Dodaj do ulubionych

Gotujecie?

22.10.03, 16:08
te pytanie raczej kieruje do dziewczyn chociaz to wlasnie podobno mezczyzni
sa lepszymi kucharzami, a wiec czy gotujecie jeszcze domowe obiadki? ja,
czasami tesknie do tej atmosfery gdy wracalam ze szkoly do domu a tam
pachnialo domowym jedzeniem, bylo tak cieplo i przytulnie. Teraz wracam do
domu, wspollokatorka podgrzewa cos w mikrofali, albo je chinskie kupione z
chinskiej restauracji obok. Ja tez czesto sie dolaczam bo po prostu nie mam
takiej ochoty gotowac tylko dla siebie, w sumie tak szczerze to nawet nie
mam zadnych przypraw, ani garnkow, mam moze jeden. Gdy sie wraca do domu o 7
wieczorem to sie tez nie chce nic robic oprocz ogladania telewizji na sofie.
I tak naprawde to taniej wychodzi gdy kupie na Greenpoincie obiad dla siebie
za 5 dolarow. Ale i tak tesknie do tego zapachu domu gdzie sie gotuje.
Obserwuj wątek
    • martaatlanta Re: Gotujecie? 22.10.03, 16:29
      Tak i chyba zawsze to robilam, nawet wtedy gdy i ja milam tylko jeden garnek i
      kuchenke na wspolke z moja wspollokatorka na studiach. Lubie nie tyle
      gotowanie co jedzenie czegos co wiem jak i w jaki sposob przyzadzilam. Nie
      oznacza to, ze kazdego dnia gotuje obiad, ale zauwazylam , ze po kilku dniach
      jedzenia na miescie brakuje mi tego domowego , jeraz nawet najprostszego
      dania. Nie wspmne juz o mojej rodzinie, ktora dostarcza mi podwojna
      przyjemnosc z delektowania sie moimi daniami. Ale musze przyznac , ze
      najbardziej smakuja nam te ktore razem przyrzadzamy.
    • bozena73 Re: Gotujecie? 22.10.03, 16:41
      Ja czasami gotuje i w sumie tak naprawde to lubie sie krzatac w kuchni i cos
      tam tworzyc..masz racje Ewo, ten wlasnie zapach domowego obiadu tworzy ta
      przytulnosc, ktora pamietamy z tamtych lat..No i swoje jedzonko smakuje zawsze
      lepiej niz te kupione, na przyklad nie wyobrazam sobie swiat bez wielkiego
      gotowania i bez domowego jedzonka, nawet gdy wiem ze polowa jedzenia i tak nie
      bedzie zjedzona gdyz rodzina nie taka liczna jak ta w Polsce :-((

• jot-23 Re: Gotujecie? 22.10.03, 20:08
      gotuje przecietnie 4 razy w tygodniu. nie mowie, ze zawsze wychodzi mi lepiej
      niz w restauracji ( nie mam na mysli zadnych spelun, tylko Restauracje, takie
      z kucharzem z prawdziwego zdazenia, i obrusem na stole a nie cerata)... to
      jest zazwyczaj przyjemnosc... najwazniejsze dla mnie jest to ze ja mam
      kontrole nad procesem i z jakiej jakosci produktow sie danie przyzadza.
      • bozena73 Re: Gotujecie? 23.10.03, 15:32
        A moze bys sie podzielil z nami przepisem na jedna z Twoich specjalnosci? O
        wiele bardziej wole sprawdzone przepisy od kogos niz te z gazet czy z ksiazek
        kucharskich...
        • jot-23 Re: Gotujecie? 23.10.03, 16:37
          bozena73 napisała:

> A moze bys sie podzielil z nami przepisem na jedna z Twoich specjalnosci? O
          > wiele bardziej wole sprawdzone przepisy od kogos niz te z gazet czy z
          ksiazek
          > kucharskich...

nie mam "specjalnosci" ... nie mam cierpliwosci na jakies bardzo pracochlonne,
          wielo-stagowe dania... ostatnio moim faworytem sa steki. wolowina dzieki sp
          atkinsowi jest znowu bardzo popularna. podstawa to dobra sztuka miesa :)...
          jalubie takiego powiedzmy 1.5-inchowego porterhausa (ja biore shell a zona
          filet mignion, starcza spokojnie na 2 porcje) jest wyczowalna roznica miedzy
          miesem "prime" i "choice" ... wiec 30-40% roznica w cenie jest
          usprawiedliwiona...moim zdaniem. wystawiasz z lodowki, az sie ociepli do temp
          pokojowej...nacierasz sola i pieprzem i juz...do broilera...na 4 minuty na
          strone.... hehe danie gotowe, dobre mieso bedzie smakowac bez zadnych
          doprawek...jak chcesz to uzyj A1. do tego ziemniaki puree i szpinak zasmazany
          z czosnkiem(ze swierzego szpinaku, nie mrozony). hehe jezeli ma
          byc "europejsko, dla zasady...to podawac z piwem hoegaarden
          • bozena73 Re: Gotujecie? 23.10.03, 17:44
            Ale mi smaku narobiles tym przepisem na steak..w sumie nie jestem zwolennikiem
            czerwonego miesa, ale w tym momencie naprawde bym sie skusila.
            Kilka razy tez robilam w domu i naprawde wyszedl calkiem calkiem..uwielbiam do
            tego jako przystawke pieczony ziemniak, szparagi z zasmazka i dobre czerwone
            winko.. :-))
            • aniutek Re: Gotujecie? 23.10.03, 17:55
              aaa i ja jestem amatorka steakow
              robie troche inaczej niz Jot
              bejcule mieso w balsamic vinegar, pieprz i oliwa, kilka prztraconych
              zabkow czosnku i grube plastry cebuli, nie dlugo tak z pol godziny (
              jak za dlugo siedzi w bejcy nie smakuje mi)
              najczesciej kupuje t bony albo porterhaus, shell tez lubie
              najistotniejsze z calego przygotowania steaka ( czy na grilu,
              broilerze czy patelni jest nagrzane toto przed) i tak wrzucam go na
              prawie (!!!) dymiaca patelnie z odrobina oliwy, czosnek, 2-3 mni z
              kazdej strony, na dojscie wrzucam cebule z bejcowania. najchetniej
              jem z wlasnorecznie zrobionymi frytkami ( lub chlebem po prostu) i
              dobrym pomidorem, bez wina sie nie obejdzie :)
              he zgadnijcie co u nas dzis na kolacje?
              • bozena173 Re: Gotujecie? 24.10.03, 04:34
                jak sie robi wlasnorecznie frytki?
                • aniutek Re: Gotujecie? 24.10.03, 05:32
                  bozena173 napisała:

> jak sie robi wlasnorecznie frytki?

:)
                  do duzego gara czy wysokiej patelni wlewa sie olej, podczas gdy on
                  sie mocno nagrzewa Ty obierasz ( lub tylko myjesz ) ziemniaki,
                  kroisz je na pol ( wzdluz) i polowke na 4 -5 czesci, wrzucasz na
                  b.goracy olej jedna warstwe, smazysz az sie zrumieni, gdy sa juz
                  zlote i ziemniak jest miekki w srodku wyjmujesz na talerz wylozony
                  recznikiem papierowym, (wrzucasz na patelnie nastepna warstwe) te
                  gotowe ja posypuje koperkiem i utartym z sola czosnkiem :)
                  sprobuj, Mc Donalds moze sie schowac ::)))
                  • zenobia_a Re: Gotujecie? 28.10.03, 15:47
                    mniam.... bardzo fajny przepis. co z tym podajesz?
    • monie_pl Re: Gotujecie? 28.10.03, 18:42
      Tak gotuje, gotowalam i gotowac bede, bo to lubie i to mnie uspokaja, a ze
      malarzem nigdy nie bede to choc tutaj tworzyc moge.

W Polsce wracalam do domu okolo 18:30 i nie wyobrazam sobie, zebym chociaz 3
      razy w tygodniu czegos wlasnorecznie ugotowanego nie zjadla. Czasem byla to
      zupa na 5 dni, bo szykoawla mi sie ciezki tydzien, a czasem gotowalam
      codziennie jakie male danko. Zawsze tez warto miec jakies zelazne zapasy w
      zamrazarce, np. zrobic wiecej pierogow, troche wiecej mielonych, zawsze troche
      kurczaka itp. bo wtedy przychodzac do domu nie amrtwie sie czy mam podstawy bo
      zawsze coz tam wyciagne. Teraz mieszkajac z moim narzeczonym tez mamy taka
      zasade i jak juz mi sie nie chce myslec to wyciagam brokula z lodowki, kilka
      pulpecikow i obiad gotowy w ciagu 30 minut

A swoja droga co sadzicie o tym prgramie na Food Network: 30 minutes meals?

Pzodrowionka
      Monia

P.S Jak ktos ma ochote na moje szybkie rpzepisy to dajcie znac.
      • ambernyc Re: Gotujecie? 28.10.03, 18:50
        Moniko,
        Bede wdzieczna za szybkie przepisy.
        Z gory dziekuje.
        Nie lubie gotowac, ale sie zmuszam.
        • monie_pl Re: Gotujecie? 28.10.03, 19:26
          Przepis nr1 Lososia z boczkiem
          Skaldniki dla 2 osob:
          2 porcje fileta z lososia, ale nie dzwonki, bo jakos nie bardzo wychodza; 2-3
          plasterki boczku;
          Wykonanie:
          - posiekac boczek i wysmazyc na patelni tluszcz
          - zdjac skwarki a tluszcz pozostawic
          - wrzucic na tluszcz lososia i trzymac po 2-3 minuty na kazdej ze stron
          Podawac z gotowanymi ziemniakami i zielenina

Przepis nr2 Chicken curry in a hurry (znalezione na yahoo! i zalecane rpzez
          Amerykanskie towarzystow kardiologiczne)
          Skladniki dla 2 osob:
          1 piers kurczaka, 1 lyzeczka curry, 1 lyzeczka imbiru, 1 srednia cabula lub
          1/2 duzej cebuli najlepiej bialej, bo ejst ostrzejsza, 1 jogurt naturalny, 1
          lyzka oliwy z oliwek (mozna dac sobie spokoj z oliwa, bo kurczak i tak pusci
          soczek), ryz lub makaron (jak kto woli, ja rpzygotowuje obydwie wersje)
          Wykonanie:
          - na rozgrzany tluszcz wrzuc pokrojona w kostke piers kurczaka (wczesniej
          posolic ja i opieprzyc) i niech sie ladnie usmazy i pusci troche soczku
          - w misce zmieszac pokrojona w kostke cebule z curry i imbirem i jogurtem,
          - wlac zawartosc miseczki na patelnie z kurczakiem i kilka minut potrzymac na
          malutkim gazie
          - podawac na ugotowanym ryzu lub makaronie
          Czas przygotowania: czas gotowania makaronu

Przepis nr3 Krewetki w winie z arragula
          Niestety nie znam polskiej nazwy arraguli, wiec jesli ktos mi ja podrzuci bede
          wdzieczna.
          Skladniki dla osob:
          dwie garsci (doslownie tak mierze!)mrozonych krewetek, 2-3 zabki czosnku, 1
          lyzka soli morskiej (ja robie bez soli morskiej i jakos wychodzi), 1 papryka
          Anaheim chile (zielona, lekko slodka papryka, ktora mozna zastapic nasza
          wzyczajna zielona papryka), 1 szklanka bialego wina, 2-3 lyzki oliwy z oliwek,
          2 lyzki masla, 1 garsc arraguli, odpowiednia porcje spaghetti
          Wykonanie:
          - rozmrozone krewetki obrac z ogonkow,
          - posiekac czosnek i wrzucic na oliwe, zeby sie zarumienil, ale nie zbrazowil,
          bo bedzie cierpki
          - dorzucic pokrojona grubo papryke, ktora troche zmieknie po 1 minucie na
          patelni
          - dorzucic 2 lyzki masla i dolac wino i pogotowac to razem rpzez okolo 3 minuty
          - dorzucic krewetki i mieszac je zby sie opiekly z obydwu stron co trwa okolo
          3-4 minuty
          - w miedzyczsie ugotowac spaghetti, ktore po ugotowaniu odcedzic, ale nie
          plukac i wrzucic na patelni i wymieszac zeby sosik oblepil makaron i nadal im
          smak
          - na sam koniec wrzucic arrugule (mozna ja posiekac,ale nie warto, bo to sa
          male listki), ktora powinna byc rowniez dokladnie zmieszana z reszta
          zawartosci aptelni i potrzyamc na malutkim ogniu az zmiekna listki i beda
          oblepione sosem
          Czas przygotowania: czas gotowania spaghetti

Przepis Nr4 Jagniecina z sosem Cytrynowo-Czosnkowym
          Skaldniki dla 2 osob:
          miesko:2 porcje jagnieciny (moze byc z kostka lub bez), 1/4 szklanki soku z
          cytryny, 2 zabki czosnku, 1/2 lyski stolowej suchego oregano, 2-3 lyzki oliwy
          z oliwek, 1 lyzka wody
          sos: 1 jogurt naturalny, 1 zabek czosnku; 2 lyski posiekanej swiezej miety
          Wykonanie:
          Sos:
          - posiekac miete i czosnek
          - zmieszac z jogurtem i dolac kilka kropel soku z cytryny
          - doprawic sola i pieprzem do smaku
          Mieso:
          - przygotwac marynate: zmieszac sok z cytryny, posiekany czsnek, oregano i 2
          lyzki oliwy i w marynacie trzyamc w lodowce przez 20 minut
          - wyjac mieso z marynaty, ale nie wylewac samej marynaty
          - wrzucic na rozgrzan oliwe mieso i podsmazyc po 2-3 minuty z kazdej strony
          - wyjac mieso na talerz, a marynate wlac na patelnie i dodac wode i zagotowac
          - polac ugotowana marynata mieso
          Podawac z ziemniakami i zielenina

No i to chynba na razie tyle. Moze niektore wydadza sie bardziej
          skomplikowane, ale tak nie jest. Pewnie cos jeszcze bym znalazla,a le czas
          mnie goni.
          Monika

• ambernyc Re: Gotujecie? 28.10.03, 19:34
            Serdecznie dzieki.
            Juz wydrukowalam, przejze w domku.
            Dzisiaj zajmuje sie wszystkim... tylko nie praca.
          • bozena73 Re: Gotujecie? 28.10.03, 21:10
            Monie-
            To naprawde brzmi bardzo smakowicie.
            Jutro robie lososia..
            To moja ulubiona rybka.. :-)
    • kulinarnyja Re: Gotujecie? 04.11.14, 20:01
      Ja uwielbiam gotować. Uważam, że samodzielne przygotowywanie posiłków to same plusy. W obecnych czasach, gdy na rynku mamy tak szeroki wachlarz produktów. Ale niestety nie wszystkie są godne polecenia, a do tego są przetworzone i niewiadomego pochodzenia. Dlatego wolę przygotowywać wszystko samemu w zaciszu swojej kuchni i wiedzieć co mam na talerzu.
      kulinarnyja.blogspot.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka