aniutek 24.11.06, 16:11 tak mysle co by tu z tego 3/4 ptaka zrobic, jesli nic nie wymysle pies bedzie mial uzywanie. Moze zmiele i miesem nadzieje krokiety? a moze macie jakies fajne pomysly? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polishbellydancer Re: co robice z "resztek" indyka? 24.11.06, 19:15 krokiety, pierogi, pyzy,uszka, dodatek do zup, kanapek, salatek, karma dla psa ;o) Odpowiedz Link
samo Re: co robice z "resztek" indyka? 24.11.06, 21:39 Indykowa wersja chicken and dumplings, szybki i idealny przepis na turkey/chicken leftovers :o) Bulion (kostka/puszka/karton) pokrojony seler naciowy i marchewka resztki indyka lub kurczaka zagotowujesz w garnku na gotujaca sie zupe wrzucasz dumplings 1 1/2 cup flour 2 teaspoons baking powder 3/4 teaspoon salt 2 tablespoons parsley Odpowiedz Link
claudia207 Re: co robice z "resztek" indyka? 25.11.06, 06:27 Najwidoczniej wiele osob ma taki sam problem: lifestyle.msn.com/FoodandEntertaining/Recipes/Articlebhg.aspx?cp-documentid=1269149>1=8781 Odpowiedz Link
lucy58 Re: co robice z "resztek" indyka? 26.11.06, 00:34 aniutek napisała: > tak mysle co by tu z tego 3/4 ptaka zrobic, jesli nic nie wymysle pies bedzie m > ial uzywanie. > Moze zmiele i miesem nadzieje krokiety? > a moze macie jakies fajne pomysly? Z resztek miesa mozesz zrobic salatke z majonezem i selerem. (jak z kurczaka) Caly szkielet z wszystkimi badziewiami wrzucasz do duzego gara. Plus ze 2,3 szklanki fasoli lub grochu. Gotujesz to wszystko na malym "ogniu" okolo 3 godzin. Pod koniec wrzucasz pare pokrojonych kartofelkow, moga byc pieczarki, moga byc kawalki kapusty, moze byc cokolwiek. Wychodzi ci cos w rodzaju pysznej grochowki. Mozesz dodac troche majeranku. Zadna "prawowita" Amerykanka z Poludnia nie wyrzuci szkieletu ani resztek do kosza. Wszystko do gara - i zupa "pychotka" na caly nastepny tydzien. Lucy Odpowiedz Link
lucy58 Re: co robice z "resztek" indyka? 26.11.06, 00:34 aniutek napisała: > tak mysle co by tu z tego 3/4 ptaka zrobic, jesli nic nie wymysle pies bedzie m > ial uzywanie. > Moze zmiele i miesem nadzieje krokiety? > a moze macie jakies fajne pomysly? Z resztek miesa mozesz zrobic salatke z majonezem i selerem. (jak z kurczaka) Caly szkielet z wszystkimi badziewiami wrzucasz do duzego gara. Plus ze 2,3 szklanki fasoli lub grochu. Gotujesz to wszystko na malym "ogniu" okolo 3 godzin. Pod koniec wrzucasz pare pokrojonych kartofelkow, moga byc pieczarki, moga byc kawalki kapusty, moze byc cokolwiek. Wychodzi ci cos w rodzaju pysznej grochowki. Mozesz dodac troche majeranku. Zadna "prawowita" Amerykanka z Poludnia nie wyrzuci szkieletu ani resztek do kosza. Wszystko do gara - i zupa "pychotka" na caly nastepny tydzien. Lucy Odpowiedz Link
monie_pl Re: co robice z "resztek" indyka? 26.11.06, 01:32 no to i ja sie podziele moim sposobem na prztrwanie z 3/4 ptaka. - zjadamy jedna piers, wiec druga w calosci odkrawam i mam wedlinke do kanapek; reszta miesa idzie na: - sheppard pie, czyli wartswa miesa, troche cebulki podsmazonej, wartswa ziemniakow (tez resztkowe z czwartku), wszystko wstawiam do piekarnika na 30-45 minut i jak sie ziemniaki zarumienia to ejst gotowe - stew: klasyczne, czyli troche maki, a pozniej dodaje warzywa: seler, marchewka, canelini beans, kukurydza z puszki, pomidory w kawalkach, troche koncentratu pomidorowego, hot sause (moj M nie zje niczego co nie jest choc troche ostre) i troche przypraw, a po ugotowaniu i schlodzeniu mozna zamrozic na czas dluzszy Monika P.S. psa brak wiec uzywania nie ma kto miec! ;-( Odpowiedz Link
tamsin Re: co robice z "resztek" indyka? 26.11.06, 02:06 bylo nas 4 osoby i 11 funtowy indyk poszedl w jeden wieczor. Nie wiem jak my to zrobilismy ale nic nam nie zostalo oprocz bialego szkieletu. Zwykle mamy tez duzo miesa na drugi dzien ale bylo nas malo wiec kupilam mlodego/malego indyka, a nie bestie ponad 25 funtowa. Dlugo siedzielismy przy stole a i potem robilam dokladke z zimnego miesa jako dodatek do wina/piwa. Oprocz indyka mielismy pelno innych potraw i tego duzo zostalo, no oprocz nadzienia z indyka bo to zniknelo. DZisiaj spotkalismy sie na lunchu i sami sobie nie moglismy sie nadziwic. Odpowiedz Link
aniutek Re: co robice z "resztek" indyka? 26.11.06, 16:02 z indyka zrobilam pasztet :) pycha !!!!!! Odpowiedz Link
aniutek Re: Do Aniutka... 26.11.06, 22:25 wszystkie resztki z indyka wlacznie z koscmi do gara zalac woda alby ledwie przykrylo, wloszczyzna, garsc suchych grzybow i ma sie gotowac az warzywa miekkie. wtym czsie obsmazyc watobke ( opakowanie drobiowej ) + 3 cebule, ostudzic obrac mieso, wszysko zmielic ( warzywa, mieso, warobkez cebula, grzyby suche z wywaru) do wywaru wlozyc bulke sucha, czerstwa jaka masz powiedzmy 3 kajzerki, namoczyc jesli wywaru masz duzo zredukuj, polacz ze zmielonym dodaj 2-3 jajka, natki i koniecznie !!!! galke muszkatalowa - ja starlam prawie 2 sztuki, wyloz do formy wysmarowanej maslem posypanej bulka tarta, oblozonej bekonem ( nie koniecznie). piec 350F co najmniej 1,5 h -zalezy od grubosci, wielkosci pasztetu. moj wyszedl rewelacja :) dzis wstawiam buraki na cwikle mam nadziejje, ze pasztet do jutra doczeka bo chrzan z grenpointu trzeba wiesc. jak masz pytania chetnie odpowiem. Odpowiedz Link
samo Re: Do Aniutka... 27.11.06, 02:08 Ja mam pytanie (w) czym mielisz- kupowalas tutaj maszynke do mielenia miesa? Ja do tej pory widzialam tylko jeden raz w sklepie mysliwskim, strasznie droga. Odpowiedz Link
aniutek Re: Do Aniutka... 27.11.06, 02:45 mam maszynke elektr do mielenia chyba bosha nie byla strasznie droga $80- moze $100 dawno ja mam. sa tez jako dostawki do robota kitchen aid, IMO swietnie to zadanie spelnia food processor lub mniej do "more liquidy stuff" tzw zyrafa ( reczny mixer ktorego koncowke wkalda sie do gara robiac zupe krem np ) Odpowiedz Link