Dodaj do ulubionych

Wydawnictwa - Wrocław

10.01.05, 19:14
Witam Forumowiczów!
Mam pytanie dotyczące wydawnictw we Wrocławiu. Czy ktoś z Państwa wie, czy w
ogóle jest takie wydawnictwo w tym mieście, które drukuje debiutantów? Czy
komuś się to udało.Może komuś z Was albo waszych znajomych? Chodzi mi zarówno
o prozę jak i poezję.
Będę wdzięczna za każdą nawet najmniejszą informacje na ten temat. Do tej
pory nie udało mi się nawet ustalić listy wydawnictw wrocławskich. A może
ktoś podpowie mi jak szukać.
Bardzo prosze o pomoc.
Natasza
Obserwuj wątek
    • autumna Re: Wydawnictwa - Wrocław 10.01.05, 22:05
      W dobie internetu chyba nie ma sensu sie upierac przy wydawnictwie z własnego miasta. Dłuuuuga lista jest tu:
      wirtualnywydawca.pl/a/link_list/lcat_symbol/wy.html
    • rekwizytornia Re: Wydawnictwa - Wrocław 11.01.05, 17:36
      Zgadzam się z przedmówczynią - zawężanie kręgu poszukiwań do jednego miasta
      jest bezcelowe. Z drukowaniem debiutantów różnie bywa, niektórzy wydawcy wolą
      nie ryzykować, ale czasami się łamią :) Też zresztą na to liczę.

Inną listę wydawnictw możesz znaleźć na
      ksiazki.wp.pl/katalog/wydawnictwa/, z pewnością nie jest jednak lepsza
      niż ta na Wirtualnym Wydawcy. Zanim się na jakieś zdecydujesz, sprawdź, jaki
      jest jego profil, bo wysyłanie np. powieści obyczajowych do Runy mija się z
      celem. A po co marnować czas itp.? :)

We Wrocławiu masz do wyboru chociażby Wydawnictwo Dolnośląskie, Siedmioróg,
      Wydawnictwo EUROPA - chociaż to ostatnie raczej nie wydaje beletrystyki czy
      poezji. Ale tak, jak mówiłam - nie ograniczaj się do Wrocławia, możesz w ten
      sposób strzelić sobie klasycznego samobója ;)

Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów

Rekwizytornia (Wrocław)
      • aszatan Re: Wydawnictwa - Wrocław 13.01.05, 18:25
        DZiekuję bardzo za rady. Ja też tak myślę, jednak chodzi o osobę, która uparła
        się, że będzie zanosić swoje poetyckie próby osobiście. Próbowałam jej to
        wyperswadować, ale poprosiła mnie mimo to o wyszukanie jej jakiś adresów. No to
        szukam :-)
        • autumna Re: Wydawnictwa - Wrocław 13.01.05, 19:48
          >która uparła się, że będzie zanosić swoje poetyckie próby osobiście

Jak na mój gust to jest beznadziejny pomysł. Jeśli wyobraża sobie redakcję jako biuro w którym ktoś siedzi i przyjmuje interesantów, to może się grubo przeliczyć.
    • klemens7 Re: Wydawnictwa - Wrocław 19.02.05, 11:51
      A ja uważam, że to nie jest zły pomysł.
      1. Duże wydawnictwa dostają codziennie nowe teksty od debiutantów, nie są w
      stanie ich przerabiać, a ponieważ wiadomo, że debiutant nie liczy się również z
      czasem czytających propozycje redaktorów wydawnictw :) i wysyła ten sam tekst
      do kilku wydawnictw naraz, więc nikt tu nie ma specjalnego dyskmofortu
      moralnego. Inaczej to wygląda, jeżeli przyjdzie się osobiście, zamieni się parę
      słów, wtedy nie jest to anonimowy tekst i troszeczkę trudniej autora zbyć byle
      czym, szczególnie jeśli przychodzi co jakiś czas i się dopytuje.
      2. W niektórych miastach, sądzę, że we Wrocławiu też, władze miejskie pomagają
      debiutantom, moje miasto np. raz w roku wydaje na własny koszt jeden tomik
      poezji. Ratusz może pomóc wydawnictwu w promocji autora, organizując mu np.
      wieczorek lub kupując część nakładu - ale pod warunkiem, że wydawnictwo i autor
      są z TEGO miasta.
      3. Jeżeli ktoś w jakiś sposób istnieje w swoim mieście, ja wiem? coś robi, w
      domu kultury miał wieczorek, czy co, to jego nazwisko w wydawnictwie z tego
      miasta, jest szansa, nie będzie całkiem obce, a to zawsze pomaga. Jeżli
      natomiast wrocławianin wyśle swoja propozycję do Warszawy, to szanse, że ktoś
      tam o nim słyszał są już zupełnie niemal równe zeru.
      4. Jeżeli ktoś do tej pory w swoim mieście w żaden sposób nie zaistniał, może
      powalczyć o recenzje ludzi, którzy lokalnie w danym mieście juz zaistnieli, we
      Wrocławiu przecież jest silny ośrodek kulturalny na Rynku, z redakcją
      miesięcznika "Odra" i wybitnym Mariuszem Urbankiem. I tu znacznie lepiej pójść
      osobiście niż wydzwaniać, czy co gorsza, słać maile. Jeżeli uzyska się coś w
      rodzaju rekomendacji od takiego człowieka, to również jest to atut w miejskim
      wydawnictwie.
      Krótko mówiąc, gorąco polecam, zanim zaczniesz rozsyłać maile do warszawek, jak
      tysiące tobie podobnych w tym samym czasie, rusz się z domu i idź pogadać z
      kimś w twoim mieście. A już na pewno, bez dwóch zdań dotyczy to poezji, którą,
      jesli chodzi o debiutantów, duże wydawnictwa pogardzają, bo mają jej zalew,
      podobnie jak fantasy.
      Pozdrawiam serdecznie
      • rekwizytornia Re: Wydawnictwa - Wrocław 19.02.05, 13:02
        Ad 1 - zdecydowanie się z Tobą nie zgadzam. Dla zawalonego pracą redaktora nie
        istnieje chyba nic gorszego niż autor, który wpada bez zapowiedzi, wciska Ci
        swój tekst, a potem zaczyna opowiadać, jaka to arcyciekawa i godna wydania
        rzecz, w dodatku oburzając się, że nikt mu nie poświęca tyle uwagi, na ile
        zasługuje. W wydawnictwach mało kto ma na takie pogaduszki czas, zaś
        przychodzący co rusz i wypytujący o swoje dzieło człowieczek zyskuje sobie
        miano natręta.

A zbyć można każdego :)

Pozdrawiam i gratuluję sukcesu

Rekwizytornia
        • klemens7 Re: Wydawnictwa - Wrocław 19.02.05, 15:17
          nie mówiłem, że bez zapowiedzi :)
          • ksiezniczka256 Re: Wydawnictwa - Wrocław 01.04.05, 22:52
            Z zapowiedzia nie jest lepiej :D Z drugiej strony barykady - wydawnictwa
            dostaja TONY makulatury. I czesto nikt jednak tego nie czyta ;)
            Probowac zawsze mozna, ale jestem sceptyczna (szczegolnie jako osoba, ktora od
            czasu do czasu wrzucala do smieci dziela potencjalnych Mickiewiczow czy
            Grochol).
            • makusia_p Re: Wydawnictwa - Wrocław 15.04.05, 22:59
              Może warto pomyśleć o wydaniu własnym sumptem, można poszukać dofinansowania.
              Popieram opinię, że nie warto zawężać miejsca poszukiwań do jednego miasta, w
              tym wypadku Wrocławia. To moje miasto, nie zamienię je na inne, ale ze smutkiem
              przyznaję że sytuacja oficyn wyd.wrocławskich,i pisząc najprościej książki,
              jest nieciekawa...
              • terra-magica Re: Wydawnictwa - Wrocław 02.05.05, 19:25
                spotkalam w sieci - www.carpenoctem.pl - chyba przystaje do problemu autora
                watku.
    • eternity Re: Wydawnictwa - Wrocław 27.08.05, 10:56
      Trochę już po czasie odpowiadam, ale przez przypadek trafiłam na to forum, więc
      może dla Ciebie sprawa jest nadal aktualna. Jeśli chodzi o debiut we Wrocławiu
      (szczególnie dotyczący wydawania poezji) myślę że najlepszym miejscem do
      którego koniecznie trzeba się udać jest Biuro Literackie - zajmujące się
      promowaniem młodych twórców. To znakomite wydawnictwo przenisło się jakiś czas
      temu z Legnicy do Wrocławia i rozwija tam skrzydła wydając naprawdę znakomite
      tomiki zarówno uznanych twórców (Świetlickiego, Sosnowskiego, Miłobędzkej), jak
      i debiutantów. Szefem jest tam Pan Artur Burszta, którego na oczy nie
      widziałąm, ale wiem, że medal mu się należy za prowadzenie takiej działalności.
      Spróbuj tam. Życzę sukcesu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka