bij_bolszewikaa 28.04.10, 22:19 1. gaz łupkowy 2. umowa z gazpromem do 2037 r, wartośc kontraktu: 100 mln USD 3. odradzanie się ZSRR Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
man_sapiens Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 22:21 Awans Ziobry w PiSowskiej hierarchii Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 22:22 dlatego Polska, przezornie, juz w 1993 podpisala pakt o nieagresji i wieloletniej przyjazni z Watykanem, biorac na utrzymanie armie watykanskich zolnierzy "czasowo2 stacjonajaca w Polsce.. Tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
drabinahaha1 Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 22:23 Jak informuje niemieckojęzyczny dziennik “Polskaweb”, przy świeżych jeszcze grobach rząd Platformy Obywatelskiej zawiera bardzo kontrowersyjną transakcję dostaw i transferu gazu do roku 2037 względnie 2045. Transakcja ma wartość ok. 100 miliardów dolarów (288 mld PLN).“Polskaweb” pyta, dlaczego transakcja zawierana jest akurat w chwili obecnej, skoro do roku 2022 zawarto inną umowę pomiędzy Gazpromem i PGNiG pozwalającą importować gaz po uzgodnionych cenach.Jeszcze przed katastrofą w Smoleńsku opozycyjni politycy PiS-u grozili postawieniem Donalda Tuska pod Trybunał Stanu jeśliby zawarł tą w ich opinii szkodzącą finansowo w interes mieszkańców kraju umowę. Na dwa dni przed katastrofą prezydenckiego samolotu światowe media donosiły o odkryciu w Polsce ogromnych zasobów gazu łupkowego.Lech Kaczyński nie podpisał zaś jednej z umów z Rosją dających jej 50 miliardów euro w zamian za rosyjski gaz. Zaś gazowe interesy Putina załatwiane z polskim premierem nad grobami oficerów w Katyniu dziwiły nawet rosyjskich dziennikarzy. Dwie godziny później w jednym ze smoleńskich hoteli miała miejsce konferencja prasowa premiera Putina na temat zaspokojenia polskiego popytu na gaz do roku 2037 Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 23:45 Zawartosc twojego lebka przypomina relikwie w postaci szczebla od drabiny do nieba ktora przysnila sie pewnemu swietemu. Odpowiedz Link Zgłoś
gszatek trzeba było przykryć aferę Karskiego 28.04.10, 22:25 Kucharskiego, Kuchcińskiego, 300 zł, obchodów Katynia z udziałem Putina i wielu innych spraw przykrych albo wręcz cuchnących sukces 100% bo PIS zyskał ponad 10% wsparcia w sondażach Odpowiedz Link Zgłoś
kieprze_paczynskich Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 22:25 4.Wzrost notowań PiS 5. 40 tyś zapomogi 6. 2 tyś renty na głowę sieroty 7. Wawel Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 22:33 Dodaj jeszcze marcowy kasting do filmu Pospieszalskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
inny_pies Nic nie chce mowic, ale 28.04.10, 22:37 Nic nie chce mowic, ale najwieksze korzysci z zamachu ma Jaroslaw K. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Nic nie chce mowic, ale 28.04.10, 22:45 Owszem, podobno Ojciec Rydzyk zastanawiał się, czy nie poprzeć innego kandydata. Słyszałem, że bratowa mu się nie podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l [...] 28.04.10, 22:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jareal Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 22:36 Oraz : eliminacja przywódców PiS, którzy niewątpliwie wygraliby nadchodzące wybory prezydenckie i parlamentarne. A co z tym gazem łupkowym ? To będziemy z niego korzystać, czy został na pniu sprzedany Amerykanom, jak trąbią prawdziwi i prawi Polacy ? Bo jeżeli już jest sprzedany, to raczej nie zagraża ta decyzja interesom Rosjan, więc odpada jako motyw. Umowa z Gazpromem ? A z kim miała być podpisana, z Chinami ? Cała Europa ma gaz od Rosji. Argument o odradzaniu się ZSSR jest porażający i zupełnie nie znajduje racjonalnych przesłanek, aby go zbić. Odpowiedz Link Zgłoś
inny_pies Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 22:40 > Umowa z Gazpromem ? A z kim miała być podpisana, z Chinami ? Cała > Europa ma gaz od Rosji. Pismani boja sie, ze Rosja podpisala kontrakt tylko po to, aby mogli kurek zakrecic :))) Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 22:45 > Oraz : eliminacja przywódców PiS Rany Boskie, Jarosław Kaczyński z Ziobrą zginęli pod Smoleńskiem, a ty dopiero teraz to ujawniasz? No bo Lech Kaczyński był przecież ponadpartyjnym prezydentem Polski, a nie PiSu :D Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 22:49 jareal napisał: > To będziemy z niego korzystać, czy został na pniu sprzedany > Amerykanom... Podobno Amerykanie planowali go skroplić i sprzedawać do Kuwejtu korzystając z gazportu w Świnoujściu, aby utrzymać swoją słabnącą pozycję w krajach Arabskich. Odpowiedz Link Zgłoś
inny_pies Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 22:53 > Podobno Amerykanie planowali go skroplić i sprzedawać do Kuwejtu > korzystając z gazportu w Świnoujściu, A Lech K. stal na przeszkodzie poniewaz byl przeciwny budowie terminalu gazowego w Swinoujsciu. Znowu CIA cos namotala. :p Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 23:59 inny_pies napisała: > Znowu CIA cos namotala. :p Wykombinowali sobie, że gdyby w gazporcie Świnoujściu postawić odpowiednio duży krzyż pamięci Prezydenta Kaczyńskiego, to mógłby posłużyć zamiast latarni morskiej. Bezpieczniej by było nawigować nad Rurą. Odpowiedz Link Zgłoś
bij_bolszewikaa ZSRR sie odradza 28.04.10, 22:51 fakty: 1. sterowana rewolucja w kirgistanie 2. namiestnik putina- janukowycz przedłuża pobyt wojsk marynarki rosyjskiej do 2044 r. na krymie 3. manewry wojskowe z bialorusia Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: ZSRR sie odradza 28.04.10, 23:13 4. A w długi weekend ma padać. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky To było samobójstwo - przesłanki 28.04.10, 22:42 1. Perspektywa sromotnie przegranych wyborów. 2. Najwięcej w sondażach zyskała Jarosława. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Może był, może nie. 28.04.10, 22:45 Zamach na JFK "wyprodukował" ogromną liczbę teorii spiskowych, odnoszących siędo liczby strzelców, morderstwa domniemanych morderców, kto, za ile, kto jestkim na taśmie filmowym lub takim czy innym zdjęciu. Ogólnie rzecz biorąc,większość tych teorii, odnosi się do detali. Kwestia ewentualnego sprawstwa kierowniczego, to jest czy rozkaz padł na Łubiance, w Hawanie, w Pentagonie, na mafijnym spotkaniu, rzadko wychodził na plan I-szy a liczba wątków, rozmywała ich powagę. Przechodząc do Smoleńska. Ja nie wiem czy to był zamach, ale mam też za dużowątpliwości, by tak je poprostu schować do szuflady. Myśl o zamachu pojawiła się, zaryzykuję wypowiedzenie się w imieniu osób, których nie znam i które mnie nie upoważniły, w umysłach bardzo wielu Polaków po otrzymaniu I-szej krótkiej informacji "Spadł samolot koło Katynia, polski prezydent nie żyje". Nie wmówicie mi że od tak, od pierwszego ułamka sekundy jasna była dla was wersja zwypadkiem. Dlaczego? Bo identycznie jak ja, znacie historię stosunkówpolsko-rosyjskich. Teorie o rosyjskim zamachu nie będą się opierały na detalach technicznych, tymbardziej, że my ich bezpośrednio nie poznamy. Poznamy, co nam przedstawią Rosjanie. Ja się nie bawię w oglądanie filmików na których obraz tak lata, że itak nic nie widać. Mi chodzi o rozpisanie geopolitycznych strat i zysków obu stron. Ja nie wiem czy to był zamach. Wiem że zginął człowiek, będący jednym z najważniejszych elementów politycznego sojuszu, domagającego się, by po grupie krajów, które już weszły do UE i NATO, które zapewniły sobie jako taką stabilność i bezpieczeństwo, TAKŻE KOLEJNA GRUPA PAŃSTW, miała prawo do odbycia podobnej drogi - od posowieckiej republiki po członkostwo w UE a może i NATO. Rosja im tego zabrania i działa wszelkimi drogami, by ten proces zablokować. Wraz ze śmiercią Kaczyńskiego i jego ministrów, zniknął ośrodek, który kraje te wspierał i przypominał w Europie o ich istnieniu i prawach. Zniknął nagle cały ośrodek zabiegający o dywersyfikację dostaw węglowodorów do Polski. Zniknęli ludzie, o których było wiadomo, że zablokują ewentualne rządowe plany sprzedaży Orlenu lub Lotosu w rosyjskie ręce. Zniknęli ludzie, którzy, zacytuję Rotfelda, "rusofobami nie byli". Byli realistami co do oceny Rosji i jej polityki. Niewierzącymi w tak upragniony przez polskich publicystów przełom, sprzeciwiającymi się ustępowaniu przed rosyjskimi postulatami, by potem niczego nie uzyskać w zamian. ZA DUŻO ZBIEGÓW OKOLICZNOŚCI! ZA DUŻO ROSYJSKICH KORZYŚCI! Powtarzam na koniec. Ja nie wiem czy to był zamach Odpowiedz Link Zgłoś
inny_pies Re: Może był, może nie. 28.04.10, 22:50 > Zniknął nagle cały ośrodek zabiegający o dywersyfikację dostaw węglowodorów do > Polski. :)))))))) az siem lopsmarkalem :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Może był, może nie. 28.04.10, 23:01 l.o.r.t.e.a napisał: A mnie ciekawi, dlaczego Macierewicz udał się do Katynia koleją i był pierwszą osobą, która dowiedziała się o katastrofie. I kto obsługiwał instalacje podsłuchowe w samolocie należące do SKW oraz jaki jest dalszy los "trzeciej czarnej skrzynki". I czy plotki, że w razie przegranych wyborów, Lech Kaczyński nie widział swojego miejsca w Polsce i planował przeprowadzkę do Izraela była na rękę władzom tego państwa. > ZA DUŻO ZBIEGÓW OKOLICZNOŚCI! Odpowiedz Link Zgłoś
jareal Re: Może był, może nie. 28.04.10, 23:36 ...Nie wmówicie mi że od tak, od pierwszego ułamka sekundy jasna była dla was wersja zwypadkiem. Dlaczego? Bo identycznie jak ja, znacie historię stosunków polsko-rosyjskich... No nie nie wmówię. Mnie, kiedy usłyszałem tę wiadomość nawet do głowy nie przyszła myśl, że to zamach. Cóż, widocznie nie jestem tak podejrzliwy, przenikliwy a i nie prawy Polak, żeby w takiej tragicznej chwili zastanawiać się, czy był to zamach. Teorie spiskowe będą żyły, tak jak ma to miejsce w przypadku zabójstwa w Dallas. Jest taka rzymska paremia, jeszcze z prawa rzymskiego, która brzmi : czego nie ma na papierze ( w aktach ) to nie istnieje. Jeżeli więc akta śledztwa wykluczą zamach, to znaczy, że żadnego zamachu nie było. A chamy... honoru nie mają... ( Hrabia Żorż Ponimirski - Kariera Nikodema Dyzmy ) Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Może był, może nie. 28.04.10, 23:41 jareal napisał: A chamy... honoru nie mają... I o to właśnie chodzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Może był, może nie. 28.04.10, 23:56 A dla mnie bylo jasne ze to wypadek.Mialem i mam wieksze zaufanie do Rosjan niz do Kaczynskich.Chocby dlatego ze,co prawda, moge Rosjan podejrzewac o wszelkie swinstwa,lecz nie o bezdenna glupote.Kaczynscy natomiast nie tylko zdolni sa do wszelkich swinstw (to widzi kazdy trzezwy)lecz co znacznie gorsze sa glupi.A glupota jest gorsza od faszyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 22:52 Ta.... Rosyjska korzysc to przede wszystkim fakt, ze wszyscy teraz dowiedzili sie o Katyniu. Wypadki samolotowe to wlasnie zbieg okolicznosci i lancuch wydarzen. Nie przecze, byc moze strona rosyjska tez zawalila, ale powodow do katastrofy bylo wiele: 1. Szkolenie pilotow 2. Lotnisko 3. Mgla co do dalszych to trzeba czekac Odpowiedz Link Zgłoś
inny_pies Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 23:20 > 1. Szkolenie pilotow > 2. Lotnisko > 3. Mgla > 4. Upierdliwy pasażer. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: To był zamach -przesłanki 28.04.10, 23:30 inny_pies napisała: > 1. Szkolenie pilotow... Na stopnie generalskie mianuje Prezydent. To on pośrednio decyduje, żeby za szkolenie pilotów odpowiadały WŁAŚCIWE osoby. "15 sierpnia 2005 otrzymał awans do stopnia generała brygady. Później przez krótki czas pełnił funkcję komendanta-rektora Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych[1]. Z dniem 19 kwietnia 2007 wyznaczono go dowódcą Sił Powietrznych i awansowano na generała dywizji. 15 sierpnia 2007 otrzymał awans do stopnia generała broni. Był pilotem I klasy, posiadał ogólny nalot 1300 godzin. " Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: To był zamach -przesłanki 29.04.10, 00:22 Nie komplikujcie. I upierdliwy pasazer megaloman fantasta czyli zwyczajnie glupiec II brak widocznosci czyli mgla.Rosjanin -kierowca ktory wlasnie przejezdzal obok miejsca katastrofy w momencie kiedy sie wydazyla stwierdzil po chwili zastanowienia ze widocznosc wynosila okolo 8 metrow. Mozna jeszcze dodac "oczyszczenie szeregow z WSI i komunistycznych zlogow" dzieki tej czystce pilotami byli mlodzi ludzie z fantazja i malym doswiadczeniem.W beznadziejnej "komunie" dowodca smolotu (kapitanem) ktory mial zaszczyt prowadzic samolot z I sekretarzem w najgorszym przypadku mogl byc dowodzca pulku.Piloci prezydenta USA maja ponad 50 lat.Pilot ktory ladowal bezpiecznie na rzece Hudson mial 57 lat.Burmistrz Nowego Jorku powiedzial o tym przypadku:"Nazwano to cudem ale nie ma cudow bez bez lat doswiadczenia i praktyki". Doswiadczony pilot nie zgodzilby sie na ladowanie w takich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś