ak62 28.01.03, 22:29 Czy ktoś wie gdzie można w Warszawie kupić sól bez zawartości jodu? Konieczna jest przy chorobie tarczycy. pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
the_ladybird Re: sól bez jodu 03.02.03, 14:46 nie wiem, gdzie w Warszawie, ale bardzo ogólnie mogę podpowiedzieć, że nie joduje się soli do przetworów (np. ogórki w jodowanej soli nie ukiszą się). Powinna być więc we wszystkich supermarketach - ja kupuję w Geant sól z Kłodawy w kilogramowych woreczkach - na obrazku są bodajże ogórki i na pewno jest podpisana: do przetworów czy coś podobnego... leży zawsze w koszu razem z jodowaną, więc niestety trzeba poszukać. Link Zgłoś
midm Re: sól bez jodu 05.02.03, 15:46 Mi sie tez wydaje, ze znajdziesz w wiekszych sklepach, jak nie, to zapytaj w takich ze zdrowa zywnoscia. Link Zgłoś
easy123 Re: sól bez jodu 05.02.03, 22:01 the_ladybird napisała: > nie wiem, gdzie w Warszawie, ale bardzo ogólnie mogę podpowiedzieć, że nie > joduje się soli do przetworów (np. ogórki w jodowanej soli nie ukiszą się). > Swieta prawda Link Zgłoś
jaacek Re: sól bez jodu 05.02.03, 16:05 Primo: choroby tarczycy nie stanowią przeciwwskazania do stosowania soli jodowanej. Podaż jodu przy zwykłym spożyciu soli nie wpływa na przebieg i możliwości leczenia chorób tarczycy u indywidualnych pacjentów. Owszem, niektóre z chorób (np. choroba Gravesa-Basedowa czy choroba Hashimoto) częściej wystepują w populacjach spozywających większa ilosc jodu, ale to nie powód, żeby ograniczać spożycie soli jodowanej przez indywidualnego pacjenta. Secundo: zgodnie z ustawą obrót niejodowaną solą stosowaną w gospodarstwach domowych jest nielegalny. Taka sól nie ma prawa pojawiać sie w handlu. A jesli się pojawia, to może to byc lipa. Pozdrawiam. Link Zgłoś
1anna Re: sól bez jodu 11.02.03, 18:31 w tym sęk ze chodzi mi o chorobę Hashimoto... dzięki za rady... Pozdrawiam. Link Zgłoś
jaacek Re: sól bez jodu 12.02.03, 17:12 Choroba Hashimoto nie jest przeciwwskazaniem do stosowania soli jodowanej. W ogóle nie zawracaj sobie tym głowy. Pozdrawiam. Link Zgłoś