karol.karol64 10.10.10, 13:09 Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć w którym miejscu indeksu nazwisk i w jakiej formie powinny pojawić się takie oto osoby: Pepe de la Lorca Pierre L'Ermite Hafiz al Assad Xorge del Salo Byłbym bardzo wdzięczny. Karol Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diego_8 Re: Problem z indeksem nazwisk 10.10.10, 13:47 Wg "Edycji tekstów" A. Wolańskiego nazwy osobowe szereguje się następująco: - nazwiska poprzedzone rodzajnikami pisanymi wielką literą szereguje się wg pierwszej litery rodzajnika, czyli: L'Ermite Pierre (pod L) - przyimków oznaczających szlachectwo (de, van itp.) nie uwzględnia się w szeregowaniu, czyli lecimy od pierwszej litery właściwego nazwiska, a przyimki zapisujemy albo przed nazwiskiem, albo po imieniu, jak tam sobie przyjmiemy, czyli: de la Lorca Pepe lub la Lorca Pepe de (pod L, ale la na pewno piszemy tu małą literą, nie wielką?) del Salo Xorge lub Salo Xorge del (pod S) - w szeregowaniu nazwisk arabskich nie uwzględniamy rodzajnika al- (czy w Twoim przykładzie al nie powinno być zapisane z dywizem?), czyli szeregujemy wg nazwiska, a al- podajemy po przecinku po nazwisku, ale przed imieniem, czyli: Assad, al- Hafiz (pod A). Wprawdzie w internetowym ortograficznym PWN zaczynają sobie od Al-, no ale podałam wg Wolańskiego (w PWN jest też Al-Asad, nie al Assad, ale może to kwestia zapisu, nie będę się wymądrzać). Tak przynajmniej zrozumiałam, może ktoś mądrzejszy mnie poprawi. Odpowiedz Link
karol.karol64 Re: Problem z indeksem nazwisk 10.10.10, 16:47 Dziękuję za sugestie, nieco mi sprawę rozjaśniły. Niektóre wątpliwości związane z zapisem pozostaną, gdyż tak mam w tekście głównym. Chętnie bym to zmienił... ale mogę zrobić jedynie odsyłacz. Odpowiedz Link