jaga_nj 18.12.03, 23:46 Dziewczyny czy ktoras z was ma przepis(sprawdzony)na sernik z ricotta cheese? Z gory dziekuje:))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eli_7 Re: sernik 19.12.03, 00:39 czesc jaga, mam sprawdzony przepis na sernik i wlansie go bede robic na Xmas, oto przepis 3 lbs sera ricotta(1 duze opakowanie) 7 jajek 1 cup cukru 1/2 cup maki 1 lyzeczka exstraktu wanilii 1/3 cup chocolate chips(opcjonalnie, ale ja daje) 1 1/2 lyzeczki skorki pomaranczowej otartej w food processor zacznij mieszac ricotta ser az bedzie gladki, bez grudek. W misce wymieszaj jajka , make cukier, wanile, i skorke pomaranczowa. Zacznij dodawac to do sera i dalej mieszaj az wszystko bedzie mialo jednolity kolor.dodaj chocolate chipsjuz na tortownicy. Przygotuj tortownice, wysmaruj ja maslem , oprosz maka i obloz ja folia aluminiowa po zewnetznej stronie . Wez duza forma np blache lub szklana forme taka aby zmiescila sie tam tortownica i oblozona tortownice folia wloz do formy . Wlej mase serowa do tortownicy, w miedzyczasie zagotuj wode i wlej goraca wode do formy(jest to water baking sernik) i wloz do nagrzanego wczesniej na 350F piekarnika. Piec okolo 1godz 20 minut albo az bedzie lekko brazowy, po wylaczeniupiekarnika nie wyjmuj sernika bo moze opasc, uchyl piekarnik i czekaj okolo godziny a przestygnie, wyjmij z wody, potem z folii, potem wloz do lodowki na minimum 8 godzin zanim zaczniesz podaawac az bedzie super zimny. Na wierzch mozesz zrobic polewe, niekonieczne ale mozna. Potrzeba ci na to: 3 lyzki marmolady morelowej, 3 male pomarancze obrane ze skory i cienko pokrojone, 1/4 cup orzeszkow pistacjowych. Rozgrzej marmolade i posmaruj ja po wierzchu sernika, poukladaj pokrojone pomaranczowe plasterki i posyp orzeszkami. Jesli cos napisalam nie jasno to pytaj, jest to przepis sprawdzony wielokrotnie. smacznego eli Odpowiedz Link
jaga_nj Re: sernik 19.12.03, 04:05 Dziekuje Eli, wszystko jest jasne, mam nadzieje, ze sie uda:))))) Odpowiedz Link
malgorzata61 Re: sernik 19.12.03, 15:35 podam moj sprawdzony przepis - wprawdzie jest kombinacja cream cheese i ricotta, ale przepis jest b.latwy i sernik b.dobry. 4 serki cream cheese 1 med.ricotta 6 jaj 1 szkl.rodzynek 1,5 szkl.cukru 2 lyzki maki kartoflanej sok z cytryny Utrzec zoltka z cukrem na prawie biala mase(ja ucieram mikserem).Dodawac po jednym serze,make,sok z cytryny.Utrzec na jednolita mase. Osobno ubic bialka.Polaczyc ze soba(delikatnie - lyzka mieszac, zeby bylo pulchne).Wmieszac rodzynki.Blache wysmarowac maslem i bulka tarta. Piec w nagrzanym piekarniku 350 okolo 50 min(sprawdz patykiem przed wylaczeniem pieca).Jak sernik troche przestygnie w piecu , wyjac i poczekac az zupelnie przestygnie i wtedy dekorowac - ja lubie z truskawkami zalanymi galaretka(galaretka musi byc krzepnaca a sernik zupelnie zimny aby galaretka nie weszla w sernik} a moja kolezanka robi go z czekoladowym fudge na wierzchu(taki jak do lodow - ten na cieplo).Mam jeszcze jeden fajny przepis na sernik z ananasem, jak chcesz to daj znac. Odpowiedz Link