13.12.12, 13:28
przejrzałam forum, dokładnie jak mi się zdaje, ale nigdzie nie znalazłam informacji na temat tego wydawnictwa. Czy ktoś coś wie?
Obserwuj wątek
    • seipang Re: Runa 13.12.12, 13:38
      Praktycznie zaprzestali działalności.
      • immanuela Re: Runa 13.12.12, 13:45
        Seipangu, mój bezlitosny krytyku ;-), czy wobec tego znasz jakieś wydawnictwo (sensowne, rzecz jasna), które zajmuje się polską fantastyką/fantasy?
        • seipang Re: Runa 13.12.12, 13:54
          To zależy, o co ci chodzi. Jeśli szukasz wydawcy, w tej chwili ciężko z tym, bo rynek siadł.
          Ale dobry i uczciwy jest Rebis. Podobnie Powergraph. te dwa - w ciemno.
          Fantastykę publikuje Wydawnictwo Literackie. Niszowy jest Almaz, rozkręca się Dobre Historie. Jest Paperback.
          Podstawowa kwestia, na czym ci zależy: na pieniądzach, znalezieniu się książki szybko na rynku, prestiżu wydawcy? Te rzeczy ostatnio nie zawsze idą w parze.
          • immanuela Re: Runa 13.12.12, 21:00
            Dzięki Ci serdeczne. Zależy mi na znalezieniu się książki szybko na rynku/prestiżu wydawcy, niekoniecznie w tej kolejności. Wydawanie z moim współfinansowaniem - wykluczone.
            O Almazie nie słyszałam ale widzę, że wydawnictwo powstało w 2011, to mogłam nie słyszeć.
            Najgorsze jest to, że rzeczywiście rynek siadł i to nie tylko rynek książki. Wszystko siada, niestety.
            • seipang Re: Runa 13.12.12, 21:59
              Te wymienione wydawnictwa są normalne, nie wydają ze współfinansowaniem, tylko są różnego kalibru.
              Oczywiście jest jeszcze Fabryka Słów, jest SuperNowa, ale raczej ci ich nie polecam.
              Aha, jest jeszcze Prószyński, wydaje polską fantastykę, choć mało.
              No i trochę wydawnictw "normalnych".
              • immanuela Re: Runa 13.12.12, 23:28
                O, ciekawa jestem dlaczego nie polecasz SuperNowej!?
                Bo mają Sapkowskiego i to im wystarczy?
                I które wydawnictwa uważasz za normalne?
                • seipang Re: Runa 13.12.12, 23:52
                  SuperNowej nie polecam, bo fatalnie traktuje swoich autorów, odchodzą stamtąd jak chyba znikąd, nawet z Fabryki tak nie uciekają :)

"Normalne", nie normalne, bo chodzi o wydawnictwa nie wyspecjalizowane w fantastyce, jak choćby Runa czy do niedawna Fabryka Słów, tylko duże, wydające niemal wszystko, od literatury faktu po beletrystykę w dziesięciu smakach :)
                  • immanuela Re: Runa 14.12.12, 00:04
                    Czyli być może prawdopodobna jest teza, że Sapkowski im wystarcza ;-)
                    Jeśli zaś chodzi o Fabrykę, to mają tak cudne okładki, że choćby dlatego powinno się im wiele wybaczyć...
                    nie, no żartuję, oczywiście, po okładce się nie ocenia, ale... Czytałeś "Pieśń Lodu i Ognia"?
                    • seipang Re: Runa 14.12.12, 08:31
                      Nie widzę związku Runy z Martinem, jak chcesz, to załóż wątek o fantastyce, chociaż raczej na podforum, czyli Mamrotku (no dobra, wiem, mało kto je czyta :D).
                      Czytałem. Do pewnego momentu z zachwytem, potem z irytacją :)
                      • immanuela Re: Runa 14.12.12, 12:23
                        o Martinie to było w związku z okładkami. Pierwsze wydanie miało fatalne.
                        Swoją droga też tak miałam, najpierw zachwyt potem irytacja gdy pojawiała się trzechsetna postać.
                        Temat Runy jak się zdaje wyczerpany ale generalnie chodzi mi o wydanie fantasy.
                        A te wszystkie Twoje spostrzeżenia piszesz jako obserwator czy autor, bo tłumacz to rozumiem, że nie.
                        • immanuela PS. 14.12.12, 12:29
                          wystarczyło, że Ty zajrzałeś do Mamrotka i mnie zdołowałeś :-D
                        • seipang Wątek do dyskusji o fantastyce 14.12.12, 12:35
                          Piszę jako autor :) wydałem kiedyś książkę z tego gatunku, albo może nawet dwie? Dawno, więc pamięć zawodzi i trudno zliczyć :)

Założyłem wątek na forum do takich wolnych dyskusji: forum.gazeta.pl/forum/w,86743,141135802,141135802,Tu_sie_rozmawia_o_fantastyce_.html?wv.x=2 , tam możemy do woli rozmawiać o fantastyce, a nie o wydawcach :)

Aha, co do zdołowania. Chyba nie wolałabyś opinii, które nic nie wnoszą, i nie pozwalają na pracę nad sobą? :)
                          • immanuela Re: Wątek do dyskusji o fantastyce 14.12.12, 12:42
                            Świetnie! Bo tutaj jak mi się zdaje nie ma zbyt wielu zwolenników fantastyki.
                      • 0vilandra1986 Re: Runa 18.02.13, 12:47
                        Runa nie odpowiada mi od pół roku choć wysłałam do nich już ze 3 e-maile z zapytaniem "czy tekst do nich dotarł" i jak dotąd cisza.
                        Co do Fabryki oni udzielili mi przynajmniej uprzejmej odpowiedzi żeby cierpliwie czekać bo mają dużo świeżych tekstów do czytania i nie nadążają, ale tu minęło już 4 miesiące i nic.
                        Prószyński też udzielił "uprzejmej odpowiedzi" że nic z tego bo takich tekstów nie wydają.
                        Puki co cierpliwie czekam na odpowiedź czterech innych wydawnictw które mi wydają się "całkiem sensowne".
                        • seipang Re: Runa 18.02.13, 14:37
                          Runa zawiesiła działalność, niczego nie wydaje w tej chwili.
                          • 0vilandra1986 Re: Runa 19.02.13, 14:03
                            Dzięki za informację teraz rozumiem skąd brak kontaktu z nimi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka