przejścia na tę dietę, pozwolisz?
                • carbogrom Re: do bma 06.01.03, 12:35

> Nie na temat diety optymalnej, zastanów się trochę zaparzańcu, zanim głupoty
                  na
                  >
                  > piszesz! JAKI PROBLEM MA BMA?! CHOLESTEROL!!!! W kwestii cholesterolu niech
                  > idzie do lekarza!

No wlasnie ! ktory co zrobi ?? da jej statyny i bedzie ja jeszcze bardziej
                  trul ! Ty nie wiesz o czym mowisz ! Jestes sama zaparzańcem.

> Odpowiedź powyżej, wysokim cholesterolem zajmują się nie tylko lekarze
                  > optymalni.

No jasne.. z oplakanym skutkiem :-(( o to wlasnie chodzi..

> Jak jest udokumentowane to bardzo proszę, gdzie, jak, u kogo mogę znaleźć te
                  > dokumenty, oczywiście do wglądu dla wszystkich zainteresowanych, badania,
                  karty
                  >
                  > chorobowe itp, nadmieniam, że stwierdzenie "tajemnica lekarska" to dla mnie
                  > śliczna zasłonka braku dowodów. Jeśli ktoś twierdzi, że potrafi wyleczyć
                  > cukrzycę i uchronić ludzi od amputacji, to powinien to udowodnić.

Zglos sie do Centrum Zywienia Optymalnego w Jastrzebiej Gorze, lub do Arkadii
                  w Warszawie na Bemowie. Zrobisz to ?

> Aha - samo
                  > stwierdzenie jakiegoś lekarza, że on kogoś wyleczył z cukrzycy, też nie jest
                  > dla mnie miarodajne.

Na jakim swiecie ty zyjesz ?? Naprawde o tym nie slyszalas, ze najlepsze na
                  swiecie wyniki leczenia cukrzycy sa wlasnie w Polsce ???

> A ja mogę powiedzieć, że sklonowałam człowieka.

Po Twoich wypowiedziach widze, ze i na takie cos Cie stac ..

> Ciekawe, że polecają ją stosujący dietę optymalną. Więc będę polecać ją
                  nadal
                  > chętnym do przejścia na tę dietę, pozwolisz?

A co ja mam do tego... z tego jednak co wiem, to wielu ludzi z duzym
                  zainteresowaniem to czyta, wprowadza w zycie itd ... z fantastyczna poprawia
                  zdrowia..
                  Widzisz... nie wszyscy widza wszedzie "diabla", sa tacy, ktorzy pomysla,
                  zastanowia sie, zapytaja itd ... Osobiscie znam wlasnie kilku cukrzykow,
                  ktorzy juz nie cierpia, a wiesz skad sie dowiedzieli o DO ?? No wlasnie..
                  Propaguj ta strone, jak najbardziej... moze przynajmniej raz komus pomozesz.

Sowa
                  • emka_waw Re: do bma 06.01.03, 14:21
                    > No wlasnie ! ktory co zrobi ?? da jej statyny i bedzie ja jeszcze bardziej
                    > trul ! Ty nie wiesz o czym mowisz ! Jestes sama zaparzańcem.

Znowu ten powalający brak krytycyzmu... Tylko my mamy rację, tylko my jesteśmy
                    dobrzy, tylko my cię uleczymy... Szkoda słów.
                    >
                    > Zglos sie do Centrum Zywienia Optymalnego w Jastrzebiej Gorze, lub do Arkadii
                    > w Warszawie na Bemowie. Zrobisz to ?

Chętnie, numery telefonów jeszcze tam poproszę i dokładne adresy.
                    >
                    > > Aha - samo
                    > > stwierdzenie jakiegoś lekarza, że on kogoś wyleczył z cukrzycy, też nie je
                    > st
                    > > dla mnie miarodajne.
                    >
                    > Na jakim swiecie ty zyjesz ?? Naprawde o tym nie slyszalas, ze najlepsze na
                    > swiecie wyniki leczenia cukrzycy sa wlasnie w Polsce ???

Źle mnie zrozumiałeś. Jakiś lekarz może sobie stwierdzić, że on wyleczył
                    cukrzycę. A to akurat może być lipa, bo to może być kiepski konował. Każdemu
                    lekarzowi mam wierzyc na słowo, że leczy cukrzycę? Ty byś się nie zapytał? Nie
                    poprosił o dowód?
                    >
                    > > A ja mogę powiedzieć, że sklonowałam człowieka.
                    >
                    > Po Twoich wypowiedziach widze, ze i na takie cos Cie stac .

JA się w Boga nie bawię i nie twierdzę, że jestem w stanie zbawić świat o
                    chorób, nędzy i zacofania. To chyba raczej wasza domena? Sądząc po tym, co
                    przeczytałam na tej stronie o waszej diecie.
                    >
                    > > Ciekawe, że polecają ją stosujący dietę optymalną. Więc będę polecać ją
                    > nadal
                    > > chętnym do przejścia na tę dietę, pozwolisz?
                    >
                    > A co ja mam do tego... z tego jednak co wiem, to wielu ludzi z duzym
                    > zainteresowaniem to czyta, wprowadza w zycie itd ... z fantastyczna poprawia
                    > zdrowia..
                    > Widzisz... nie wszyscy widza wszedzie "diabla", sa tacy, ktorzy pomysla,
                    > zastanowia sie, zapytaja itd ... Osobiscie znam wlasnie kilku cukrzykow,
                    > ktorzy juz nie cierpia, a wiesz skad sie dowiedzieli o DO ?? No wlasnie..
                    > Propaguj ta strone, jak najbardziej... moze przynajmniej raz komus pomozesz.

A będę, będę. Jak na razie nikt, komu ją poleciłam, nie spróbował. Chętni na tę
                    dietę po przeczytaniu rezygnowali.
    • madziaz Re: dieta na cholesterol 04.01.03, 12:48
      Spróbuj jeść jak najwięcej czosnku - min. 1 ząbek dziennie. Jeśli ze względu na
      dolegliwości gastryczne (świeży czosnek jest dość ostry dla śluzówki żołądka)
      nie dasz rady, spróbuj tabletek czosnkowych. Na moją mamę działa rewelacyjnie.
      • michal1004 Re: dieta na cholesterol 05.01.03, 16:35
        madziaz napisała:

> Spróbuj jeść jak najwięcej czosnku - min. 1 ząbek dziennie. Jeśli ze względu
        na
        >
        > dolegliwości gastryczne (świeży czosnek jest dość ostry dla śluzówki żołądka)
        > nie dasz rady, spróbuj tabletek czosnkowych. Na moją mamę działa rewelacyjnie.

A czy możesz powiedzieć z jakiej wartości na jaką został zmiejszony cholesterol
        u Twojej mamy.

Pzdr.
        Michał
    • aleksandra.cichocka Re: dieta na cholesterol 09.01.03, 15:30
      Przedstawiam Państwu zalecenia dietetyczne dotyczące profilaktyki choroby
      niedokrwiennej serca zawarte w rekomendacjach Komisji Profilaktyki Polskiego
      Towarzystwa Kardiologicznego. W profilaktyce miażdżycy najważniejszą rolę
      odgrywa zwalczanie jej czynników ryzyka, czyli przede wszystkim rezygnacja z
      palenia papierosów, obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi,
      leczenie nadciśnienia i zmniejszenia gotowości prozakrzepowej krwi. Ważne jest
      także leczenie cukrzycy, otyłości, niskich poziomów „dobrego” cholesterolu HDL
      we krwi oraz zwiększenie aktywności fizycznej a także obniżanie stężenia
      trójglicerydów (jeśli jest ono podwyższone), homocysteiny. Na większość z tych
      czynników korzystnie wpływa poprawa sposobu żywienia i obok rezygnacji z
      palenia stanowi główną metodę profilaktyki choroby niedokrwiennej serca.
      Dieta polecana w tej profilaktyce ma na celu zarówno obniżenie cholesterolu LDL
      we krwi a także zwalczanie innych wyżej wymienionych czynników ryzyka.
      Zasady diety polecanej w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca przez
      Polskie Towarzystwo Kardiologiczne (PTK) są zgodne z zasadami polecanymi przez
      międzynarodowe towarzystwa lekarskie i dietetyczne oraz przez Światową
      Organizację Zdrowia (WHO). Zalecenia Polskiego Towarzystwa
      Kardiologicznego: „Żywienie sprzyjające profilaktyce miażdżycy powinno cechować
      się niskim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i sodu (czyli
      soli kuchennej), a wysokim spożyciem błonnika pokarmowego, witamin i
      flawonoidów”. Oznacza to wybieranie chudych produktów mlecznych i mięsnych, bo
      zawierają one znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, niż
      tłuste produkty; zastąpienie tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi
      (najbardziej polecany jest olej rzepakowy i oliwa z oliwek); z tłustych
      produktów zwierzęcych poleca się tylko ryby, bo zawarty jest w nich specyficzny
      rodzaj tłuszczu (kwasy tłuszczowe z grupy omega-3), który obniża trójglicerydy
      we krwi i podwyższone ciśnienie krwi. Natomiast zaleca się spożywanie więcej
      różnorodnych warzyw, w sumie warzyw i owoców zaleca się ok. 70dag dziennie, z
      tym, że większą część powinny stanowić warzywa. Osoby z wysokim stężeniem
      tróglicerydów powinny ograniczać spożycie owoców, jak również zrezygnować z
      cukru, słodyczy i alkoholu.
      Zaleca się częste jedzenie nasion roślin strączkowych (fasola, groch, soja,
      soczewica), zawarte w nich flawonoidy wywierają ochronny wpływ na ściany naczyń
      krwionośnych i wykazują działanie przeciwutleniające (wychwytują wolne rodniki
      i zmniejszają zdolności cholesterolu LDL do wywoływania miażdżycy). Ale przy
      dolegliwościach gastrycznych nasiona roślin strączkowych mogą być źle
      tolerowane. Warzywa i owoce dostarczają witamin przeciwutleniających witaminy
      C, E i beta karotenu oraz kwasu foliowego (który obniża poziom homocysteiny we
      krwi), flawonoidów, błonnika pokarmowego oraz potasu, magnezu (które potrzebne
      są do uregulowania ciśnienia krwi). Zaleca się umiar w soleniu potraw,
      częściowe zastąpienie jej naturalnymi przyprawami, zrezygnowanie z dosalania na
      talerzu i ograniczenie spożycia produktów mocno słonych.
      Osobom z nadwagą lub otyłością zaleca się schudnięcie. Po schudnięciu obniża
      się poziom cholesterolu LDL we krwi, trójglicerydów we krwi, obniżeniu ulega
      podwyższone ciśnienie krwi, czyli warto dążyć do uzyskania prawidłowej masy
      ciała. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny być pod opieką
      lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka