Dodaj do ulubionych

Jaki procent honorarium?

21.07.14, 15:19
Witam wszystkich forumowiczów.
Proszę o podpowiedź, jaki powinnam otrzymać procent honorarium przy wydaniu czwartej książki. Przy trzech już wydanych honorarium pozostało na tej samej wysokości - takie podpisywałam umowy / kilkanaście procent/. Ale to już czwarta. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • klara_02004 Re: Jaki procent honorarium? 25.07.14, 11:26
      proponuję 90%. Albo nie - po co się pieścić? 99%!
      • marta.marta.70 Re: Jaki procent honorarium? 25.07.14, 13:07
        Klaro, po co ten sarkazm? Nieładnie, a może przemawia przez Ciebie zazdrość?! Proponuję wypić na uspokojenie nerwów melisę. I zacząć coś pisać. Może wydadzą.
        • klara_02004 Re: Jaki procent honorarium? 25.07.14, 19:40
          Spodziewałaś się mądrej odpowiedzi na debilne pytanie? Jakie pytanie, taka odpowiedź.
          • skajstop Re: Jaki procent honorarium? 25.07.14, 20:25
            Klaro, powściągnij język. To nie magiel.

Pytanie nie jest debilne, aczkolwiek ciężko na nie odpowiedzieć, nie znając kształtu poprzednich umów, wydawcy, tematyki, etc.
            Poza tym, bardzo dużo zależy od sytuacji rynkowej - moim zdaniem powinnaś się cieszyć, że stawka nie spadnie :)
            Ale - zakładając, że gdy piszesz o kilkunastu procentach, masz na myśli cenę zbytu, a nie detaliczną - spróbuj negocjować do dwudziestu procent. Tyle pewno nie dostaniesz, to ok. 10% ceny okładkowej, ale może osiemnaście? :)
      • marta.marta.70 Re: Jaki procent honorarium? 26.07.14, 09:03
        Dziękuję Pisam. Moje pierwsze trzy książki, to powieści - literatura młodzieżowo- kobieca. Wszystkie umowy podpisałam na 14% ceny zbytu / zapomniałam dodać/ , czwarta to kryminał.Spróbuję negocjować, ale Wydawcy tłumaczą się spadającym popytem na rynku księgarskim i myślę, że być może wytarguję 18% oczywiście ceny zbytu.
        A tak na marginesie, to nie spodziewałam się tak brutalnego ataku ze strony Klary, używanie takich słów jak "debilne" , nie licuje z profilem tego forum. Nie zniżę się do poziomu takiej dyskusji.
        Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
    • jo.nka Re: Jaki procent honorarium? 26.07.14, 03:36
      Mogę mówić tylko o sobie. Wydałam do tej pory trzy książki- są to komercyjne powieści, pierwsza umowa 14% (ceny zbytu) - książka sprzedała się „nadspodziewanie dobrze” w trochę ponad 20000 egz, druga umowa miała widełki (15-18%) i procent uzależniony był od ilości sprzedanych książek, ale negocjować musiałam nieco bo chcieli dać mi tylko 15%. Tantiemy z trzecią książkę są już bezwidełkowe i wzrosły do 20%, ale poprzednie książki sprzedały się w sporych ilościach. Myślę, że te 20% zbytu (~10% okładkowej) jest maximum do jakiego byłam w stanie przycisnąć wydawnictwo, nie wydaje mi się że będę w stanie wycisnąć z nich coś więcej, no chyba że kolejna książka sprzeda się jak Harry Potter.
    • marta.marta.70 Re: Jaki procent honorarium? 26.07.14, 09:08
      Przepraszam, oczywiście dziękuję Skajstop!
    • pisam Re: Jaki procent honorarium? 26.07.14, 10:06
      Sam byłem zdziwiony, ale może już działam w innym wymiarze - telepatycznie? =D
      A na poważnie, skok o 2 % jest sensowny i prawidłowy.
    • marta.marta.70 Re: Jaki procent honorarium? 26.07.14, 13:49
      Dziękuję wszystkim za poświęcenie mi czasu na forum i cenne wskazówki.
      • klara_02004 Re: Jaki procent honorarium? 28.07.14, 10:29
        > Dziękuję wszystkim za (...) cenne wskazówki.

Jeszcze jakieś wątpliwości co do zasadności mojego pierwszego komentarza? Jeśli dorosły człowiek podobno autor już 3 wydanych książek, wchodzi na forum tematyczne, zadaje KRETYŃSKIE pytanie o stawki (które zależą TYLKO I WYŁĄCZNIE od negocjacji, bo przecież nie od tzw. pogarszającej się sytuacji na rynku, a widełki tych stawek zna każdy początkujący), a potem dostaje najbardziej oczywistą z możliwych odpowiedź i z ulgą idzie spać, bo w końcu może zasnąć, to sorry, właściwie co tu dalej komentować?
        • autorka.ksiazek Re: Jaki procent honorarium? 28.07.14, 10:59
          "(stawki) zależą TYLKO I WYŁĄCZNIE od negocjacji, bo przecież nie od tzw. pogarszającej się sytuacji na rynku"...
          Nieprawda! Sytuacja na rynku ma znaczący wpływ na wysokość stawek - są, niestety, niższe niż kilka lat temu.
          • klara_02004 Re: Jaki procent honorarium? 28.07.14, 11:44
            autorka.ksiazek napisała:

> Sytuacja na rynku ma znaczący wpływ na wysokość stawek - są, niestety, niższe niż kilka lat temu.

I jaki stąd wniosek? Że należy zaśmiecać fora idiotycznymi pytania o oczywistość? I gdzie tu sprzeczność z tym, co napisałam? Bez negocjacji dostaniesz 5%, jak będziesz dobrze negocjować i mieć argument w postaci DOBREJ książki, dostaniesz wielokrotność tej kwoty. Czy do ogarnięcia tej kwestii potrzeba 10 mózgów?
            • skajstop Ostrzeżenie 28.07.14, 12:00
              Dosyć tego, koniec z popisami, jaka jesteś mądra, a inni głupi. Następny post obrażający kogoś z userów poleci do kosza, a ty dostaniesz bana. Mam nadzieję, że wyrażam się jasno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka