magdusia8 28.05.03, 10:36 Jestem rozczarowana tą dietą. Jedną z jej podstawowych zasad jest nie łączenie produktów białkowych i węglowodanowych - to jak to się ma do tosta (węglowodany) i sera (białko)? Link Zgłoś Obserwuj wątek
iras_k Re: Trzy zasady naszej diety: 28.05.03, 11:51 Cała ta dieta jest najprostszą drogą do straty zdrowia. Od dość dawna wiadomo, (ale nie wszystkim), że za tycie nie odpowiada kaloryczność pożywienia, lecz przede wszystkim rodzaj spożywanych węglowodanów. W dużym uogólnieniu powinno się wyeliminować z pożywienia cukier chemiczny oraz wszystkie produkty go zawierające oraz białą mąkę pszenną. Do jadłospisu wprowadzamy produkty w jak najmniejszym stopniu przetworzone np. chleb razowy, kasze, fasolę, soczewicę, ryż naturalny (nie biały!), warzywa. Wszystko to jest sprawdzone, przy ilości pożywienia i kaloryczności takiej jak wcześniej chudnie się. Link Zgłoś
infin Re: Trzy zasady naszej diety: 28.05.03, 12:40 Czy dieta jest dobra, czy zla to inna sprawa. Tobie radze na przyszlosc dokladniej zapoznac sie z materialem, zanim go skrytykujesz. Gdybys to zrobila, wiedzialabys pewnie, ze zgodnie z zalozeniami tej diety, jesli ser ma min. 50%, to nalezy do produktow 'neutralnych', ktore mozna laczyc z weglowodanami. Jak mozesz oceniac cos, czegonawet dokladnie nie przeczytalas, nie mowiac o sprawdzeniu??? Link Zgłoś
odioso Re: Trzy zasady naszej diety: 24.06.03, 19:48 A ja na diecie nie łączenia schudlam 16 kg!!!!!!!! 10 stracilam w ciagu trzech miesiacy, ale przed tym okolo miesciac zabralo mi "wdrożenie się". Moja mama na tej diecie schudla okolo 10 kg - i jadla bardzo duzo orzechow i zaiarenek slonecznika -> dziennie na pewnie jadla powyzej 1000 kalorii i schudla! I nie stosowalam liczenia kalorii - nie powinno sie ich liczyc!!! Jedz ile chcesz, ale nie lacz! Oczywiscie, powinno sie jesc chleb razowy, nieoczyszczone maki, kasze, ryze itp.! To jeszcze bardziej pomoze schudnac! Link Zgłoś
witaminki Re: Trzy zasady naszej diety: 27.06.03, 14:38 Od kilku lat- z przerwami, stosuję tę dietę, której podstawą jest niełączenie produktów białkowych z produktami węglowodanowymi. Główną trudnością jest przestawienie się z jedzenia tradycyjnego na posiłki, w których nie należy łączyć produktów z poszczególnych grup. Głównym plusem tej diety jest fakt, że zjadamy zdecydowanie więcej warzyw - a przecież o to chodzi. Wiadomo, że w tradycyjnym polskim jadłospisie warzywa nie występują w zbyt dużej ilości. Ponadto chciałabym podkreślić, że dieta niełączenia zdecydowanie wpływa na przemianę materii, likwiduje zaparcia, które potrafią nieżle utrudnić życie - a i przy odchudzaniu ma to bardzo ważne znaczenie. Link Zgłoś
dozorca1 Diety cud (nad cudami) 07.07.03, 12:57 Śmieszą mnie te wszystkie diety. Tu się pisze żeby nie jeść razem węglowodanów i białka, gdzie indziej że jeść głownie kapustę, są diety skorelowane podobno z grupą krwi delikwenta, brakuje (?) tylko diety numerologów. Czy są jakieś podstawy naukowe tych propozycji dietetycznych ? Od kiedy przeczytałem gdzieś, że dieta Atkinsona (mam nadzieję, że nie przekręcam nazwiska) polegająca na tym, że można jeść dużo i tłusto okazała się – w opinii naukowców dietą skuteczną – straciłem wiarę w te wszystkie diety. Czy ich efekt nie polega po prostu na jakiejkolwiek racjonalizacji jedzenia ? Link Zgłoś
dozorca1 dieta cud nad cudami 07.07.03, 13:14 Śmieszą mnie te wszystkie diety. Tu się pisze żeby nie jeść razem węglowodanów i białka, gdzie indziej że jeść głownie kapustę, są diety skorelowane podobno z grupą krwi delikwenta, brakuje (?) tylko diety numerologów. Czy są jakieś podstawy naukowe tych propozycji dietetycznych ? Od kiedy przeczytałem gdzieś, że dieta Atkinsona (mam nadzieję, że nie przekręcam nazwiska) polegająca na tym, że można jeść dużo i tłusto okazała się – w opinii naukowców dietą skuteczną – straciłem wiarę w te wszystkie diety. Czy ich efekt nie polega po prostu na jakiejkolwiek racjonalizacji jedzenia ? Link Zgłoś
mreszke Re: Trzy zasady naszej diety: 08.07.03, 08:35 Mam pytanie: do jakiej grupy nalezy jogurt pelnoziarnisty z kawalkami owocow? Czy mozna go jesc razem z chlebem (tez pelnoziarnistym)? Gdzie mozna znalezc pelniejsza liste co do ktorej grupy nalezy? Link Zgłoś
zuzaleczka Re: Trzy zasady naszej diety: 17.07.03, 14:36 jogurt owocowy nie powinien być spożywany przy odchudzaniu się, gdyż jest nie dość że jest słodzony, to jest produktem węglowodanowo-tłuszczowym. Link Zgłoś
koziek Re: Trzy zasady naszej diety: 13.11.03, 15:58 Brzmi zachęcająco, ale mam wiele wątpliwości. Przecież wiele produktów składa się równocześnie z białka i węglowodanów. Wszystkie produkty mleczne, nabiał, pieczywo, kasze , no w sumie to wszystko oprócz mięcha. W jaki sposób należy te wszystkie produkty klasyfikować? Nie rozumiem też dlaczego podany jest przepis na kanapkę z wędliną skoro one powinny się wykluczać? Czy gdzieś znajduje się szersza lista pogrupowanych produktów? Czy produkt o dużej zawartości cukrów można łączyć z takim, który zawiera niewielkie ilości białka, i odwrotnie? Link Zgłoś
dorotakarina Re: Trzy zasady naszej diety: 07.01.04, 13:59 koziek napisała: chyba nie ma kanapki z gotowaną wędliną. jest tylko z surową, wędzoną na zimno lub z rybami > > Czy produkt o dużej zawartości cukrów można łączyć z takim, > który zawiera niewielkie ilości białka, i odwrotnie? raczej nie, ale myślę że malutka ilość bardzo nie zaszkodzi :-) Link Zgłoś
dorotakarina Re: Trzy zasady naszej diety: 07.01.04, 13:57 Cześć Wszyskim Czy ktoś może mi powiedzieć do jakiej grupy - białekowej czy węglowodanowej należy zaliczyć te produkty: tuńczyk w puszce w oleju (może taki tuńczyk nie bł gotowany więc jest z grupy neutralnej), przenica (ziarno), pomidory, papryka, ogórki (czyli warzywa nie korzeniowe i nie liściaste), pestki słonecznika, sardynki z puszki, groszek zielony z puszki Link Zgłoś
felis.catus Re: Trzy zasady naszej diety: 26.06.04, 22:33 co za debilizm. w portalu kobieta piszą, że to głupia dieta. Link Zgłoś
istraj Re: Trzy zasady naszej diety: 06.09.04, 09:27 Poznałam podobna dietę 6 lat temu jako "dietę Diamondów"(?)Od tamtej pory schudłam 24 kilogramy.Stosuję ją do dzisiaj,utrzymując wymarzona wagę.Nigdy nie jestem głodna,wszystko jem,dobrze sie czuję.Przyzwyczaiłam się do takiego jedzenia.Nie potrafie już inaczej jeść.Warto:)) Pozdrawiam. <istraj.blox.pl> Link Zgłoś