Dodaj do ulubionych

wynik posiewu moczu - do eksperta

10.11.11, 17:57
Witam
Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości.
Czy wynik posiewu moczu "liczba bakterii nieznamienna" (rzędu 10^3) zawsze oznacza li i jedynie źle pobrany materiał? Czy taki wynik może wskazywać mimo wszystko jakąś przewlekłą infekcję? Czy może w ogóle występować infekcja, przy której udaje się wyhodować jedynie tak niską liczbę bakterii?
Obserwuj wątek
    • Gość: katarzyna Re: wynik posiewu moczu - do eksperta IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.11, 13:38
      oznaczać to może źle pobrany materiał. Nalezy pobierać mocz do jałowego pojemnika, dziecko musi być przed siusianiem dobrze podmyte ( ja myłam dodatkowo riwanolem), najepiej pobrać mocz ze środkowego strumienia siusiania. Materiał do badania należy oddać jak najszybciej.
    • m.aggie Re: wynik posiewu moczu - do eksperta 12.11.11, 15:17
      No staram się bardzo, żeby to było jałowo. Ale już kilka razy to robiłam i za każdym razem w wyniku coś jest, ale jak pisałam, rzędu 10^3/ml.
      Czyli raczej nie mam mowy, że to infekcja?
      • madziulec Re: wynik posiewu moczu - do eksperta 18.11.11, 00:22
        Nie oceniamy tylko i wylacznie wyniku.
        Tak naprawde nalezy rozniez popatrzec na wynik badania ogolnego, na badanie fizykalne dziecka, na jego stan, na to czy cos sie dzieje.

A samo stwierdzenie, ze jest iles bakterii w posiewie nie oznacza kompletnie nic.
    • k.plata-nazar Re: wynik posiewu moczu - do eksperta 30.11.11, 10:32
      nieznamienn= bez znaczenia;
      prosze powtórzyc badanie, dokładnie dziecko umyc; najlepiej do pojemnika zbierac mocz, a nie do woreczka;
      wazne jest ile rodzajów bakterii wyhodowano
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka